Ένα 24ωρο μετά την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το κόστος των παρελάσεων, η λύση για την διεξαγωγή της, δόθηκε από τον επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη. Από τα….

πλέον επίσημα χείλη επιβεβαιώθηκε αυτή η πληροφορία, ότι δηλαδή τα αεροσκάφη και τα άρματα μάχης θα λάβουν κανονικά μέρος στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, γνωστοποίησε στους στρατιωτικούς συντάκτες ότι ήλθε εις γνώση του προσφορά του επιχειρηματία, ο οποίος θα διαθέσει δωρεάν καύσιμα για την παρέλαση.
«H παρέλαση θα γίνει κανονικά όπως έχει σχεδιαστεί, με τη συμμετοχή μηχανοκινήτων τμημάτων που βρίσκονται σε μονάδες γύρω από τη Θεσσαλονίκη, του αεροσκάφους επιδείξεων F-16 και ενδεχομένως και μαχητικών αεροσκαφών, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με αφορμή δε τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε ότι «από την ώρα που γίνονται οι στρατιωτικές παρελάσεις αυτές θα γίνονται με δόξα και τιμή», «όπως πρέπει» και όχι «μίζερα». Ανέφερε, εξάλλου, ότι δεν υπήρχε διαφωνία με τη λοιπή πολιτική ηγεσία του υπουργείου στο θέμα.
Αναφορικά με το ύψος της σχετικής δαπάνης, το επιπλέον κόστος ανέρχεται, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο σε 35.000 ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή εκπαίδευση. Διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν μετακινήσεις τμημάτων από την Αθήνα ή από άλλες πόλεις, παρά μόνο από μονάδες γύρω από τη Θεσσαλονίκη, ενώ γνωστοποίησε ότι ήλθε σε γνώση του προσφορά επιχειρηματία που διαθέτει δωρεάν καύσιμα για την παρέλαση.
Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για τον όμιλο Βαρδινογιάννη και η προσφορά έγινε αποδεκτή. Μέχρι ετούτη την ώρα δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από τη Χαριλάου Τρικούπη για το θέμα. Η Συγγρού άλλωστε από χθες είχε κάνει γνωστή τη θέση της η οποία τάσσονταν υπέρ των παρελάσεων μηχανοκίνητων τμημάτων.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι η συμμετοχή της Αεροπορίας θα είναι με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός τους.
Πόλεμος ανακοινώσεων για τις παρελάσεις
«Πόλεμος» ανακοινώσεων ξέσπασε μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να συμμετάσχουν τα άρματα μάχης των Ε.Δ. στις στρατιωτικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.
Μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού για τη «θεωρία των δύο άκρων» που προκάλεσε δυσφορία στον κυβερνητικό συνασπισμό, το ΠΑΣΟΚ ρίχνει λάδι στη φωτιά με ανακοίνωσή του, μέσω της οποίας ζητεί την άμεση ανάκληση της απόφασης, καθώς όπως τονίζει: «τα άρματα δεν είναι για επίδειξη, αλλά για άμυνα, ενώ οι πιλότοι των αεροσκαφών μας κάνουν υπερήφανους ως φρουροί του Αιγαίου και όχι με πτήσεις επίδειξης».
Η ενόχληση του Μαξίμου ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής, με αποτέλεσμα η ΝΔ να απαντά άμεσα, επιβεβαιώνοντας την ενδοκυβερνητική τριβή που έχει προκληθεί. Επιτελείς του Πενταγώνου σημειώνουν, πάντως, ότι το κόστος «δεν θα είναι τόσο υψηλό όσο πριν από τρία χρόνια, όταν αποφασίστηκε η απαγόρευση». Η τελευταία φορά που παρέλασαν μηχανοκίνητα τμήματα ήταν στις 25 Μαρτίου 2010.
Η ΝΔ δικαιολογεί καθ΄ όλα την απόφαση του κ. Αβραμόπουλου κάνοντας λόγο για «απαίτηση των καιρών», ώστε να αναδειχθεί το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου της ΝΔ το βράδυ της Κυριακής ανέφερε:
«Η παρέλαση πρέπει να γίνεται όπως αρμόζει σε ένα γεγονός που τιμά την ιστορική μας επέτειο, δίνοντας τη δυνατότητα στο λαό της Β. Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα, να συμμετάσχει, να δει, να θαυμάσει και να τιμήσει τα παιδιά του, που υπηρετούν την πατρίδα, αλλά και μέρος των δυνατοτήτων του αμυντικού μας συστήματος, το οποίο έχει αποκτήσει η πατρίδα μας με θυσίες των Ελλήνων.
Ειδικότερα η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου φέτος, όπως ενημέρωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα γίνει με το δυναμικό που διαθέτει η περιοχή της Θεσσαλονίκης και μόνον, χωρίς σημαντική επιπλέον οικονομική επιβάρυνση συγκριτικά με τις παρελάσεις των 3 τελευταίων χρόνων και χωρίς συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών, πλην ενός αεροσκάφους επιδείξεων που συμμετείχε και τα προηγούμενα χρόνια ως συμβολική εκπροσώπηση της Πολεμικής Αεροπορίας.
Είναι απαίτηση των καιρών η ανάδειξη του φρονήματος, του αξιόμαχου και των συμβολισμών των Ενόπλων Δυνάμεων, εγγυητριών της Εθνικής μας ανεξαρτησίας, ακεραιότητας και Εθνικής μας ενότητας».
Νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ, είχε κοινοποιήσει μία σύντομη ανακοίνωση -εις γνώσιν του κ. Βενιζέλου (προκατόχου του κ. Αβραμόπουλου στο Υπ. Άμυνας) ζητώντας την ανάκληση της απόφασης για τη συμμετοχή των αεροσκαφών και των μηχανοκίνητων στην στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, επικαλούμενο παράλληλα οικονομικούς λόγους.
Η ανακοίνωση, πάντως, είχε ως εξής: «Η απόφαση να μη μετέχουν μηχανοκίνητα τμήματα στις παρελάσεις δεν ελήφθη μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και λειτουργικούς με εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας. Τα άρματα δεν είναι για επίδειξη αλλά για άμυνα. Η επιθεώρηση των αρμάτων γίνεται στο τόπο που είναι εγκατεστημένες οι μονάδες και όχι στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, τα δε πολεμικά αεροσκάφη μας κάνουν υπερήφανους ως φρουροί του Αιγαίου και όχι με πτήσεις επίδειξης. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης».

ΠΗΓΗ: