Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ποιοι είναι οι 4 επενδυτές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Χθες έληξε η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Πλέον τα βλέμματα του Ταμείου Αποκρατικοποίησης και της Εθνικής Τράπεζας είναι στραμμένα στο άνοιγμα των προσφορών των ενδιαφερόμενων σχημάτων και πιο συγκεκριμένα στο...
οικονομικό κομμάτι τους.

Αυτή είναι και η σπουδαιότερη διαδικασία, να γίνει δηλαδή γνωστό το ύψος των οικονομικών προτάσεων των τεσσάρων ενδιαφερόμενων.

Το αναμενόμενο τίμημα κυμαίνεται περίπου στα 300 έως 350 εκατ. ευρώ.Έως το τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας στη διαγωνιστική διαδικασία των κοινοπραξιών Colony Capital - Dolphin Capital Investors και Plepi Holdings - ΤΕΜΕΣ και των σχημάτων Lamda Erga Anaptyxis και Jermyn Street Real Estate Fund IV LP.

ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ

Η Colony με την Dolphin Capital του Μ. Καμπουρίδη, αποτελεί επενδυτική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1991 από τον Thomas J. Barrack και έχει έδρα το Λος Άντζελες. Απασχολεί περισσότερους από 400 υπαλλήλους σε εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, ο Λίβανος, η Νότια Κορέα, η Ισπανία, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ. Από την ίδρυσή της, διαχειρίζεται συνολικά επενδύσεις αξίας 52 δισ. δολαρίων που αφορούν 30.000 assets. Διαθέτει υπό διαχείριση περίπου 20 δισ. δολάρια. Το χαρτοφυλάκιο των έργων της περιλαμβάνει καζίνο, ξενοδοχειακά συγκροτήματα και το Χίλτον του Λας Βέγκ


Ο Μίλτος Καμπουρίδης με τη σύζυγο του, Μαρίνα Βερνίκου

Η Lamda Development, εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων διαχειρίζεται τη μαρίνα Φλοίσβου και φέρεται να ενδιαφέρεται για την αποκρατικοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της εισηγμένης περιλαμβάνει τα εμπορικά κέντρα The mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos, ενώ διαθέτει οικιστική ανάπτυξη στη Σερβία. Επίσης, άγνωστο είναι ακόμα εάν στην προσφορά της LAMDA συμμετέχει και η DOGUS, καθώς στο πακέτο του Αστέρα περιαμβάνεται και η μαρίνα Βουλιαγμενης.

Η Dogus Holding είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουρκικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων με συμμετοχές στον τραπεζικό, κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο. Η Dogus ελέγχει μερίδιο 18% στις μαρίνες στην Τουρκία και έξι μαρίνες στην Κροατία. Το 2012 συνέστησε μια εταιρεία joint venture με τη Lamda Development του ομίλου Λάτση για επενδύσεις σε μαρίνες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της μαρίνας του Φλοίσβου.


Ο Σπύρος Λάτσης

Η Plepi Holdings Ltd, ένα επενδυτικό σχήμα το οποίο ελέγχεται από μέλη των οικογενειών Κωνσταντακόπουλου και Olayan (εκ των βασικών μετόχων και της Chipita). Η οικογένεια Κωσταντακόπουλου ελέγχει την ΤΕΜΕΣ η οποία έχει αναπτύξει το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο Costa Navarino στη Μεσσηνία.


O Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος

Ο 40χρονος επιχειρηματίας επιδιώκει να αναπαραγάγει το «θαύμα» του Costa Navarino στην Αφάντου της ρόδου και στον αστέρα βουλιαγμένης

Το καλό όνομα θέλει πολλά χρόνια για να γίνει και μία στιγμή για να χαλάσει». Στην παρακαταθήκη αυτήν του ευπατρίδη εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου προσπαθεί να μείνει πιστός ο 42χρονος, χαμηλών τόνων γιος του Αχιλλέας, που έχει αναλάβει τα ηνία του τελευταίου δημιουργήματος του πατέρα του, του τουριστικού θερέτρου της Μεσσηνίας TEMES - Costa Navarino. Το 1980, όταν ο καπετάν-Βασίλης ξεκινούσε να αγοράζει οικόπεδα στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, ο Αχιλλέας ήταν μόλις εννέα χρόνων. Μερικά χρόνια αργότερα θα σπουδάσει στη Λοζάνη τουριστικές επιστήμες στην Ecole Hoteliere de Lausanne, την παλαιότερη και διεθνώς καλύτερη σχολή, από την οποία έχουν αποφοιτήσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ξενοδοχειακού μάνατζμεντ.

Το τουριστικό συγκρότημα της Μεσσηνίας υπήρξε για τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο η καλύτερη «πρακτική άσκηση» για να εμπεδώσει όσα είχε διδαχτεί στην Ελβετία, κατέχοντας από ίο 1995 τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στην TEMES. «Εκτός από τη θέληση, έχω και την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου για τη Μεσσηνία. Και θα το πραγματοποιήσω εγώ ή, εάν ο Θεός αποφασίσει διαφορετικά, ο Αχιλλέας», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά το 2005 ο καπετάν-Βασίλης, σε μια σπάνια δημόσια τοποθέτησή του.

Η «θητεία» του Αχιλλέα δίπλα στον πατέρα του, που συνήθιζε να του λέει «όταν έχεις κάτι σημαντικό και δύσκολο να κάνεις, άπαξ και το αποφασίσεις, να είσαι από τσιμέντο», ήταν καθοριστική. Βίωσε σε «πρώτο βαθμό» τις περισσότερες από 60 δίκες στις οποίες είχαν σύρει τον καπετάν-Βασίλη αλλά και τον καφκικό λαβύρινθο της ελληνικής γραφειοκρατίας που έπρεπε να διασχίσει ο αυτοδημιούργητος εφοπλιστής ώστε το όραμά του να αποκτήσει «σάρκα και οστά». Και ίσως αυτή να υπήρξε η αιτία, η καλή γνώση των δυσκολιών που συναντούν οι ελληνικές επενδύσεις, που ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος είναι από το 2011 αντιπρόεδρος του Invest in Greece.

Νέες επενδύσεις
Σήμερα το Costa Navarino έχει εγκαθιδρυθεί στη διεθνή τουριστική αγορά, ενώ ανήκει στους εργασιακά καλύτερους χώρους της Ελλάδας, απασχολώντας περισσότερα από 1.200 άτομα. Χωρίς να εγκαταλείπει τον στόχο του, να μετατρέψει τη Μεσσηνία σε Τοσκάνη της Ελλάδας -όπως ο ίδιος έχει δηλώσει-, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος σχεδιάζει νέες επενδύσεις στον τουρισμό, με την TEMES να έχει καταθέσει προσφορές για την έκταση της Αφάντου Ρόδου και το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Οι προοπτικές που παρουσιάζουν τα δύο «φιλέτα» για την υλοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων και τη δημιουργία γηπέδων γκολφ θα επέτρεπαν στον κ. Κωνσταντακόπουλο να αναπαραγάγει το μεσσηνιακό «θαύμα». Επιδίωξή του είναι να δημιουργήσει ένα τουριστικό προϊόν για όλον τον χρόνο και γι΄ αυτό το Costa Navarino διαθέτει συνεδριακό κέντρο, εγκαταστάσεις μπόουλινγκ και μπάσκετ και, βέβαια, γήπεδα γκολφ.

Διεθνής τουριστικός προορισμός
Το Costa Navarino αποτελεί έναν διεθνή πολυτελή τουριστικό προορισμό, έχοντας λάβει διάκριση από την ταξιδιωτική ιστοσελίδα του CNN ως ένα από τα καλύτερα παραθαλάσσια θέρετρα παγκοσμίως. Τα spa έκτασης 4.000 τ.μ., με τις θεραπείες που στηρίχτηκαν σε περιγραφές που βρέθηκαν χαραγμένες σε πινακίδες με τη Γραμμική Β΄ γραφή στο ανάκτορο του Νέστορα και χρονολογούνται από την εποχή του Ομήρου, έχουν καταφέρει να πείσουν και τον πλέον κακόπιστο κριτή.

Η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, ένα fund το οποίο διαχειρίζεται η AGC Jermyn Street IV. Το fund AGC Equity partners είναι αραβικών συμφερόντων που πραγματοποιεί επενδύσεις στο real estate και τα hedge funds. Τον Μάιο του 2012 πραγματοποίησε την μεγαλύτερη επένδυση ως εταιρεία της Μ. Ανατολής στη Ρωσία, αγοράζοντας την μονάδα ενέργειας Enel OGK-5.

Στελέχη της αγοράς εξηγούν πως οι προσφορές θα κινηθούν υψηλότερα από την κεφαλαιοποίηση της Αστήρ Παλάς (περί τα 265 εκατ. ευρώ) καθώς ο ανάδοχος δεν αναλαμβάνει μόνο το ξενοδοχειακό συγκρότημα, αλλά και την εκμετάλλευση της μαρίνας Βουλιαγμένης καθώς και παρακείμενης έκτασης.

Στο πακέτο, πάντως, ενδέχεται να ενταχθεί μελλοντικά και γειτονική έκταση που ανήκει στην Εκκλησία, όπως αναφέρεται στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ), για την εφαρμογή του οποίου το προεδρικό διάταγμα εκκρεμεί. Με βάση το ΕΣΧΑΔΑ, στο Μικρό Καβούρι θα κατασκευαστούν πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες και υποστηρικτές εγκαταστάσεις καθώς και ξενοδοχείο.

Η Εθνική Τράπεζα σε ανακοίνωση της σημειώνει: Η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσουν, από κοινού, μετά από εισήγηση των νομικών συμβούλων τους, για την εγκυρότητα των προσφορών που υποβλήθηκαν. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουν στην αποσφράγιση των φακέλων των οικονομικών προσφορών.
Η τελική απόφαση αναμένεται σε περίπου δέκα ημέρες.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Οι χρήσεις γης στην ευρύτερη περιοχή που είναι γνωστής ως Αστέρας Βουλιαγμένης (και έτσι και σε όμορες εκτάσεις όπως της Εκκλησιάς) μεταβάλλονται σε ζώνη τουρισμού - αναψυχής, αλλά διατηρείται ο συντελεστής δόμησης στο 0,20% και το ποσοστό κάλυψης στο 10%.

Ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να κατεδαφίσει υφιστάμενες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις προκειμένου να κατασκευάσει πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες. Επιτρέπεται, επίσης, η αναβάθμιση - μετατροπή σε κατοικίες τμήματος των σημερινών εγκαταστάσεων .



Το ΕΣΧΑΔΑ επιβάλλει πάντως τη λειτουργία κατ’ ελάχιστον μιας τουριστικής μονάδας, επιφάνειας τουλάχιστον 17.000 τ.μ. και δυναμικότητας 265 κλινών. Ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα ή να διατηρήσει μία από τις υφιστάμενες μονάδες ή να τις κατεδαφίσει και να κατασκευάσει μία νέα. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει πως σε περισσότερο από το 50% της έκτασης (περί τα 160 στρέμματα) δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση και δόμηση.

Το ακίνητο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος (192.622 τ.μ.) περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία Αrion Resort and Spa με 123 δωμάτια, 58 bungalows και συνεδριακό κέντρο κ.λπ., που ανακαινίστηκε το 2004 και το Τhe Westin Hotel Athens με 162 δωμάτια, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο κ.λπ., που ανακαινίστηκε επίσης το 2004.

Το γειτονικό ακίνητο (115.671 τ.μ.), ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ (η Εθνική Τράπεζα έχει το δικαίωμα επικαρπίας και η Αστήρ Παλάς μισθώνει το ακίνητο κατόπιν συμφωνίας ισχύος 30 ετών, έως το 2029), περιλαμβάνει το πρώην Aphrodite Hotel, με συνολική επιφάνεια 20.027 τ.μ. και αναξιοποίητη έκταση. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο αυτήν τη στιγμή δε λειτουργεί και χρήζει εκτεταμένης ανακαίνισης. Στο παρελθόν αριθμούσε συνολικά 165 δωμάτια. Η κατεδάφισή του θεωρείται από κύκλους της αγοράς «εκ των ων ουκ άνευ».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Στο πακέτο, πάντως, ενδέχεται να ενταχθεί μελλοντικά και γειτονική έκταση που ανήκει στην Εκκλησία. Αποκαλυπτικό ήταν και παλαιότερο άρθρο το αρχισυντάκτης μας Β. Γραμμένου που αναδύκνυε τα τεράστια συμφέροντα που έχει η εκκλησία στην συγκεκριμένη περιοχή. Καθόλου τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι μυστικές επισκέψεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου με το επιτελείο τεχνικών πριν απο περίπου 6 μήνες στα οικόπεδα της εκκλησίας στον λαιμό Βουλιαγμένης.

Σήμερα στη Βουλιαγμένη, η Μονή Πετράκη διαθέτει 85 στρέμματα, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στη λίμνη και στο Καβούρι. Τα στρέμματα, που σύμφωνα με ειδικούς, χαρακτηρίζονται φιλέτα ήταν η αφορμή να βρεθεί η Εκκλησία σε αντιδικία με τον Δήμο και η υπόθεση να φτάσει μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων. Η εκκλησία κατάφερε να δικαιωθεί, επί αρχιεπισκοπίας Χριστόδουλου και τώρα επιθυμεί την αξιοποίησή τους.

Από τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ προκύπτει πως το σχέδιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικής ένταξης της γειτονικής έκτασης που διαθέτει η Εκκλησία στη ζώνη τουρισμού - αναψυχής που θα αναπτυχθεί στο Μικρό Καβούρι.

Πρόκειται για την έκταση που σήμερα φιλοξενεί το εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο που ιδρύθηκε το 1920. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε πως στην Εκκλησία ανήκει και η Λίμνη Βουλιαγμένης, η οποία ανεβάζει την αξία του χαρτοφυλακείου της.

vimaonline.gr
με πληροφορίες απο capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: