Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ονειδος! Προς απόλυση άτομα με αναπηρίες και εισόδημα 1.000 ευρώ το μήνα, μικτά

amea2Η κατάσταση, πλέον, στην Ελλάδα έχει ξεφύγει, με ευθύνη των κυβερνώντων, πέρα από κάθε λογική. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «πετούν» στον «κουβά» των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων ακόμη και τα άτομα με αναπηρίες ή τους συζύγους ή γονείς μελών με ειδικές ανάγκες, κατατάσσοντας τους στους… «έχοντες και κατέχοντες», εφόσον το εισόδημα τους ξεπερνά τα 1.000 ευρώ το μήνα, μικτά!
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις  επιβεβαιώνεται από τις διευκρινήσεις τις οποίες έδωσε, προχθές, ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, στις «διευκρινιστικές κατευθύνσεις προς τις υπηρεσίες για την εφαρμογή του νόμου 4172 του 2013» (στον οποίο συμπεριλαμβάνονται διατάξεις για τη διαθεσιμότητα, αναφέρονται τα εξής:

mitsot
«Υπάλληλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ή υπάλληλος του οποίου ο/η σύζυγος έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ή υπάλληλος με τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε. , όπως ισχύει, με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ και συνοικεί με αυτόν με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εξαιρείται της διαθεσιμότητας εφόσον προσκομίσει στην υπηρεσία του πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α. σε ισχύ ή για το πριν την 1.1.2011 χρονικό διάστημα γνωμάτευση σε ισχύ της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος, ότι έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά από την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα, εφόσον προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α. με ποσοστό τουλάχιστον 67%. Στη συνέχεια παρατίθενται αναλυτικά τα δικαιολογητικά εξαίρεσης».
Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις νομικών και συνδικαλιστών, ακόμη και εάν ένας υπάλληλος έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή έχει σύζυγο ή τέκνο ή άλλο προστατευόμενο μέλος με ανάλογα ειδικά προβλήματα, εφόσον το εισόδημα του υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ το χρόνο, μικτά, τότε… θεωρείται «έχων» και δύναται να μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας και, στη συνέχεια, να απολυθεί!
Πολύ απλά, η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι δεν έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας ακόμη και άτομα με αναπηρίες τα οποία διαβιούν με εισοδήματα πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα μικτά, δηλαδή με περίπου 900 ευρώ το χρόνο ή 10.800 ευρώ το χρόνο… Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, το γεγονός ότι πολλοί τονίζουν ότι στη «Νέα Ελλάδα» των κ.κ. Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλου, ακόμη και πολίτες οι οποίοι ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες στέλνονται στον… «καιάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: