Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Ουκρανία: Διαδηλωτές κατέλαβαν το υπουργείο Δικαιοσύνης

κατάσταση-εκτάκτου-ανάγκης-στην-ουκρανίαΗ υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας προειδοποίησε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που κατέλαβαν το κτήριο όπου στεγάζεται το υπουργείο, ότι προτίθεται να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εάν αυτοί δεν αποχωρήσουν.
Η Olena Lukash δήλωσε προς τους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων ενημέρωσης ότι θα ζητήσει από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας να προχωρήσει στην κήρυξη της χώρας σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», αν δεν αποχωρήσουν οι διαδηλωτές από το κτήριο του υπουργείου.
Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτήριο αργά χθες το βράδυ και έστησαν οδοφράγματα στον περίχωρο του με σάκους χιονιού. Οι διαδηλωτές αναφέρουν ότι δεν υπήρχαν φρουροί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, και ότι το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να σπάσουν τα παράθυρα και να το καταλάβουν. Πλέον, το κτήριο του υπουργείου έχει «οχυρωθεί» με έπιπλα.

Οι ακτιβιστές συνεχίζουν να στήνουν οδοφράγματα με σάκους που γεμίζονται από χιόνι, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις είναι απούσες από το σημείο.
Οι αναταραχές, πάντως, επεκτείνονται σε ολόκληρη την χώρα της Ουκρανίας, με τους ακτιβιστές να καταλαμβάνουν δημοτικά κτήρια σε περίπου 10 πόλεις.
Η κρίση στην ουκρανική χώρα έχει οξυνθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τέσσερις ακτιβιστές να χάνουν τη ζωή τους. Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές μπήκαν στο κτήριο του υπουργείου δικαιοσύνης, στην πρωτεύουσα της χώρας, χωρίς να υπάρχει ουδεμία αντίσταση.
“Η κατάληψη του υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελεί μία συμβολική πράξη των ανθρώπων της εξέγερσης. Πλέον, οι αρχές δεν έχουν νομιμοποίηση”, δήλωσε ένας διαδηλωτής προς τους ανταποκριτές.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας (σ.σ. pentapostagma.gr – που υποστηρίζει ένθερμα τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Yanukovych) – έκανε επίσης έκκληση προς τον Πρόεδρο της χώρας να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Φωτογραφίες:
κατάσταση-εκτάκτου-ανάγκης-στην-ουκρανία-2
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: