Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

«Ζήσε… Απρίλη μου να δεις απεργία» από τη ΓΣΕΕ στον ιδιωτικό τομέα

gsee1«Σσσστ, η ηγεσία της ΓΣΕΕ κοιμάται» θα μπορούσε να είναι η τοποθέτηση ενός εργαζομένου του ιδιωτικού τομέα βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο (δεν) αντιμετωπίζουν οι επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδας τις δραματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στον σκληρό «στίβο» της ελληνικής αγοράς εργασίας, που συνεχώς συρρικνώνεται.
Τα μέλη της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ, χθες, συνεδρίασαν. Μετά από πολύ σκέψη, καθώς φαίνεται, αποφάσισαν λοιπόν να… εξουσιοδοτήσουν την εκτελεστική επιτροπή για να… λάβει απόφαση για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων. Και για πότε προδιαγράφεται αυτή –ενδεχομένως- απεργία; Για τον… Απρίλιο, σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση. Τώρα, «κοντά» δηλαδή…

Την ίδια στιγμή, η αγορά εργασίας μπορεί να συνεχίζει, χωρίς η κυβέρνηση να έχει όχληση, να συρρικνώνεται πετώντας στα τάρταρα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Τι και αν κάθε μήνα χάνονται περίπου 35.000 θέσεις εργασίας, τι κι αν οι άνεργοι «αγγίζουν» το 1,5 εκατ. άτομα, τι και εάν χιλιάδες απασχολούμενοι αμείβονται με καθυστέρηση 2 έως και 9 μηνών, στη μεγάλη πλειονότητα τους. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ, μάλλον, κρίνει ότι η ώρα για τις κινητοποιήσεις δεν έφτασε. Θα έρθει τον Απρίλιο, τότε δηλαδή που έχει αποφασιστεί από τα συνδικάτα όλης της ΕΕ κινητοποίηση πανευρωπαϊκή, από την οποία, προφανώς για τους τύπους, οι επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας δεν μπορούν να απουσιάζουν.
Θυμήθηκαν τον κατώτατο μισθό…
Επίσης, για τα «μάτια του κόσμου» η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ αποφάσισε να αποστείλει τις επόμενες ημέρες πρόσκληση στους εργοδοτικούς φορείς για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι επικεφαλής της Συνομοσπονδίας, μάλλον θέλουν να δείχνουν ότι ξεχνούν ότι η κείμενη, μνημονιακή νομοθεσία προβλέπει τη διατήρηση των 586 ευρώ το μήνα μικτά για τους άνω των 25 ετών και των 510,9 ευρώ το μήνα, μικτά, για τους νεότερους ηλικιακά, των κατώτατων μισθών που επιβλήθηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Παπαδήμου (αυτή που ευλαβικά τηρούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ) τουλάχιστον για την επόμενη διετία. Μάλιστα από το 2016 και μετά, τον κατώτατο μισθό θα τον αποφασίζει η εκάστοτε κυβέρνηση!

Νez

Δεν υπάρχουν σχόλια: