Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Παράπονα για τις παραλίες στην Σκόπελο, όπου ήδη υπάρχει κινητικότητα και μάλιστα τελούνται ήδη πολιτικοί γάμοι κατά τα πρότυπα του «Μάμα μία», δεν έχουν δημοπρατηθεί ακόμη οι ακτές.

Παράπονα για τις παραλίες
ilias skopelos



  Αποδέκτες δεκάδων παραπόνων γίνονται σε καθημερινή βάση οι επικεφαλής των νησιωτικών Δήμων λόγω της φετινής καθυστέρησης στην διαδικασία δημοπράτησης των παραλιών, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουνίου. Οι οργανωμένες παραλίες είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στο πεδίο της προσέλκυσης τουριστών στα νησιά και στην παρούσα η  έλλειψη ομπρελοκαθισμάτων, αποτελεί την αφορμή για την διατύπωση πολλών παραπόνων, τα οποία μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αναρτώνται και διαδικτυακά.
            Στην Σκιάθο, ειδικότερα, το πρόβλημα είναι έντονο, καθώς έχουν αρχίσει να καταφθάνουν πολυάριθμοι τουρίστες στο νησί ήδη από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η προβλεπόμενη διαδικασία, λόγω της καθυστέρησης που επέφερε η νέα κοινή υπουργική απόφαση που έχει θεσπιστεί.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Αντιδημάρχου Λίτσας Τσολοβίκου, αρμόδιας για οικονομικά θέματα «ευελπιστούμε ότι έως τις 15 Ιουνίου, το αργότερο, θα έχει προκηρυχτεί η δημοπρασία, δεδομένου ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία, καθώς πρέπει να εγκριθούν προηγουμένως οι όροι από την Περιφέρεια».
Η διαδικασία είναι ευκολότερη για τους όμορους, διότι δεν απαιτείται δημοπρασία, αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι ευδιάκριτη η δυσφορία των επαγγελματιών αλλά και των τουριστών, οι οποίοι επιθυμούν να απολαύσουν τον ήλιο και την θάλασσα του νησιού.

            Ομοίως και στη γειτονική Σκόπελο, όπου ήδη υπάρχει κινητικότητα και μάλιστα τελούνται ήδη πολιτικοί γάμοι κατά τα πρότυπα του «Μάμα μία», δεν έχουν δημοπρατηθεί ακόμη οι ακτές. Η διαδικασία έχει ορισθεί για τις 5 Ιουνίου, οι όροι της προκήρυξης έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ενώ όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής «η φετινή καθυστέρηση οφείλεται στην αλλαγή της διαδικασίας από την Κτηματική Εταιρία του δημοσίου, η οποία μείωσε μάλιστα τον χρόνο μίσθωσης από δύο, σε ένα έτος». Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί, ο κ. Μιχελής υπογραμμίζει ότι «δεν διατυπώνονται ιδιαίτερα παράπονα, διότι είχαμε καθαρίσει έγκαιρα τις ακτές, ενώ το ίδιο έπραξαν και όσοι έχουν όμορες παραλίες στις επιχειρήσεις τους, οπότε δεν έχουμε σοβαρό πρόβλημα».
            Αποδέκτης παραπόνων γίνεται, εξάλλου, και ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης για το ίδιο θέμα. Όπως υπογραμμίζει μάλιστα ο ίδιος με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία αλλάζουν πολλά στον τρόπο δημοπράτησης των παραλιών. Όταν υπάρχει η πρόθεση να εφαρμοστούν τέτοιες αλλαγές που αφορούν τουριστικές περιοχές και υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, δεν πρέπει να εφαρμόζονται την τελευταία στιγμή, αλλά έγκαιρα, προκειμένου να δίνεται στους Δήμους η δυνατότητα να προχωρήσουν την διαδικασία, σύμφωνα με την ΚΥΑ».
Οι ακτές της Αλοννήσου αναμένεται να δημοπρατηθούν περί τα μέσα Ιουνίου, καθώς έχουν ήδη αποσταλεί στην Κτηματική Υπηρεσία οι τιμές εκκίνησης ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάθε περίπτωση πάντως «η καθυστέρηση της δημοπράτησης των ακτών αποβαίνει εις βάρος των τουριστών και κατ’ επέκταση των νησιωτικών Δήμων» επισημαίνει ο κ. Βαφίνης, προσθέτοντας ότι «πλέον οι πολίτες, οι τουρίστες ή οι επαγγελματίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτό τον χώρο,  δεν διερευνούν ποιος έστειλε την Υπουργική απόφαση. Για όλα θεωρούν υπεύθυνο το Δήμο και τον Δήμαρχο και είμαστε αποδέκτες όλων αυτών των παραπόνων εμείς,  χωρίς να έχουμε, τελικά,  καμία ευθύνη».
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: