Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

1,7 εκατ. άνεργοι μέχρι το 2016! Κατοικίες για ένα «τενεκέ λάδι» – Ερευνα ΙΝΕ ΓΣΕΕ

eur9Ποιο success story και ποια ανάπτυξη; Η χώρα, και μαζί με αυτή η ελληνική κοινωνία, θα συνεχίζει να «βυθίζεται» στην ύφεση τουλάχιστον μέχρι και το 2016 και… «βλέπουμε».
Τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των προβλέψεων του μακροοικονομικού υποδείγματος που αναπτύχθηκε από το Levy Economics Institute σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ για την Ελλάδα δίνουν μια εικόνα της πραγματικής (εξωπραγματικής για την ακρίβεια) κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Οχι μόνο θέσεις απασχόλησης δεν θα υπάρξουν, όχι μόνο δεν θα σταματήσει η ύφεση, αλλά τουναντίον όλα όσα περιμένουν τους Ελληνες πολίτες από τώρα και μετά, είναι κατά πολύ χειρότερα των όσων έζησαν μέχρι στιγμής. Ο αριθμός των ανέργων μέχρι το 2016 θα αυξηθεί κατά 350.000 άτομα επιπλέον (!) ξεπερνώντας το 1,7 εκατ. άτομα (ποσοστό 34%), το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα εξακολουθήσει να μειώνεται διαμορφώνοντας τα πιο αρνητικά «ρεκόρ» σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 30 χρόνια και, φυσικά, μέσα στην επόμενη τριετία θα συνεχίσουν την κατηφορική τους πορεία οι τιμές των ακινήτων, με αποτέλεσμα σύντομα, ξένοι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να πάρουν για… ένα τενεκέ λάδι ακόμη και τις πρώτες κατοικίες (αυτές τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με το «οκ» Σαμαρά και Βενιζέλου, επιθυμεί από του χρόνου να «βγάλει στο σφυρί» αίροντας κάθε νομική προστασία που υπάρχει μέχρι σήμερα).
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, από την ανάλυση των προβλέψεων του μακροοικονομικού υποδείγματος που αναπτύχθηκε από το Levy Economics Institute σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του, συμπεραίνεται ότι οι τραγικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που απαιτεί η Τρόικα και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Η συγκεκριμένη πολιτική προβάλλει την «επεκτατική λιτότητα», σε συνδυασμό με την ακραία απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ως την καλύτερη συνταγή για τη σταθεροποίηση και τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Οι προσομοιώσεις που βασίζονται στο μακροοικονομικό υπόδειγμα που αναπτύχθηκε, δείχνουν ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η εφαρμογή της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής θα υπάρξει συνεχής αύξηση της ανεργίας (κοντά στο 34% μέχρι το τέλος του 2016 από 27,4% που είναι σήμερα). Αυτό σημαίνει ότι στις λίστες των ανέργων (ανέρχονται μέχρι στιγμής στο 1,35 εκατ. άτομα) θα προστεθούν τουλάχιστον 350.000 άτομα, επιπλέον, και, ταυτόχρονα, θα χαθούν ισάριθμες θέσεις εργασίας.
Σημειωτέον, από τα τέλη του 2008 μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουν χαθεί περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, στη συντριπτική πλειονότητα τους από τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος συρρικνώνεται με δραματικούς ρυθμούς.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, αυτό είναι «το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των τελευταίων τριάντα ετών σε οποιαδήποτε βιομηχανοποιημένη χώρα του δυτικού κόσμου»!
Το πραγματικό ΑΕΠ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται μέχρι και το 2015, με πιθανή αναστροφή της αρνητικής τάσης το 2016. Οι προσομοιώσεις αυτές επιβεβαιώνουν προηγούμενες εκτιμήσεις του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ για τις δυσμενείς επιπτώσεις του προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας στην Ελλάδα.
Θα αγοράζουν τα σπίτια για… ένα τενεκέ λάδι
Επίσης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των προβλέψεων του μακροοικονομικού υποδείγματος που αναπτύχθηκε από το Levy Economics Institute σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, «οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίζουν, κατά μέσο όρο, να πέφτουν. Το προηγούμενο ανώτερο επίπεδο του δείκτη μας ήταν στο τέλος του 2005, και οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί δραματικά επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2003. Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για αντιστροφή αυτής της πτωτικής τάσης, αλλά θα υποθέσουμε ότι οι τιμές των κατοικιών θα σταματήσουν να πέφτουν κατά τη διάρκεια της περιόδου προσομοίωσης που λήγει το 2016»!
Πως γίνεται να αλλάξει η καταστροφική πορεία
Η αντιστροφή των αρνητικών εξελίξεων είναι εφικτή σύμφωνα με το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ. Προϋπόθεση είναι να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό μια συνεκτική και σταθερή διαδικασία δυναμικής αύξησης στις συνιστώσες της συνολικής ζήτησης με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στην ελληνική οικονομία η μεταβολή του ΑΕΠ ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τη μεταβολή της κατανάλωσης, καθώς η τελευταία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη συνολική ζήτηση.
Η δραματική αύξηση της ανεργίας και η δημοσιονομική και εισοδηματική λιτότητα έχουν εγκλωβίσει την οικονομία σε παγίδα ύφεσης, ενώ οι καθαρές εξαγωγές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσουν την πτώση της εγχώριας ζήτησης, εξαιτίας των διαρθρωτικών παραγωγικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας.
«Οι προβλέψεις μας αποκαλύπτουν το “real story” της ελληνικής οικονομίας. Μας δείχνουν επίσης ότι η έξοδος προϋποθέτει αλλαγή μοντέλου οικονομικής πολιτικής, το οποίο πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία απασχόλησης ως εργαλείο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας» καταλήγει στη διευκρινιστική ανακοίνωση του, το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.
Ολόκληρη η ανάλυση του μακροοικονομικού υποδείγματος είναι διαθέσιμη στα ελληνικά στον ιστότοπο http://www.levyinstitute.org/publications/index_gr.php?docid=1836.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι θα πολεμήσει ο Καμμένος τους τοκογλύφυς . . ! ! !
Χέρι-Χέρι οι “ανεξάρτητοι” με τον αντιπρόσωπο της τράπεζας των Rothschild στην Ελλάδα – Στην φωτογραφία ο “ανεξάρτητος” Πάνος(που θα… πολεμήσει τους τοκογλύφους!!!) με τον Ίωνα Στεριώτη της γαλλικής Τράπεζας Rothschild S.A. (σήμερα Κρατική Τράπεζα BUE)
Ο γνωστός οικονομολόγος κ. Ίων Στεριώτης θα....
είναι υποψήφιος βουλευτής με το νεοσύστατο κόμμα Καμμένου στην Α΄ Αθηνών με βάση τις λίστες που δόθηκαν στη δημοσιότητα και μπήκαν σε διαβούλευση στη σελίδα του κ. Καμμένου στο facebook. Ο κύριος Στεριώτης δεν είναι όποιος κι όποιος όμως…
Είναι ο άνθρωπος που έχει ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό κι έχει διατυπώσει πρόσφατα θέσεις και αναλύσεις που γεννούν πολλά ερωτηματικά τόσο για τον ίδιο όσο και για τις προθέσεις του κόμματός του . Τι κρύβεται πίσω από τα φλογερά πατριωτικά αντιμνημονιακά κηρύγματα του υπερπατριώτη Καμμένου ;
Ας δούμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για το στέλεχος των Α.Ε. Είναι κατά δήλωσή του ο άνθρωπος που Εγκατέστησε στην Ελλάδα και διηύθυνε επί 2 χρόνια το Γραφείο Αντιπροσωπείας της γαλλικής Τράπεζας Rothschild S.A. (σήμερα Κρατική Τράπεζα BUE)

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΤΡΙΠΟΡΤΟ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ …ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς του ..Πάνου
Ο ΣΥΡΙΖΑ, Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Πώς συμβαδίζουν όλα αυτά με την πρόσφατη στροφή του κ. Καμμένου
προς μια τακτική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κατά την εισαγωγική του ομιλία στο συνέδριο ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. αναφέρθηκε στο προηγούμενο της συνεργασίας του Ζέρβα με τον Βελουχιώτη για την ιστορική ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου το 1942. Μόνο που ξέχασε να προσθέσει ότι λίγα χρόνια αργότερα, το 1947, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης ο Ζέρβας ήταν εκείνος που οργάνωσε και εκτέλεσε το ανθρωποκυνηγητό κατά των μελών του ΚΚΕ και των οπαδών της Αριστεράς, κατά την πρώτη φάση του εμφυλίου πολέμου.
Γράψαμε ότι όλα τα σκ@@@…στη χαβούζα καταλήγουν, και κάποιοι παρεξηγήθηκαν. Έλα όμως που η αλήθεια δεν κρύβεται.
Τι Γιάννης, τι Γιαννάκης ! Έγινε κι αυτό!
Χρυσαυγίτης μετακόμισε στους Ανεξάρτητους Έλληνες !!!

Πριν από μερικές ημέρες, διεξήχθησαν στο Ναύπλιο εκλογές για τους συνέδρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Όλα εξελίχθηκαν ομαλά με μαζική συμμετοχή του κόσμου...
(περίπου 600 ψηφίσαντες) και δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης.

Το αξιοσημείωτο της ημέρας ήταν η παρουσία του πολιτευτή Δημήτρη Σωτηρόπουλου, που εκλέχτηκε τρίτος στη σειρά σύνεδρος! Ήταν εμφανής η δυσαρέσκεια του Δημήτρη Σωτηρόπουλου εδώ και καιρό από την συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής,που μάλιστα τον είχε οδηγήσει στην απόφαση να σταματήσει τη συνεργασία με το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου.