Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Καταρρέει από τα ελλείμματα ο ΟΑΕΕ

Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απειλείται με κατάσχεση. Την ίδια ώρα ο ΟΑΕΕ, το Ταμείο όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, καταρρέει υπό το βάρος των μεγάλων ελλειμμάτων και είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να καταβάλλει συντάξεις και στο μέλλον. Στο αδιέξοδο αυτό είναι εγκλωβισμένοι 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις εισφορές τους αλλά και το ασφαλιστικό ταμείο τους το οποίο εκτιμάται ότι φέτος θα έχει μαύρη τρύπα 720 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύνολο των απλήρωτων εισφορών προς το Ταμείο φθάνει τα 7, 4 δισ. ευρώ - το 80% αυτών προέρχεται από μικροοφειλέτες που χρωστούν έως 10.000 ευρώ.
Κύκλοι των ασφαλιστικών ταμείων εκφράζουν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ και προειδοποιούν για ακόμη χειρότερες ημέρες από τον Σεπτέμβριο κα μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται η ομαλή καταβολή των συντάξεων. "Η πληρωμή των 265 εκατ. ευρώ τον μήνα σε συντάξεις του ΟΑΕΕ από τον Σεπτέμβρη και μετά θα είναι ένας γρίφος" διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Θανάσης Καπωτάς (πληροφορίες: «Τα Νέα»).
Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εργασίας με νομοσχέδιο το φθινόπωρο θα επιχειρήσει την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), σχολιάζοντας ότι μέχρι τώρα έγιναν «επιφανειακές ενοποιήσεις» μετά τις οποίες διατηρούνταν «διαφορετικά λογιστήρια», «μη συμβατά  πληροφοριακά συστήματα», ακόμη και η δυνατότητα «επιλογής παροχών» με το παλαιό ή το νέο σύστημα.
Σύμφωνα με «το Βήμα», μετά την ψήφιση του νόμου για ένα διάστημα θα διατηρηθεί ως αυτόνομο το ΝΑΤ (ναυτικών). 
Προς τον ΟΑΕΕ οδεύει το ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι), ενώ πιθανότητα στο ΙΚΑ θα ενταχθεί το ταμείο Τύπου (ΕΤΑΠ ΜΜΕ), παρότι υπάρχουν και απόψεις για ενοποίησή του με τον ΟΑΕΕ. 
Μάλιστα στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η ενσωμάτωση στο ΙΚΑ, ως ειδικών λογαριασμών, όλων των αντίστοιχων ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας των μισθωτών. 
Την ίδια στιγμή οι ένστολοι θα έχουν την δυνανότητα να συστήσουν το δικό τους επικουρικό Ταμείο για να λάβουν εφάπαξ ύστερα από την απόφαση να ενταχθούν τα υφιστάμενα Ταμεία στο ΕΤΕΑ. Η απόφαση αυτή οδηγεί αναπόφευκτα σε περικοπές του εφάπαξ λόγω της εφαρμογής της αρχής του μηδενικού ελλείμματος και της βιωσιμότητας του ενιαίου επικουρικού ταμείου. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: