Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ακυρη η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ λέει το ΣτΕ – Θα σεβαστεί την απόφαση η κυβέρνηση;

vrisi_neroΜετά το βροντερό «όχι» τουλάχιστον 220.000 κατοίκων της Θεσσαλονίκης στην εμπορευματοποίηση του νερού, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με απόφασή του ακυρώνει ως αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Το γεγονός αυτό έρχεται να δημιουργήσει ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια «ξεπουλήματος» κάθε δημόσιου αγαθού και περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού Κράτους από τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, η ΟΜΕ – ΕΥΔΑΠ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η πάγια θέση μας ότι η ΕΥΔΑΠ είναι μία εταιρεία κοινής ωφέλειας η οποία διαχειρίζεται ένα φυσικό αγαθό αναγκαίο για την ζωή των πολιτών, το νερό, καθώς επίσης φροντίζει για την δημόσια υγιεινή με το δίκτυο αποχέτευσης και τους βιολογικούς καθαρισμούς η οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, δικαιώθηκε.
Μετά την συγκέντρωση 1,9 εκατομμυρίων υπογραφών από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, μετά το μαζικό ΟΧΙ 220.000 πολιτών της Θεσσαλονίκης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ήρθε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 1906/2014 απόφασή της να κρίνει ΠΑΡΑΝΟΜΗ την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων (25/4/2012) σύμφωνα με την οποία μεταβιβάστηκε το τελευταίο ποσοστό των μετοχών από το ελληνικό δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ (το 34,033%).
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση αντίκειται στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος που επιβάλλει μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και το δικαίωμα στην προστασία της υγείας.
Με την απόφαση αυτή το ΣτΕ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΩΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ.
Μετά και την εξέλιξη αυτή, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί όχι μόνο τις δικαστικές αποφάσεις αλλά κυρίως την θέληση των πολιτών και να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Δεν εφησυχάζουμε, δεν επαναπαυόμαστε. Η απόφαση του ΣτΕ είναι άλλη μία θετική εξέλιξη, θα πρέπει όμως να είμαστε σε ετοιμότητα για να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την όποια απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ».

πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια: