Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Φιάσκο με τη ρύθμιση του ΟΕΚ – Κίνδυνος πλειστηριασμών για 97.343 δανειολήπτες


astegoi2Σε «καρπαζοεισπράκτορες της τρόικας» επιβεβαιώνεται ότι έχουν μετατραπεί τα κυβερνητικά στελέχη αδυνατώντας να υλοποιήσουν ακόμη και τις πιο απλές αποφάσεις που οι ίδιοι λαμβάνουν, παρά το γεγονός ότι αρκετές από αυτές εδώ και καιρό, επίσημα, τις λάνσαραν στην κοινωνία σαν επιτυχίες για να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
Πρόσφατο παράδειγμα, το «χαστούκι» που ήρθε μόλις πριν λίγες ώρες σε βάρος 97.343 κατόχων «κόκκινων δανείων» (εργαζομένων και συνταξιούχων) του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αν και είχε επίσημα δεσμευτεί για τη ρύθμιση τους και είχε συμπεριλάβει, μάλιστα, σχετική διάταξη στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου που ετοίμαζε, τελικά «πότισε με δηλητήριο» τους εν λόγω δανειολήπτες…
Οι δικαιούχοι του πρώην ΟΕΚ, στη συντριπτική πλειονότητα τους, ανήκουν σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας που έχουν πληγεί άγρια από την ύφεση και, πλέον, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πεταχτούν –σε συνδυασμό με την επικείμενη άρση των πλειστηριασμών- έξω από τα σπίτια τους.
Τι ανέφερε η ρύθμιση που πήγε στις καλένδες
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας η οποία παραπέμφθηκε στις καλένδες μετά από την άρνηση των… προϊστάμενων αρχών της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δηλαδή των τροϊκανών ανώτατων υπαλλήλων, έδινε τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να ζητήσουν 10ετή παράταση του δανείου τους (από 15 στα 25 χρόνια). Το πλεονέκτημα ήταν ότι δεν θα έχαναν το διάστημα της επιδότησης του επιτοκίου που τους παρείχε ο πρώην ΟΕΚ για 9 χρόνια.
Κινδυνεύουν να τους πετάξουν στο δρόμο
Πλέον, οι περισσότεροι από τους 97.343 δανειολήπτες κινδυνεύουν μέσα στο 2014 να χάσουν τα σπίτια τους και να βρεθούν στο δρόμο, αφού στην πλειονότητα τους έχουν καθυστερήσει για περισσότερες από 180 ημέρες την καταβολή των δόσεων τους. Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιοι υπουργοί, τόσο ο κ. Βρούτσης όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, επέλεξαν μπροστά στις αντιρρήσεις των τροϊκανών να χαμηλώσουν ξανά (λες και το σήκωσαν ποτέ…) το ανάστημα τους, και να αποδεχθούν την απόσυρση της σχετικής διάταξης από το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο κατατέθηκε την Πέμπτη, στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: