Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ηλεία: Δυσάρεστες εκπλήξεις με τις επιδοτήσεις…

Ηλεία (28/12/2013 11:00 )
 
Οι δυσάρεστες εκπλήξεις συνεχίζονται για  εκατοντάδες  αγρότες της Ηλείας  που καθημερινά επισκέπτονται τα τραπεζικά υποκαταστήματα για  να εισπράξουν τις επιδοτήσεις  τους. Τα χρήματα «μπλοκαρίστηκαν» για χρέη των αγροτών προς τρίτους.   Σύμφωνα με το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς, οι επιδοτήσεις καταβάλλονται αυτούσιες στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών και «δικαίωμα» παρακράτησης είχαν μόνο οι τράπεζες σε περίπτωση που ο δικαιούχος του λογαριασμού είχε δάνειο σε αυτές και για το οποίο είχε ζητήσει ο ίδιος με πάγια εντολή να κρατούνται χρήματα από εκεί. 
  Τώρα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει και έχουν γίνει δυσκολότερα για τη ζωή των αγροτών, οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο του συγκεκριμένου μέτρου και πλήττονται ολοένα και περισσότερο, αν έχουν οφειλές προς τρίτους οι οποίοι ζήτησαν να εισπράξουν τις οφειλές τους.  Όπως ρητά προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων «δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά εις βάρος οφειλετών του δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.500 ευρώ τον μήνα.  Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.500 ευρώ».
                         Οι νομικοί κύκλοι  
Στο μεταξύ η ελληνική νομοθεσία πιθανόν «αφήνει παράθυρο» ώστε να εισπράττουν και τρίτοι χρήματα από τους λογαριασμούς των δικαιούχων επιδοτήσεων παρά την άρνηση των παραγωγών! Νομικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι πράγματι υπάρχει το ακατάσχετο των χρημάτων των αγροτικών επιδοτήσεων, μέχρι όμως την κατάθεση των χρημάτων στην τράπεζα. Με λίγα λόγια, λένε δικηγόροι, όσο τα χρήματα των επιδοτήσεων βρίσκονται στα ταμεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ουδείς μπορεί να τα πειράξει. Όταν όμως καταβληθούν στους λογαριασμούς, σύμφωνα πάντα με δικηγόρους, είναι δυνατόν να κατασχεθούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: