Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Για την απεργία στην Coca Cola

 «Παλαιότερα, διατηρούσαμε εργοστάσια  παραγωγής και στη Θεσσαλονίκη, στο Μεσολόγγι, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, την Αθήνα και στην Πάτρα». Με αυτή την κυνική αναφορά σε δικαστικό της έγγραφό η Coca Cola πιστοποιεί αυτό που οι απεργοί της Θεσσαλονίκης διατυμπανίζουν εδώ και δέκα σχεδόν μήνες, ότι δηλαδή από την Ορεστιάδα έως την Κέρκυρα δεν υπάρχει ούτε ένα εργοστάσιο της πολυεθνικής εταιρίας που να τροφοδοτεί την βορειοελλαδική αγορά.
 Σύμφωνα με τους απεργούς, που έχουν ως αποκλειστικό τους αίτημα την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και την ακύρωση των απολύσεων, η εταιρία εισάγει προϊόντα από την Βουλγαρία και τα διαθέτει στην ελληνική αγορά με ένδειξη παρασκευής «Ε.Ε.» («Ευρωπαϊκή Ένωση»).

Η Coca Cola για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και για να αντιμετωπίσει τα πλήγματα που δέχεται από το μποϊκοτάζ  που έχουν κηρύξει οι απεργοί προχώρησε σε τηλεοπτική διαφήμιση με εικόνες από τη Θεσσαλονίκη, για να κατηγορηθεί στη συνέχεια από τους εργαζόμενους ότι δίνει «ρεσιτάλ παραπλάνησης και υποκρισίας απέναντι στους Έλληνες καταναλωτές  και στον ελληνικό λαό».

Στην ανακοίνωσή τους οι απεργοί αναφέρονται σε «ύπουλη τηλεοπτική διαφήμιση» της Coca Colaπου σφετερίζεται δημόσιους χώρους και μνημεία της Θεσσαλονίκης, προσπαθεί να «πείσει» το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει σαν και πρώτα τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να επισκιάσει τον αγώνα» που δίνουν οι απεργοί με αποκλειστικό αίτημα «την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης».

Στην ίδια ανακοίνωση οι εργαζόμενοι κατηγορούν την Coca Cola ότι «για μήνες ολόκληρους έκανε τα αδύνατα δυνατά για να μη γίνει γνωστό το «λουκέτο» του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, επέβαλλε με τα δαπανηρά και προσοδοφόρα για τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης διαφημιστικά μηνύματα την αποσιώπηση του εννεάμηνου αγώνα» τους και καλούν τους καταναλωτές να συνεχίσουν το μποϊκοτάζ μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο στην Θέρμη της Θεσσαλονίκης.

Η «Σοσιαλιστική Προοπτική» στηρίζει το δίκαιο αίτημα των απεργών της Coca Cola, υπενθυμίζει στους Έλληνες πολίτες ότι η αμερικανική εταιρία που τώρα φορολογείται στην Ελβετία, είναι από τους μεγάλους κερδισμένους της εποχής της «δανεικής» ευμάρειας και των μεγάλων events, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Καλεί τους υπεύθυνους του αμερικανικού κολοσσού να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική οικονομία και κοινωνία αυτή τη δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας. Εάν η διεύθυνση της εταιρίας συνεχίσει να εμμένει στην πολιτική που κλείνει αδικαιολόγητα τα εργοστάσια στην Ελλάδα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη γενικευμένη αντίδραση του ελληνικού λαού.

Οι ιθύνοντες της πολυεθνικής εταιρίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα που θέλει τη χώρα μας αποικία κατανάλωσης και μάλιστα με νοοτροπίες και πρακτικές μονοπωλίου δε θα γίνονται ες αεί αποδεκτές, αλλά θα βρουν απέναντί τους το σύνολο των καταναλωτών.

Η «Σοσιαλιστική Προοπτική» εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους που διεκδικούν για λογαριασμό όλης της βόρειας Ελλάδας την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει την  Coca Cola  για τις πρακτικές εκφοβισμού των εργαζομένων με την απειλή επιβολής χρηματικών προστίμων και αποζημιώσεων μέσω των δικαστηρίων και εκφράζει την ανησυχία της για τις παρεμβάσεις της αμερικανικής εταιρίας στο σύστημα ενημέρωσης που πλήττει στην πυρήνα του και το δημοκρατικό κεκτημένο της ανοικτής δημοσιότητας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: