Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Έχασαν την λαλιά τους όσοι αμφισβητούσαν την Περιστέρη - Αναλυτικά όλες οι δηλώσεις της

Του Γιώργου Ροδάκογλου
Όταν η Κατερίνα Περιστέρη αποφάσισε να ασχοληθεί με τον λόφο Καστά στην Αμφίπολη, τότε οι περισσότεροι την αμφισβητούσαν και της έλεγαν «τι ψάχνεις σ αυτό τον λόφο δεν έχει τίποτα» Η ίδια όμως πίστευε στον ευατό της και σήμερα πέντε χρόνια μετά δικαιώνεται πανηγυρικά μαζί με τους συνεργάτες της . Πολλοί εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται το ανασκαφικό της αποτέλεσμα να γράψει την ιστορία του αιώνα.
Ως αρχαιολόγος κρατάει χαμηλά την μπάλα και δεν ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών των Ελλήνων ,ωστόσο η έως τώρα ανακάλυψη της έχει ήδη Οικουμενικό χαρακτήρα,
Αναφερόμενη στους επικριτές της που με ευκολία κάνουν δηλώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς σχολιάζει: «Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι μαϊντανοί που λένε ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Επιζητούν τα δέκα λεπτά δημοσιότητας ο καθένας-,θα μπορούσαμε να πούμε. Αυτό δεν αξίζει μπροστά στον πολιτισμό».

Το Thousandnews.gr σας παραθέτει όλα όσα είπε παρουσία δημοσιογράφων κατά την επίσκεψη στελεχών του ΣYΡIΖΑ στην περιοχή.
«Σκεφτείτε ένα χειρουργείο με τον ασθενή μέσα. Δυστυχώς δεν έχουμε τζάμι εδώ.
Για την ώρα δεν μιλάω και εγώ γιατί περιμένω να έχω μια συνολική εικόνα για το τι βρήκαμε η τι δεν βρήκαμε. Υπολογίζουμε ότι σ ένα μήνα θα ξέρουμε τα πάντα. Αυτή τη στιγμή είναι ένα μνημείο που δεν ενδιαφέρει μονάχα την Ελλάδα, είναι παγκόσμια μοναδικό. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος οι ποιοι θα βρεθούν. Ξέρουμε μέχρι στιγμής ότι έχουν ένα μνημείο, έχει τον περίβολο έχει το λιοντάρι. έχουμε τις σφίγγες. Είναι ένα οικουμενικό μνημείο. Εγώ ζητάω βοήθεια από όλους σας Από όλους τους Έλληνες από όλα τα κόμματα από όλους σας. Γιατί αυτό είναι υπεράνω όλων.
Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί λειτουργούμε καλά. Υπάρχει θετική ενέργεια στον χώρο αυτό και με πολύ αγώνα φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και παλεύουμε για να γίνει σωστή δουλειά γιατί εκτός από την ανασκαφή κάνουμε και την συντήρηση αλλιώς το χάσαμε το μνημείο. Για αυτό σας μιλάω για χειρουργείο. Εξαρτάτε λοιπόν τι θα μας δώσει το μνημείο για αυτό σας λέω χονδρικά σε ένα μήνα. Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση αυτήν τι στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Θέλουμε την συμπαράσταση όλων γιατί αυτήν την στιγμή όλη η Ελλάδα εκπροσωπείτε εδώ.

Και το μνημείο αυτό εκπροσωπεί όλη την Ελλάδα και όλη την ανθρωπότητα.
Είναι χαρά μου που είμαι εδώ σ αυτή την δουλειά και σ αυτόν το χώρο.
Όλους εσάς τους συναδέλφους τους δημοσιογράφους, σας λέω συναδέλφους τους δημοσιογράφους γιατί σας αγαπώ πολύ. Λυπάμαι που σας ταλαιπωρούμε και δεν μπορείτε να μπείτε μέσα αλλά καταλάβετε και εμάς ότι αν είχαμε κόσμο τριγύρω δεν θα μπορούσαμε να δουλέψουμε είναι αδύνατον. Είναι ο χώρος μικρός χωράει κάποια άτομα εάν είναι παραπάνω έχουμε πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή αφαιρούμε πέτρες από τον τοίχο σφραγίσματος. Για μένα ήθελα να σας πω πέντε κουβέντες για να καταλάβετε και το δικό μας πόνο.και τη χαρά μας και τις ανάγκες μας.
Οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέσα αυτή τη στιγμή και σας μεταφέρω και το χαιρετισμό όλων. Είμαστε ένα κλιμάκιο ,είμαστε συνεργάτες με πολλές ειδικότητες και δουλεύουμε όλοι πάρα πολύ καλά με πολύ διάθεση και με πολύ μεράκι. Και όλοι είναι με εμπειρία. Δεν είμαστε πολλοί είμαστε λίγοι και καλοί. Έχουμε απόλυτη κάλυψη και υλική και ανθρώπινη. Και ακόμα και από τη γύρο περιοχή την Μεσολακκιά. Από τους ανθρώπους έχουμε την συμπαράσταση όλων και λένε καλά λόγια για μας και μας αγαπάνε.
Αυτό το ταφικό μνημείο έχει κάτι μοναδικό Είναι στο όριο της νεκρόπολης και δεσπόσει απέναντι στους τάφους Αλλού δεν έχουμε ούτε στην Αμφίπολη ούτε στην Ελλάδα τα Βαλκάνια ίσως και την Ευρώπη.
Χαίρομαι που βλέπω τις φίλες και τους φίλους δημοσιογράφους αλλά καταλάβετε
και εμάς που είμαστε μέσα και προσπαθούμε με αυτά τα δελτία μέρα παρά μέρα να σας ενημερώνουμε και να συμμετέχετε και εσείς σ αυτή τη διαδικασία.
Ο περίβολος ο τάφος και το λιοντάρι χρονολογείται στην εποχή του Δεινοκράτη 325 με 300 πχ Δεν υπάρχουν τρεις τάφοι. Αυτό είναι παραφιλολογία. Εγώ που είμαι ανασκαφέας δουλεύω και δεν είμαι μαϊντανός να βγαίνω κάθε μέρα να μιλάω.. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι μαϊντανοί που λένε ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Επιζητούν τα δέκα λεπτά δημοσιότητας ο καθένας θα μπορούσαμε να πούμε. Αυτό δεν αξίζει μπροστά στον πολιτισμό. Πρέπει να είμαστε περισσότερο σοβαροί ταπεινοί και με μικρό καλάθι. Και να κρατάμε αυτή την μαγεία της αρχαιολογίας.. Αυτή τη στιγμή το μνημείο είναι που είναι πολύ σημαντικό.
Σαν διευθύντρια ήρθα στο νομό στο 2004..Από τότε αρχίσαμε ανασκαφές στην Αμφίπολη και σ όλο το νομό. Στον οδικό άξονα ήμασταν τρία χρόνια και βγάλαμε περίπου 400 τάφους. Ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς. Προσπαθήσαμε να κάνουμε δουλειά. Από το 2009 εγώ ασχολήθηκα με τον λόφο Καστά ασχολούμουν με το σημείο που βγαίνουν οι αρχαϊκοί τάφοι. Το 2012 σκάψαμε τον περίβολο και έως το 2014 κάναμε ένα τεράστιο έργο. Παράλληλα με τον περίβολο ταυτοποιήσαμε τη βάση του λιονταριού με τμήματα του περιβόλου Το λιοντάρι βρέθηκε το 1935 όμως με πολλά κενά. Τότε έγινε η συγκόλληση του και σήμερα ένα κομμάτι της πλάτης το βρήκαμε στο λόφο. Όλα λοιπόν είναι αλληλένδετα μεταξύ τους,
Ξεκίνησα με όλη την καλή διάθεση παρόλο που άκουγα αρνητικά σχόλια που μου έλεγαν τι ψάχνεις σ αυτό τον λόφο δεν έχει τίποτα. Και τώρα είμαι ευχαριστημένη γιατί είναι μια δικαίωση για όλη την ομάδα και προχωρούμε .Κανένας δεν ήξερε τίποτα τον περίβολο τον εντόπισα μόνη μου το 2012. Η γνώμη μου είναι να μην βγαίνουμε να μιλάμε αλλά να δουλεύουμε. Το να βγαίνουν κάποιοι να μιλάνε που ούτε καν ξέρουν το χώρο δεν έχει και νόημα. Νοιώθω χαρά παιδιά και ικανοποίηση γιατί σε αυτά που πίστευα δικαιώθηκα και προσπαθώ να κάνω το καλύτερο. Το θέμα με τις αποκεφαλισμένες σφίγγες δεν μας ανησυχεί . Τα κεφάλια είναι ένθετα και μπορεί να τα βρούμε από πίσω. Δεν μας ανησυχεί αυτό καθόλου γιατί είμαστε ακόμα στην έρευνα. Προχωράμε σιγά σιγά .Όλα αυτά θέλουν το χρόνο τους,. Η αρχαιολογία δεν θέλει να βάλεις το μαχαίρι στο λαιμό, Και εγώ είμαι άνθρωπος που θέλω το χρόνο μου. Για αυτό λέω υπομονή .
Υπάρχει ο τοίχος ο σφραγιστός. Αφαιρούμε το υλικό και σιγά σιγά φαίνεται η επιφάνεια της εισόδου. Τα σκαλοπάτια τα βρήκαμε αλλά τα σκεπάσαμε γιατί δουλεύουμε πάνω από αυτά. Έχουμε τα σκαλοπάτια που κατεβαίνουμε υπάρχει το δάπεδο κάτω και υπάρχει και ο τοίχος σφράγισης που είναι πολύ στερεός τοίχος και πρέπει τώρα να πάμε από πίσω για να βρούμε όλη την πρόσοψη. Οι σφίγγες φαίνονταν γιατί είχαν αφαιρέσει κάποιες πέτρες. πριν από χρόνια. Και δεν μπορούσαν να πάνε πιο βαθιά με ένα τέτοιο τοίχο. Μ ένα τέτοιο τοίχο σφράγισης είναι δύσκολο να συληθεί ένας τέτοιος τάφος. Αυτή είναι η απλή θεωρία που υπάρχει. Οπότε όσοι λένε διάφορα δεν ξέρουν. Και πάλι θέλει προσοχή γιατί ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα βρει τι θα δει μέσα. Και σε ποιο χρονικό διάστημα. Αυτό το μνημείο είναι πρωτόγνωρο δεν υπάρχει άλλο .Θα μας δείξει η ανασκαφή τι θα έχουμε μέσα. Προχωράμε σιγά και με θέληση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: