Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Μας μετατρέπουν όλους σε «ενοικιαζόμενους εργαζομένους» των 500 € – Οι αλλαγές

euro500Το μοντέλο του ενοικαζόμενου εργαζομένου των 500 ευρώ στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα επιβάλλεται με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, στο οποίο συμπεριλήφθηκε η τελευταία -μέχρι την επόμενη- συμφωνία τρόικας και κυβέρνησης.
Η πάλαι ποτέ ισχυρή, πλήρης και σταθερή απασχόληση η οποία ήδη έχει πληγεί τα τελευταία 3,5 χρόνια, στη σταδιακή εφαρμογή των νέων διατάξεων, θα περάσει οριστικά στο «χρονοντούλαπο».
Στη μνημονιακή πραγματικότητα, αλλά και στη «μεταμνημονιακή» όπως η -εντός και εκτός των συνόρων- διαπλοκή φαίνεται να την έχει οραμιστεί, στην πλειονότητα τους οι εργαζόμενοι θα είναι «ενοικιαζόμενοι», με μισθούς μέχρι 586 ευρώ το μήνα, μικτά, και χωρίς κανένα δικαίωμα σε ανανέωση της σύμβασης τους ή έστω και στην αποζημίωση.
Ο νόμος 4254 του 2014 (με βάση τον αριθμό που πήρε μετά την ψήφιση του από την κυβερνητική πλειοψηφία την Κυριακή 30 Μαρτίου) πέρα από τις δρεπανηφόρες αλλαγές τις οποίες εμπεριέχει για τους παραγωγούς γάλατος, τους φαρμακοποιούς και αρκετές ακόμη επαγγελματικές ομάδες, επιχειρεί να καθιερώσει την «ελαστική» και υποαμοιβόμενη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα ανοίγοντας «παράθυρο» και στο στενό δημόσιο τομέα. Οι νέες διατάξεις, όπως διαμορφώθηκαν από την τρόικα και τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κάνουν ακόμη πιο εύκολη την αξιοποίηση «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων και, για πρώτη φορά, στα μεγάλα δημόσια, τεχνικά έργα «καθιερώνουν» τον «οικοδόμο των 511 ευρώ» μεγιστοποιώντας τα οφέλη για τους μεγαλοεργολάβους και ένα σημαντικό τμήμα της εγχώριας και διεθνούς διαπλοκής.
«Με το νέο νόμο διευκολύνεται περαιτέρω η ενοικιαζόμενη απασχόληση έναντι της μόνιμης και πλήρους εργασίας» επισημαίνει στην «Εποχή» ο καθηγητής στο Πάντειο και αρμόδιος για τα θέματα των εργασιακών σχέσεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) κ. Γιάννης Κουζής. Σύμφωνα με τον κ. Κουζή, με μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων γίνεται ακόμη πιο ελαστικό το πλαίσιο αξιοποίησης των ενοικιαζόμενων εργαζομένων από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα ανοίγοντας, παράλληλα, «παράθυρο» και για το στενό δημόσιο τομέα (στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ήδη εδώ και αρκετά χρόνια «ενοικιαζόμενοι» χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς). Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της καθιέρωσης -«δώρο» στους μεγαλοεργολάβους- των «ενοικαζόμενων οικοδόμων» με ελάχιστους μισθούς από 510,9 ευρώ το μήνα, μικτά, εάν είναι κάτω των 25 ετών ή με 586 ευρώ το μήνα, μικτά, εάν είναι μεγαλύτεροι ηλικιακά (όπως προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Παπαδήμου που ευλαβικά τηρούν οι συγκυβερνώντες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).
Οι βασικές αλλαγές
Μετά από τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές, απασχόληση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη («ενοικιαζόμενη» απασχόληση μέσω ΕΠΑ) με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης (λίγων μηνών, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης) επιτρέπεται:
1) Οταν ο έμμεσος εργοδότης το προηγούμενο τρίμηνο είχε πραγματοποιήσει απολύσεις εργαζομένων της ίδιας ειδικότητας για οικονομοτεχνικούς λόγους ή το προηγούμενο εξάμηνο ομαδικές απολύσεις ιδίων ειδικοτήτων.
Σημειώνεται ότι πριν την τελευταία αλλαγή, ο νόμος (4052/2014) όριζε ότι απασχόληση αυτού του είδους επιτρέπεται: «όταν ο έμμεσος εργοδότης το προηγούμενο εξάμηνο είχε πραγματοποιήσει απολύσεις εργαζομένων της ίδιας ειδικότητας για οικονομοτεχνικούς λόγους ή το προηγούμενο δωδεκάμηνο ομαδικές απολύσεις ιδίων ειδικοτήτων».
2) Οταν ο απασχολούμενος δεν υπάγεται στις ειδικές διατάξεις περί ασφαλίσεων εργατοτεχνιτών οικοδόμων, εξαιρουμένων των εργατοτεχνιτών οικοδόμων που απασχολούνται σε έργα αρχικού προϋπολογισμού 10.000.000,00 ευρώ και άνω, τα οποία χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και διεξάγονται μετά από παραχώρηση ή εργολαβία για λογαριασμό του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, δημόσιων, δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων δημόσιας ή κοινής ωφέλειας και γενικά επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός καθορίζεται από την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία. Για τους απασχολούμενους οικοδόμους σε έμμεσο εργοδότη με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης υπόχρεος υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) και καταβολής των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών στους οικείους φορείς κοινωνικής ασφάλισης είναι η Επιχείρηση Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.).
Το προϊσχύον πλαίσιο ανέφερε ότι απασχόληση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης δεν επιτρέπεται «όταν ο απασχολούμενος υπάγεται στις ειδικές διατάξεις περί ασφαλίσεων εργατοτεχνιτών οικοδόμων». Και δεν υπήρχαν εξαιρέσεις…
Επίσης, η παράγραφος 3 του άρθρου 122 του ν. 4052/2012 καταργείται. Τι ανέφερε; Οτι «η παραχώρηση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένους λόγους που δικαιολογούνται από έκτακτες, πρόσκαιρες ή εποχιακές ανάγκες»!
Με την κατάργηση της παραγράφου αυτής, λοιπόν, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όλοι οι εναπομείναντες μισθωτοί ή άνεργοι που θα έχουν την ευκαιρία να βρουν ξανα μια δουλειά, είναι εν δυνάμει «ενοικαζόμενοι των 500 ευρώ».
Πηγή: Του Νάσου Χατζητσάκου από την εφημερίδα «Η εποχή» (13 Απριλίου 2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια: