Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΗΠΑ : Η συμφωνία ασφαλείας του Αφγανιστάν

533b0922780e3

Απόδοση: Λούρου Σταυρούλα
 ΗΠΑ : Η συμφωνία ασφαλείας του Αφγανιστάν μπορεί να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα
Η κυβέρνηση Obama αναμένει μια συμφωνία ασφαλείας που θα επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να παραμείνουν στο Αφγανιστάν το επόμενο έτος. Η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί από τον εισερχόμενο πρόεδρο της χώρας ήδη την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του State Department.

Ο επίσημος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η διμερής συμφωνία για την ασφάλεια θα πρέπει να υπογραφεί από τον Ashraf Ghani Ahmadzai ή από τον εκπρόσωπός του " εντός ολίγων ημερών" από την ορκωμοσία του την επόμενη Δευτέρα ως πρόεδρος . Ο επίσημος μίλησε για τον όρο της ανωνυμίας , επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημοσίως για το θέμα με βάση από τον πρόεδρο . Η συμφωνία θα επιτρέψει σε περίπου 10.000 αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν στο Αφγανιστάν το επόμενο έτος αφού όλα τα στρατεύματα μάχης θα αποσυρθούν στο τέλος του 2014.
Ο Ghani Ahmadzai και ο αντιπαλός του, Abdullah Abdullah, είχαν συμφωνήσει να υπογράψουν το σύμφωνο που ο απερχόμενος πρόεδρος Hamid Karzai διαπραγματευόταν με τον Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης John Kerry , πέρσι , αλλά αρνήθηκε να υπογράψει . Είχαν , επίσης, υποσχεθεί να υπογράψει μια συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων με το ΝΑΤΟ σχετικά με την ανάπτυξη της υπολειμματικής των διεθνών δυνάμεων.
Αλλά μια παρατεταμένη διαμάχη για τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου με καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία είχε καθυστερήσει την υπογραφή της συμφωνίας . Αμερικανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν να την έχουν σε ισχύ από τον χρόνο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, νωρίτερα αυτό το μήνα στην Ουαλία .
Την Κυριακή , οι δύο υποψήφιοι υπέγραψαν μια συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας . Η εκλογική επιτροπή του Αφγανιστάν ονόμασε τον Ghani Ahmadzai νικητή και ενημέρωσε ότι Abdullah θα γεμίσει τη νεοσύστατη θέση του διευθύνοντος συμβούλου , μια θέση παρόμοια με τον πρωθυπουργό . Όμως, η Επιτροπή δεν έδωσε το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορία φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένταση και βία .
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που και οι δύο υποψήφιοι είχαν φτάσει .


Δεν υπάρχουν σχόλια: