Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Πρόταση δυσπιστίας κατά Στουρνάρα

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και κατ’ επέκταση κατά της κυβέρνησης πάγωσε την αίθουσα της Ολομέλειας. ...


Η συζήτηση διεκόπη, το Πολυνομοσχέδιο μπήκε στο περιθώριο και τα κόμματα αποτραβήχτηκαν στα γραφεία τους για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις.
Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης πήρε τον λόγο και είπε στον Αλέξη Τσίπρα και στους βουλευτές του ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση, αλλά επισήμανε ότι η κίνηση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της χώρας.

«Την Τρίτη έχουμε το Ευρωγκρούπ και Έκοφιν κι εκεί οι εταίροι μας θα αποφασίσουν για τη χρηματοδότηση της χώρας μας, και το συνέδριο δεν μπορεί να αναβληθεί. Το πρόβλημα δεν είναι τυπικό, αλλά ηθικό, εις βάρος της χώρας» είπε ο κ. Σταμάτης.

Το διάλειμμα που ακολούθησε βοήθησε τη συγκυβέρνηση να ανασυνταχθεί και να μελετήσει βαθύτερα τον κανονισμό της Βουλής, για να δει αν μπορεί να αρνηθεί την πρόταση δυσπιστίας με το σκεπτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγο καιρό είχε κάνει ανάλογη πρόταση, άρα αν δεν παρέλθουν έξι μήνες δεν έχει το δικαίωμα να το επαναλάβει. Η νομική υπηρεσία της Βουλής έχει πάρει φωτιά και η μέρα θα είναι δύσκολη.

Αν ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ονομαστική ψηφοφορία.

Τι προβλέπεται για την πρόταση δυσπιστίας

Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφει τη διαδικασία υποβολής πρότασης δυσπιστίας.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται, εφόσον κατατεθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, πράγμα που έγινε όταν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση.

Με βάση το άρθρο 142 διακόπτεται η συζήτηση του νομοσχεδίου και λίγη ώρα μετά, στις 17.30, ξεκινά η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Πριν από λίγο η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Μαρία Κόλλια ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με το νομικό τμήμα της Βουλής, προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει, καθώς με το άρθρο 142, παράγραφος 6, πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης.

Τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική.

Τώρα το νομικό τμήμα θα πρέπει να ερμηνεύσει τον όρο «όμοια πρόταση» τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς το πρόσωπο κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση.

Πηγή: Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια: