Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: ΜΕΤΑ ΤΟ "THE MALL" ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ...Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.!!!!

Ελληνικό



Σχόλιο
Του Αθανασόπουλου Περικλή
24.03.2014
Όπως πριν 9 χρόνια η Σοφία Σακοράφα έδινε την μάχη  στο Δήμο Αμαρουσίου με μοναδικό σκοπό να βγάλει στην φόρα την απάτη με το «The Mall Athens», πράγμα που κατάφερε να το αναδείξει, έτσι και σήμερα είναι η πρώτη πολιτικός που κινείται επίσημα και νομότυπα, αιτώντας από την δικαιοσύνη να ασχοληθεί με την καινούργια απάτη που επιχειρείται στον χώρο του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού και δυστυχώς από τον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο.


Διαβάστε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ απο το γραφείο της κ. Σακοράφα και την Αίτηση -Αναφορά
προς την Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών,  κ. Φάκου.

                                                              ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ

Βουλευτής  Β΄ Αθηνών
                                                Αθήνα,  24 Μαρτίου 2014

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η βουλευτής Σοφία Σακοράφα υπέβαλε αναφορά προς την Προϊσταμένη Εισαγγελίας  του Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Φάκου, προκειμένου να δώσει εντολή  να διερευνηθεί άμεσα, η τυχόν ύπαρξη ποινικών ευθυνών για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις κάθε εμπλεκομένου προσώπου, που αφορούν  στην επικείμενη εκποίηση των μετοχών της Ελληνικό  

Α.Ε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε (ΤΑΙΠΕΔ).
Η Σοφία Σακοράφα  κλείνει την αφορά της, υπογραμμίζοντας ΄΄στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς σας παρακαλώ να προβείτε σε κάθε ενέργεια και να λάβετε κάθε μέτρο προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν ευθύνες όλων των εμπλεκομένων καθώς τίθεται θέμα μείζονος προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο κατά την εκτίμησή μου απειλείται και  ενδεχομένως να παραβιάζεται εκ μέρους των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, των συμβούλων του και των λοιπών συμμετεχόντων στην επίμαχη πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκποίηση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε
                                                                                                  Από το Γραφείο Τύπου
 ΑΙΤΗΣΗ - ΑΝΑΦΟΡΑ         

Της Σοφίας Σακοράφα
Βουλευτή Β’ Αθηνών
Δ/νση γραφείου:
Τζωρτζ 30-32
Αθήνα 106 82
Τηλ.: 210 3814451
          6973302953

ΘΕΜΑ: Επικείμενη εκποίηση
Μετοχών της Ελληνικό Α.Ε
αντί ιδιαίτερα χαμηλού τιμήματος

Αθήνα 24 Μαρτίου 2014                                                                                
   
Προς την κ. Προϊσταμένη Εισαγγελίας
Πρωτοδικών Αθηνών
Αξιότιμη κυρία Φάκου,
Παρακαλώ να δώσετε εντολή προκειμένου να διερευνηθεί άμεσα η τυχόν ύπαρξη ποινικών ευθυνών για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις κάθε εμπλεκομένου προσώπου, που αφορούν  στην επικείμενη εκποίηση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε (ΤΑΙΠΕΔ) μετά την υποβολή μιας και μόνης προσφοράς από την Lamda Development και μάλιστα αντί πολύ χαμηλού τιμήματος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου, το οποίο φέρεται να μην ξεπερνά τα 430,000,000 ευρώ.
Όπως προκύπτει από το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΤΑΙΠΕΔ στις 27.2.2014, μόνο η εταιρεία Lamda Development υπέβαλε  δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε.
Στις 19.3.2014, μετά την αποσφράγιση του φακέλου της  οικονομικής προσφοράς της Lamda Developoment, το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από τους εκπροσώπους της εταιρείας, να υποβάλουν νέα βελτιωμένη προσφορά μέχρι τις 26.3.2014 καθώς ο ανεξάρτητος αποτιμητής του ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει εκτιμήσει την αξία των μετοχών υψηλότερα από την τιμή που προσέφερε η Lamda (σχεδόν 700,000,000, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα).
Επισημαίνεται ότι η εν λόγω διαδικασία της βελτιωμένης προσφοράς ακολουθείται με μοναδικό τρόπο από το ΤΑΙΠΕΔ, ως αναθέτουσα αρχή, καθώς δεν προβλέπεται στις συνήθεις διαγωνιστικές διαδικασίες ιδίως μάλιστα με έναν και μόνο διαγωνιζόμενο, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Επισημαίνεται ότι σκοπός της Ελληνικό Α.Ε είναι η διαχείριση της έκτασης του πρ. Αεροδρομίου του Ελληνικού καθώς και της παραλιακής ζώνης της περιοχής του Αγ. Κοσμά, η οποία είναι εξέχουσας σημασίας τόσο για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου όσο και για το δημόσιο συμφέρον που σχετίζεται με την οικονομική του αξιοποίηση προς όφελος της χώρας και ιδιαίτερα στη συμβολή για την απομείωση του του δημοσίου χρέους. Κατά συνέπεια, είναι κρίσιμη η τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας της διαδικασίας που τηρείται για την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό Α.Ε με στόχο την πραγματική οικονομική αξία της έκτασης.
Ειδικότερα:
1.Στις 8.12.2011, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε (εφεξής ΤΑΙΠΕΔ), το μετοχικό κεφάλαιο του οποίου ανήκει και ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο, εξέδωσε ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» μέσω αγοράς υφιστάμενων μετοχών και/ή ανάληψης νέων μετοχών στο κεφάλαιο της Ελληνικό Α.Ε.
Επισημαίνεται ότι με την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθ. 187/6.9.2011 που εκδόθηκε από τη διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) (ΦΕΚ 2061B/16.9.2011), το σύνολο του µετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό Α.Ε. µεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ και ορίστηκε ότι η διοίκηση και διαχείριση των δικαιωµάτων που απορρέουν από αυτό  θα ασκείται από το Ελληνικό Δηµόσιο για λογαριασµό του ΤΑΙΠΕΔ, σύµφωνα µε το άρθρο 2, παράγραφος 7 του Νόµου 3986/2011. 1.10. Ωστόσο, οι Δήμοι Αργυρούπολης-Ελληνικού και Αλίμου έχουν προσφύγει ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη νομιμότητα της απόφασης της μεταβίβασης του μετοχικού κεφαλαίου, η υπόθεση έχει εκδικαστεί από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου και αναμένεται η έκδοση της απόφασης.
2.Σύµφωνα µε τον Ιδρυτικό Νόµο της Ελληνικό Α.Ε (άρθρο 42, παράγραφος 3α), ο εταιρικός σκοπός της είναι η διαχείριση και αξιοποίηση της έκτασης του πρώην διεθνούς αεροδροµίου της Αθήνας στο Ελληνικό, η οποία περιλαµβάνει διάφορα οικόπεδα µε συνολική έκταση περίπου πέντε εκατοµµυρίων διακοσίων πενήντα χιλιάδων τετραγωνικών µέτρων (5.250.000 τ.µ.) (το πρώην «Αεροδρόµιο») και επιπρόσθετα ακίνητα που περιλαμβάνουν την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά συµπεριλαµβανοµένων των αθλητικών εγκαταστάσεών και της µαρίνας, η συνολική έκταση των οποίων είναι περίπου 956.000 τ.µ., και περιλαµβάνει ακτογραµµή έκτασης περίπου 3,5 χιλιοµέτρων. Συνεπώς, το Ακίνητο, που περιγράφεται λεπτοµερώς στο Κεφάλαιο 4 και στο Παράρτηµα Β της Πρόσκλησης, έχει συνολική έκταση περίπου 6.200.000 τ.µ.
3. Περαιτέρω, όπως αναφέρει στο κείμενο της ως άνω Πρόσκλησης ενδιαφέροντος, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας πώλησης των μετοχών, «η  έκταση και η θέση του Ακινήτου προσφέρουν µοναδικές δυνατότητες αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης για τη δηµιουργία µιας περιοχής-οροσήµου µικτών χρήσεων µε εθνική σηµασία και διεθνή προβολή, και ενός µητροπολιτικού πόλου διεθνούς ακτινοβολίας ενισχύοντας την ελκυστικότητα της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας ως τουριστικού προορισµού και ως επιχειρηµατικού κέντρου και χώρου αναψυχής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το Ακίνητο θα παραµείνει ενσωµατωµένο στο υφιστάµενο αστικό σύµπλεγµα υποδοµών της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας». Το φερόμενο ως όραµα του ΤΑΙΠΕΔ είναι να δοθεί νέα πνοή σε αυτό το σηµαντικής έκτασης ακίνητο, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η Αθήνα ως πόλη προορισµού και, συγχρόνως, να προσφέρει στους κατοίκους/ επισκέπτες της µία νέα ποικιλία εµπειριών και να τονώσει την οικονοµική δραστηριότητα.



Να υπενθυμίσουμε την υπόθεση του «The Mall Athens»,
«The Mall Athens»

 H δίκη του Mall
Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της τελευταίας 20ετίας - και το πιο κρυφό.
Ίσως γιατί σε αυτό εμπλέκονται δύο πρωθυπουργοί, επτά υπουργοί και ο πιο πλούσιος Έλληνας στον κόσμο...

Η υπόθεση του Mall Athens, του «μεγαλύτερου αυθαίρετου της Ευρώπης», επρόκειτο να εκδικασθεί σε τελευταίο βαθμό από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 8 Μαΐου. Αλλά...για μία ακόμα φορά η υπόθεση πήρε αναβολή.

Μυστηριωδώς (;), ακόμα και η ύπαρξη της δίκης αποσιωπείται από τα ΜΜΕ.Όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και 9 χρόνια που το σκάνδαλο του Mall βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ίσως γιατί στη δίκη του Mall διακυβεύεται κάτι πολύ σημαντικό.

Αν η πλευρά Λάτση χάσει, το Mall θα πρέπει να... κατεδαφισθεί ή έστω η εταιρεία Lamda να καταβάλει στο Δημόσιο πρόστιμα για κάθε αυθαίρετο τετραγωνικό (από τα 75.000...)! Οι άδειες των δεκάδων καταστημάτων και των κινηματογράφων θα ανακληθούν ή δεν θα ανανεωθούν ξανά. Οι λιγοστοί πολίτες του Μαρουσιού που πριν από 8 χρόνια ξεκίνησαν τον δικαστικό αγώνα θα έχουν κερδίσει τον Λάτση, τον Σημίτη, τον Καραμανλή...
Όμως, εδώ παίζεται κάτι πιο μεγάλο κι από το ίδιο το σκάνδαλο. Εδώ είναι το μυστικό: Το 2003, η τότε κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το «πρόβλημα» με την αντισυνταγματικότητα του Mall, σκαρφίστηκε ένα τέχνασμα ώστε να περνάει αντισυνταγματικές διατάξεις χωρίς να μπορεί το ΣτΕ να τις κρίνει. Από τότε, η εξωφρενική πατέντα δουλεύει συνέχεια, στην ουσία καταργώντας το ΣτΕ: χθες εκτροπή Αχελώου, σήμερα Βοτανικός, αύριο ίσως Ασωπός.

  Αυτό διακυβεύεται στη δίκη του Mall: Θα επιβιώσει το ΣτΕ, η μόνη δημόσια αρχή που μπορεί να σταματάει τις εκάστοτε κρατικές αυθαιρεσίες; Ή θα χάσουμε οι πολίτες ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα προστασίας που μας απέμεινε.... Αν θέλετε η δίκη του Mall να πάψει να είναι μυστικό, αν θέλετε να σπάσει επιτέλους η ομερτά των ΜΜΕ, μάθετε περισσότερα (με ντοκουμέντα και υλικό που αποδεικνύει τα παραπάνω και για πρώτη φορά δημοσιεύεται) στο http://www.facthemall.gr.

                  



 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΑΙΠΕΔ. = TREUHAND