Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από το μακελειό στο νησί Ουτόγια «Ζήσαμε, γιατί παριστάναμε τους νεκρούς!»

Σοκάρει η ωμότητα του δράστη του μακελειού με τους τουλάχιστον 84 νεκρούς στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας, όπου πραγματοποιήτο η ετήσια κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πώς ένας ξανθός, ψηλός άντρας, ντυμένος ως αστυνομικός, άνοιξε πυρ αδιακρίτως, σπέρνοντας τον πανικό και τρέποντας δεκάδες κατασκηνωτές σε φυγή. Στην απελπίσία τους, οι νεαροί προσπαθούσαν να διαφύγουν κολυμπώντας, αλλά ο ένοπλος άντρας τους....... ακολούθησε και πυροβόλησε πολλούς εξ αυτών ακόμα και μέσα στο νερό.

Άλλοι μάρτυρες περιγράφουν ανάλογες σκηνές αλλοφροσύνης, με τους κατασκηνωτές να κρύβονται πίσω από δέντρα και θάμνους, για να αποφύγουν τα πυρά του δράστη, ο οποίος έφτασε στο νησί με το φέρι μποτ της γραμμής. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για τον 32χρονο Νορβηγό Άντερς Μπέχριγκ Μπρέιβικ, ο οποίος περιγράφεται ως άνθρωπος ακροδεξιών πολιτικών πεποιθήσεων και ισλαμόφοβος.

Η 15χρονη Elise δήλωσε στο Associated Press ότι ο μεταμφιεσμένος ως αστυνομικός δράστης πυροβολούσε τον κόσμο τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, ενώ ο νεαρός Adrian Pracon δήλωσε στο CNN ότι κατάφερε να ζήσει, παριστάνοντας ότι ήταν νεκρός... «Εγώ και άλλοι δύο βρισκόμασταν πεσμένοι στο έδαφος, πάνω από άλλα, άψυχα σώματα, και κάναμε ότι ήμασταν νεκροί» είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το CNN από το δωμάτιο του νοσοκομείου, στο οποίο νοσηλεύεται. «Μπορούσα να ακούσω την ανάσα του, μπορούσα να ακούσω τον ήχο που έκαναν οι μπότες του, καθώς ερχόταν κατάπάνω μας» πρόσθεσε ο σοκαρισμένος νεαρός.

Ο ίδιος περιγράφει την αγωνιώδη προσπάθειά του να ξεφύγει κολυμπώντας από τη φονική μανία του 32χρονου ένοπλου άντρα, λέει ωστόσο ότι ένιωθε τα ρούχα του να τον βαραίνουν και να τον τραβούν στο βυθό, γι' αυτό και αναγκάστηκε να κολυμπήσει πίσω στην ακτή και να αναζητήσει άλλο καταφύγιο. Μάλιστα, αναφέρει ότι ο μανιακός δολοφόνος τους καταδίωξε μέχρι την ακτή, φωνάζοντας: «Θα σας σκοτώσω όλους... Θα πεθάνετε όλοι».

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι, όταν στο νησί έφτασαν οι πραγματικοί αστυνομικοί, πολλά νέα παιδιά από την κατασκήνωησ, έχοντας υποστεί σοκ, άρχισαν να κλαίνε και να τους ζητάνε να πετάξουν τα όπλα τους, καθώς φοβούνταν ότι και εκείνοι ήταν μεταμφιεσμένοι και είχαν έρθει για να τους σκοτώσουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: