Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Μύλος στο ΠΑΣΟΚ μετά το όχι του ΓΑΠ και το " παρών " του Κακλαμάνη - Τι απάντησε ο Γ.Παπανδρέου

Από τον Σπύρο Μουρελάτο -
Εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη, μετά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, που προκάλεσε νέες πληγές στον ούτως η άλλως κλυδωνιζόμενο μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ.

Τα αίματα άναψαν καθώς λίγα λεπτά μετά το ΟΧΙ του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου,
στο άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου, που αφορούσε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετεβη στο παρακείμενο γραφείο του κυρίου Παπανδρέου και ο διάλογος, που ακολούθησε, όπως μαρτυρούν αυτήκοοι μάρτυρες, ήταν σε πολλοί υψηλούς τόνους.

Συμφώνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε στον Γιώργο Παπανδρέου " Ντροπή σου, για αυτό που έκανες, γιατί είχες ενημερωθεί. Αν είχες πρόβλημα στο θέμα με τις τράπεζες, ας ερχόσουν στην Κ.Ο. ή ας επικοινωνούσες μαζί μου για να βρίσκαμε κάποια λύση". Ο κύριος Παπανδρέου φέρεται να του αντέτεινε ότι πάντοτε ψηφίζω βάσει των πιστεύω και των αρχών μου και αυτό έκανα και τώρα, θα διαφοροποιούμαι, όπου εγώ το θεωρώ σκόπιμο.

Ανάλογης σκληρότητας και τα όσα φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εντός της ολομέλειας και στον Απόστολο Κακλαμάνη: " Η στάση είναι προσβλητική για όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεν προϊδέασες για το τι θα ψηφίσεις ούτε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, ούτε στη σημερινή σου ομιλία. Ο κύριος Κακλαμάνης αποδοκιμάστηκε, εξάλλου, από τους περισσότερους βουλευτές του Κινήματος.

Ακολουθεί η σκληρή ανακοίνωση αποδοκιμασίας του κυρίου Βενιζέλου για τους Γιώργο Παπανδρέου και Απόστολο Κακλαμανη:

"H K.O του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.
Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια.

Κανένα άλλωστε μέλος της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.

Οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό".

Λίγη ώρα αργότερα σχετική ανακοίνωσε εξέδωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος απαντά στο ίδιο ύφος και με τα ίδια λόγια. «Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση.

Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.

Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: