Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

” Υποχωρεί η κυπριακή ακτογραμμή, με το 40% των παραλιών να έχει υποστεί διάβρωση “

Κύπρος μαςΑνησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της διάβρωσης των κυπριακών ακτών. Το 40% των ακτών των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου έχει ήδη διαβρωθεί, ενώ όλο και περισσότερες περιοχές του νησιού βλέπουν την ακτογραμμή τους να αλλοιώνεται και να υποχωρεί, σε κάποιες μάλιστα η παραλία διαβρώνεται κατά δύο μέτρα το χρόνο.
Η Κύπρος βρίσκεται στην κόκκινη γραμμή σε ό,τι αφορά τις κλιματικές αλλαγές, οι οποίες σε συνδυασμό με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, έχουν διογκώσει το πρόβλημα της διάβρωσης και καθιστούν αναγκαιότητα την άμεση λήψη μέτρων.
Και ενώ η 24η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ακτών, εντούτοις στην Κύπρο περνά απαρατήρητη αυτή η μέρα, αφού το πρόβλημα της διάβρωσης των παραλιών εξακολουθεί να υφίσταται, χωρίς να υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός αντιμετώπισης του.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου εξέπεμψε σήμα κινδύνου, λέγοντας πως «αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, συνεχώς θα χάνουμε παραλία» και ότι «με την πάροδο του χρόνου θα φτάσουμε σε ένα σημείο, που δεν θα είναι ανατρέψιμο».
Όπως ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, «το 40% των ακτών των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου ήδη έχει διαβρωθεί και είναι καταγεγραμμένο», ενώ σημείωσε πως «υπάρχουν περιοχές, όπου διάβρωση έχει ξεπεράσει τα 80 μέτρα από το 1960, δηλαδή η παραλία διαβρώνεται περίπου δύο μέτρα το χρόνο».
«Έχουμε το θέμα των κλιματικών αλλαγών από τη μία και το θέμα της ανθρώπινης παρέμβασης στις ακτές από την άλλη. Στο τέλος της ημέρας, συσσωρευτικά, το πρόβλημα επιδεινώνεται. Αυτή την εποχή φαίνεται ότι πρέπει να λάβουμε πολύ πιο έντονα μέτρα κατά της διάβρωσης των ακτών από ό,τι στο παρελθόν, που υπήρχε ένα εφησυχασμός», ανέφερε η κ. Παναγιώτου.
Είπε ότι «η Κύπρος βρίσκεται στην κόκκινη γραμμή σε ό,τι αφορά τις κλιματικές αλλαγές», για να προσθέσει ότι «από την μια έχουμε ξηρασία και από την άλλη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα της διάβρωσης».
Συνέχισε λέγοντας πως «η φύση έχει ένα δικό της τρόπο να κάνει θεραπεία, οπότε εκεί που δεν αφήνει ο ανθρώπινος παράγοντας τη φύση να λειτουργήσει με το δικό της ρυθμό, τα προβλήματα επιδεινώνονται».
Σε ερώτηση αν λαμβάνονται μέτρα, η κ. Παναγιώτου είπε πως «έχουν γίνει σε κάποιες περιοχές προγράμματα αντιμετώπισης», ωστόσο πρόσθεσε πως χρειάζεται ένας συλλογικός σχεδιασμός, για όλη την Κύπρο με σύγχρονες τεχνολογίες. «Συζητάμε όλοι για μέτρα, αλλά είναι κάτι το οποίο τρέχει εδώ και χρόνια. Υπάρχουν στις μέρες μας σύγχρονες τεχνολογίες και πρέπει τουλάχιστον εκεί που δεν υπάρχουν αναπτύξεις να λαμβάνεται υπόψη στις αδειοδοτήσεις το γεγονός της διάβρωσης», είπε.
Έκανε λόγο για τεράστιο φόρτο ανάπτυξης στις παραλίες, ιδιαίτερα από το 1974 και έπειτα, ο οποίος επιβάρυνε κατά πολύ το πρόβλημα και σημείωσε ότι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή σοβαρό πρόβλημα είναι η Πόλη Χρυσοσχούς και η Λάρνακα.
Τόνισε ακόμα ότι «το περιβάλλον πρέπει να προστατευθεί, αφού έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις όταν δεν το φροντίζουμε και δεν λαμβάνουμε τα μέτρα μας».
«Μια από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις είναι να χάνουμε νησί, να χάνουμε χώρο και να μικραίνουμε εδαφικά. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, συνεχώς θα χάνουμε παραλία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για ένα νησί, πέρα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που προκύπτουν κάθε φορά», συμπλήρωσε.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών Άγγελος Γεωργίου – Οδυσσέως ανέφερε πως η προστασία από τη διάβρωση των ακτών δεν είναι απλά αναγκαιότητα, αλλά υποχρέωση και καθήκον όλων και πρωτίστως της πολιτείας.
«Ως Κεντρική Επιτροπή Παραλιών», είπε, «ζητούμε από το κράτος να ανταποκριθεί στη χρηματοδότηση των έργων ακτοπροστασίας, γιατί φαίνεται ότι το πρόβλημα που υπάρχει συνεχίζει και επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο».
Επιπλέον, είπε πως πάρα πολλές παραλίες χρειάζονται άμεσα έργα ακτοπροστασίας, σημειώνοντας πως σε κάποιες ξεκίνησαν ήδη έργα, ωστόσο έμειναν ημιτελή.
«Αν ξεκινήσουν τα έργα και δεν ολοκληρωθούν, απλά το πρόβλημα θα μεταφέρεται πιο πέρα», κατέληξε.
ΚΥΠΕ  25-10-2013

 http://vimasaronikou.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: