Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Στουρνάρας: «Ήδη δουλεύουμε το νέο μεσοπρόθεσμο»

«Θα είναι ίσως η τελευταία δύσκολη διαπραγμάτευση πριν λήξει το πρόγραμμα», διότι, όπως τονίζει, ναι μεν για το 2013 και 2014 απέδωσε η προσπάθεια της κυβέρνησης και οι δανειστές πείσθηκαν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, πλην όμως για το 2015 και το 2016 η συζήτηση είναι ακόμη ανοικτή.

Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, τον Σεπτέμβριο, δεν θα είναι εύκολη ..
, προειδοποιεί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας δηλώνει πως το νέο μεσοπρόθεσμο, που δουλεύεται ήδη από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να βγάλει δημοσιονομικό κενό, διότι αν βγάλει, τότε αυτό «δεν πρέπει να καλυφθεί με περαιτέρω σκληρά δημοσιονομικά μέτρα», αλλά «με αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα». Και η αναδιάρθρωση, όπως τονίζει, θα αφορά δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπουργεία.

«Εταιρείες που σήμερα δεν είναι βιώσιμες, που είναι ζημιογόνες και κοστίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο, πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για να τις καταστήσουμε βιώσιμες – είτε αυτά λέγονται αποκρατικοποιήσεις, είτε συρρίκνωση και προσαρμογή του μεγέθους τους, είτε συγχωνεύσεις» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας αποκρούει ως άδικη αξιολόγηση τα λεγόμενα περί αδράνειας της κυβέρνησης έναντι του φαινομένου της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας πως έχουν γίνει ως τώρα κατασχέσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ και προσημειώσεις ακόμα υψηλότερες. «Σκοπός μας δεν είναι να εκδικηθούμε, ούτε να διαπομπεύουμε ανθρώπους. Ο στόχος είναι όλοι να συμμορφώνονται με τους νόμους», τονίζει.Προειδοποιεί επίσης ότι, αν δεν πετύχει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, «τότε θα επανέλθει στο 23%».

Σε ότι αφορά τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, λέει πως αυτός «θα έπρεπε να σταλεί πέρυσι». «Το ότι δεν εστάλη, δεν είναι δικό μου λάθος [...] Δεν φταίω εγώ που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έστελναν τον ΦΑΠ, όπως όφειλαν, για πολιτικούς λόγους και λόγους που έχουν να κάνουν με τον εκλογικό τους κύκλο» προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: