Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Μετά το μνημόνιο ακολουθούν και εθνικές περιπέτειες;

hellascyprusΤου Κώστα Βολιώτη 
Άρχισαν τα όργανα των εντάσεων και ίσως των “θερμών” επεισοδίων; Το ερώτημα αυτό πλανάται εκ νέου στο τρίγωνο ΑθήναΆγκυραΛευκωσία, στο οποίο προστίθεται ως σημαντική διάσταση το Τελ Αβίβ.
Η αναγκαία μεν αλλά καθυστερημένη και με πολλά ερωτηματικά για την επιλογή του χρόνου, ρηματική διακοίνωση της Αθήνας στον ΟΗΕ για τις απαράδεκτες άδειες έρευνας της Τουρκίας στην προφανέστατα ελληνική υφαλοκρηπίδα του Ανατ. Αιγαίου, έτυχε μιας ακόμα προκλητικότερης απάντησης και εμμονής της Άγκυρας στις επεκτατικές ορέξεις της, ενώ στην ίδια απάντηση υποβόσκει και η απειλή για ενδεχόμενες μονομερείς τουρκικές έρευνες στα «αμφισβητούμενα» οικόπεδα, κάτι που ασφαλώς θα ανέβαζε την ένταση και την αντιπαράθεση.

Ίσως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτές οι εξελίξεις γύρω από το Αιγαίο προκαλούνται σε μια στιγμή που εξελέγη ο Ν. Αναστασιάδης, ένας ακραίος μνημονιακός και φανατικός Άνανιστής, ως Πρόεδρος της Κύπρου.
Σημειώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία ότι κατόπιν της εκλογής Ν. Αναστασιάδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έγκυροι διεθνείς πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι του κατεστημένου κάνουν λόγο από τη μία για ένα μνημόνιο στην Κύπρο συνδεδεμένο με λύση στο Κυπριακό που θα στηρίζεται στην επανεμφάνιση του σχεδίου Ανάν και από την άλλη για μια ρύθμιση πακέτο στα ενεργειακά θέματα της Ανατ. Μεσογείου, μεταξύ των οποίων θα είναι η διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου!
Άλλωστε για την ανάγκη ενός τέτοιου πακέτου μίλησε ευθέως και πολύ πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου, καλώντας τον Μ. Ομπάμα (!) να παρέμβει για την προώθηση του!
Αυτήν την ώρα θα πρέπει να αποφευχθεί η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος να υποστούν μαζί με τη μνημονιακή κηδεμονία και μείζονες εθνικές κρίσεις, υποχωρήσεις και ίσως εθνικές περιπέτειες, και αναφλέξεις. (βρείτε εδώσχετικό ρεπορτάζ)
Για να αποφευχθούν, όμως, τέτοιοι κίνδυνοι απαιτείται μια νέα ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, πέραν από την παράδοση σε Γερμανία και ΗΠΑ. Όπως απαιτείται αποφασιστικότητα και σθένος στην υπεράσπιση των νόμιμων εθνικών δικαιωμάτων, υπεράσπιση η οποία πρέπει να συνδυάζεται με τη μέγιστη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σύνεση, ώστε να αποφεύγονται «παγίδες», «προβοκάτσιες» και καμιά φορά εύκολοι πατριδοκάπηλοι τυχοδιωκτισμοί εσωτερικής κοπής, που έχουν πληρωθεί πανάκριβα στο παρελθόν και ίσως να αποβούν μοιραίοι στο μέλλον.
Όλα όμως τα παραπάνω παραπέμπουν εύλογα σε μια προοδευτική ανατροπή και σε κυβέρνηση της Αριστεράς, οι οποίες, πλέον, γίνονται αδήριτη και επιτακτική ανάγκη και για εθνικούς λόγους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: