Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

«Είχα απορρίψει τρεις φορές την οικονομική βοήθεια της Ισπανίας»

Αποκαλύψεις από τον πρώην πρωθυπουργό, Θαπατέρο, για τις επαφές με τους Ευρωπαίους
Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο αποκάλυψε σήμερα, κατά την παρουσίαση του βιβλίου...
του με τίτλο «Το δίλημμα», ότι από τον Ιούνιο του 2010 ως τις εκλογές του Νοεμβρίου 2011 είχε απορρίψει τρεις φορές την οικονομική διάσωση της χώρας του.

«Στην περίοδο των τριών ετών κρίσης, ιδιαίτερα από το Μάιο του 2010 με τη κρίση του χρέους, υπήρξαν τρεις φορές κατά τις οποίες, με περισσότερο ή λιγότερο ρητό τρόπο, μου πρότειναν να ζητήσω οικονομική βοήθεια», εξήγησε ο Θαπατέρο στους δημοσιογράφους.

«Είπα τρεις φορές όχι και το είπα επειδή είχα την πεποίθηση ότι η δυνατότητά μας να χρηματοδοτηθούμε από το υπουργείο Οικονομικών ήταν απολύτως βιώσιμη».

«Και προφανώς επειδή ανέκαθεν αντιλαμβανόμουν πως η οικονομική βοήθεια, η οποία συνοδεύεται πάντα από όρους, θα ήταν πολύ αρνητική για το μέλλον και την ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας».

«Η εμμονή μου ήταν να μην πέσει η Ισπανία», γράφει ο πρώην πρωθυπουργός στο βιβλίο του, στο οποίο αφηγείται ότι η πρώτη πρόταση διάσωσης ήρθε τον Ιούνιο του 2010 από τον τότε πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.

Η δεύτερη ήρθε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ τον Αύγουστο του 2011 και η τρίτη από τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ μόλις μερικές ημέρες πριν από τις πρόωρες εκλογές της 20ής Νοεμβρίου 2011, τις οποίες κέρδισε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι.

Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε το 2012 ένα πρόγραμμα λιτότητας χωρίς προηγούμενο που προέβλεπε εξοικονόμηση 150 δισεκ. ευρώ σε τρία χρόνια για να αντιμετωπίσει το χρέος και το έλλειμμα που κάλπαζαν. Η χώρα αναγκάσθηκε να καταφύγει στη διάσωση των τραπεζών της από την ΕΕ με 41,3 δισεκ. ευρώ.

Η Ισπανία, η οποία επλήγη διπλά το 2008 από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων και το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, γνώρισε δύο υφέσεις μέσα σε πέντε χρόνια, από την τελευταία εκ των οποίων φάνηκε να βγαίνει δειλά το τρίτο φετινό τρίμηνο.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: