Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:Μουσικοί και Ποιητικοί Διάλογοι:Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014 (ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
(ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ)
Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 20.30 η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα δώσει συναυλία στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με θέμα «Μουσικοί και Ποιητικοί Διάλογοι». Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. 
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιεί μουσική εκδήλωση με έργα που αντλούν τη θεματολογία τους από την ποίηση. Η μουσική και η ποίηση έχουν «συναντηθεί» στις δημιουργίες αμέτρητων συνθετών στο πέρασμα των αιώνων.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι δύο αυτές τέχνες ταυτίζονται: οι λέξεις εμπεριέχουν μουσική, ενώ ποίηση αναβλύζει μέσα από τους μουσικούς ήχους. Το πρόγραμμα επιχειρεί να αναδείξει τον διάλογο ανάμεσα σε συνθέτες και ποιητές διαφορετικών εποχών και διαφορετικών εθνικοτήτων.
Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει έργα που βασίζονται σε κάποιο ποιητικό κείμενο, αλλά διατηρούν τον αμιγώς ορχηστρικό τους χαρακτήρα η ποίηση είναι εδώ η αφορμή και η έμπνευση.
Στο δεύτερο μέρος θα εκτελεσθεί το έργο της διακεκριμένης συνθέτιδας Πηγής Λυκούδη «Η δίψα στο Μυστρά». Το ομότιτλο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου μελοποιείται και καθίσταται ένα συμφωνικό έργο η ορχηστρική μουσική συνυπάρχει εδώ με την απαγγελία και το τραγούδι.
Το πρόγραμμα της συναυλίας διαμορφώνεται ως εξής:


Α’ Μέρος
Gustav Mahler: «Adagietto» από την Συμφωνία αρ. 5
Ελευθέριος Καλκάνης: «Serenata Lirico» (Σόλο όμποε: Κώστας Γιοβάνης)
Claude Debussy: «Clair de lune» (μεταγραφή για ορχήστρα)
Gabriel Fauré: «Pavane»
Β’ Μέρος
Πηγή Λυκούδη: «Η δίψα στο Μυστρά»
Τραγούδι-απαγγελία: Σπύρος Κλείσσας
Πιάνο: Πηγή Λυκούδη
Μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης

Η συναυλία πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και με την ευγενική υποστήριξη της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικής Δράσης «Ηχοδιάστασις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: