Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Διδάσκεται το σεξ;

Εύα ΣτάμουΤης Εύα Στάμου

Φροντίζουμε να μάθουν τα παιδιά μας γραμματική, ιστορία, μαθηματικά, και ξένες γλώσσες, αλλά όταν πρόκειται για τη σεξουαλική τους εκπαίδευση--ωθούμενοι είτε από αμηχανία είτε από την εσφαλμένη αντίληψη ότι αν ήταν απαραίτητο θα είχε φροντίσει γι' αυτό το Υπουργείο Παιδείας--δεν κάνουμε τίποτα για να τα επιμορφώσουμε.


Αφήνουμε τους συμμαθητές τους, το διαδίκτυο και την πορνογραφία να αναλάβει τη διαμόρφωση των σεξουαλικών τους γνώσεων και συνηθειών. Είμαστε σίγουροι ότι κάπως θα βρουν τον δρόμο τους, ότι είναι θέμα ενστίκτου. Άλλωστε και οι περισσότεροι από εμάς, μόνοι δεν ανακαλύψαμε αυτά που έπρεπε να ξέρουμε;
 Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, η αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, η σεξουαλική βία ανάμεσα στους εφήβους, η κακή ποιότητα των ερωτικών επαφών, είναι οι... «παράπλευρες απώλειες» της διαβίωσης σε μία κοινωνία όπου κανένας αρμόδιος φορέας δεν αναλαμβάνει να προσφέρει μία βασική σεξουαλική επιμόρφωση στους αυριανούς πολίτες. Κι έτσι φτάνουμε σε εξευτελιστικές καταστάσεις όπως αυτές των διαπομπευμένων ιερόδουλων και των χιλιάδων πελατών τους που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική πράξη.
Στην Βρετανία, αντίθετα, όλοι--επιστήμονες, πολιτικοί, ΜΜΕ--μιλούν για το σεξ. Διερωτώνται αν η ηλικία συγκατάθεσης (age of consent) θα πρέπει να μετακινηθεί από τα 16 στα 14, αφού είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι έφηβοι σήμερα έχουν τις πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες τους λίγο πριν από το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας τους. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι απενοχοποιούνται οι ενήλικες που θα επιχειρήσουν να έρθουν σε σεξουαλική επαφή με ένα δεκατετράχρονο αγόρι ή κορίτσι. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρότασης, διασφαλίζεται απλά ότι αν δύο άτομα που βρίσκονται πολύ κοντά στην ηλικία (π.χ. ένα δεκατετράχρονο κορίτσι κι ένα δεκαεξάχρονο αγόρι) αποφασίσουν να κάνουν σεξ, δεν διώκονται ποινικά.
Οι Άγγλοι ανησυχούν επίσης για τα υψηλά ποσοστά σεξουαλικής βίας ανάμεσα στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, κάτι που φαίνεται πως συνδέεται και με τη χρήση παράνομων ουσιών και αλκοόλ. Σήμερα, μάλιστα, στη Βουλή των Λόρδων τίθεται σε ψηφοφορία η πρόταση των Εργατικών να γίνει υποχρεωτική η σεξουαλική εκπαίδευση σε όλα τα αγγλικά σχολεία. Πού θα μπορούσε να ωφελήσει κάτι τέτοιο;
Ο μεγαλύτερος φόβος των Άγγλων είναι η διαμόρφωση των ηθών από την πορνογραφία στην οποία έχουν εύκολη πρόσβαση πλέον ακόμα και μικρά παιδιά. Όταν τα αγόρια διδάσκονται πώς να φέρονται στις κοπέλες τους από τα ακραία σεξιστικά μουσικά βίντεο και τις ταινίες πορνό και δεν μπορούν ούτε να φανταστούν πως είναι μία υγιής, ισότιμη σχέση, κι όταν οι γυναίκες πορνοστάρ αποτελούν τα κύρια σεξουαλικά πρότυπα των κοριτσιών, η άμεση παρέμβαση κάποιου υπεύθυνου φορέα που θα βοηθήσει τους νέους ν’ αποκτήσουν τεκμηριωμένες επιστημονικά απόψεις για το σεξ και τις σχέσεις, είναι απαραίτητη.
Μία ανάλογη κίνηση στο δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα μπορούμε να φανταστούμε τι είδους αντιδράσεις θα προκαλούσε στους ρασοφόρους και στο πουριτανικό εκείνο τμήμα της κοινωνίας που έχει συνηθίσει να προβάλει την ημιμάθειά του ως ασπίδα απέναντι σε κάθε εκμοντερνισμό στην εκπαίδευση. Το να ελπίζουμε ότι κάποιο πολιτικό κόμμα θα αγνοήσει επιτέλους το εκλογικό κόστος και θα σκεφτεί το καλό των νέων είναι μάλλον ματαιοπονία.
Φαίνεται λοιπόν ότι η ομοφυλοφιλία, ο αυνανισμός, η αντισύλληψη, θα εξακολουθήσουν ν’ αντιμετωπίζονται ως θέματα ταμπού. Αντίθετα η σεξουαλική εκμετάλλευση σε όλες τις μορφές της, οι αμβλώσεις, το AIDS, αλλά και η επικράτηση της πορνογραφίας ως κύριο βοήθημα για τους νέους θα συνεχίσουν να θεωρούνται κάτι απόλυτα φυσικό και για κάποιους πολύ πιο ανώδυνο από την εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: