Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Β.Πούτιν: "Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλλουν μια Νέα Τάξη Πραγμάτων"

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλλουν μια Νέα Τάξη Πραγμάτων δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν ενώπιον του Κλαμπ Βαλντάι και δεν παρέλειψε να αναφερεθεί στους πρόσφατους πολέμους που έγιναν με ευθύνη της Ουάσιγκτον σε Λιβύη,Συρία,Ιράκ (με εισβολή) χωρίς να τιμωρηθεί από την Διεθνή Κοινότητα, και χωρίς να τη "στριμώχνουν" τα δυτικά ΜΜΕ.
Προσπαθούν να αναδιοργανώσουν την παγκόσμια τάξη για να ανταποκρίνεται καλύτερα στα συμφέροντά τους, είπε - Ο Ρώσος πρόεδρος ανέλυσε την κρίση στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στην πολιτική των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων - Δεν θα πάρουν φυσικό αέριο από αλλού, είπε

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ότι θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια, προχωρώντας «μονομερώς» σε «υπαγορεύσεις» προς τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ αποπειράθηκε να επιρρίψει στη Δύση το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κρίση στην Ουκρανία.

Σε μια 40λεπτη ομιλία του, κατά τη διάρκεια της οποίας καταφέρθηκε εναντίον της Δύσης είπε «Δεν το αρχίσαμε εμείς αυτό», δήλωσε ο Πούτιν κατά την ομιλία του ενώπιον μιας άτυπης ομάδας ειδικών, του Κλαμπ Βαλντάι, στην οποία συμμετέχουν πολλοί Δυτικοί εμπειρογνώμονες.

"Είναι η Ουάσινγκτον αυτή που προσπαθεί να «ξαναφτιάξει τον κόσμο ολόκληρο» ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στα δικά της συμφέροντα".

«Οι τοποθετήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία προσπαθεί να εγκαθιδρύσει εκ νέου ένα είδος αυτοκρατορίας, ή επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της, είναι ανυπόστατες».

Απαρίθμησε συρράξεις για τις οποίες επέρριψε την ευθύνη στις ενέργειες των ΗΠΑ και εντέχνως σχεδόν όλα τα ΜΜΕ δεν αναφέρονται παίζοντας με το υποσεινήδητο των πολιτών: Λιβύη, Συρία, Ιράκ (Στο τελευταίο εισέβαλαν παρανόμως επικαλούμενες ψευδή στοιχεία, αλλά ουδεμία τιμωρία υπήρξε από την Διεθνή Κοινότητα, ούτε καν φραστική απειλή). Ο Πούτιν συνέχισε θέτοντας το ρητορικό ερώτημα αν η πολιτική της Ουάσινγκτον ενίσχυσε την ειρήνη και τη δημοκρατία. «Όχι» — απάντησε. «Οι μονομερείς υπαγορεύσεις και η επιβολή των σχεδίων (της Ουάσινγκτον σε άλλους) έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα» από το επιδιωκόμενο, έκρινε.

Η ομιλία του Ρώσου προέδρου υπενθύμισε μιαν άλλη: την είχε κάνει το 2007 στο Μόναχο, επικρίνοντας την «μονοπολική» άποψη της Ουάσινγκτον για τις παγκόσμιες ισορροπίες. Εκείνη η ομιλία είχε κάνει πολλούς δυτικούς ηγέτες να αναθεωρήσουν την άποψή τους για τον Πούτιν.Συνειδητοποίησαν ότι η εποχή του Μ.Γέλτσιν παρήλθε ανεπιστρεπτί και ότι δεν θα μπορούσε η Ουάσιγκτον να "χορεύει" μόνη της ως έκανε μέχρι τότε.

Επανέλαβε το αυτονόητο, το οποίο επίσης εντέχνως κρύβουν όλα τα ΜΜΕ, ότι δυτικές κυβερνήσεις βοήθησαν φιλοδυτικές ομάδες και πολιτικές παρατάξεις να προβούν σε ένα πραξικόπημα και να αποπέμψουν τον νόμιμο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. «Κανείς δεν ήθελε να μας ακούσει, κανείς δεν ήθελε να μας μιλήσει» τότε, υπενθύμισε.

«Αντί για έναν δύσκολο αλλά, το υπογραμμίζω, πολιτισμένο διάλογο, αυτό που έκαναν ήταν να προχωρήσουν σε ένα πραξικόπημα. Εξώθησαν τη χώρα στο χάος, σε μια οικονομική και κοινωνική κατάρρευση κι έναν εμφύλιο πόλεμο με τεράστιες απώλειες», ανέφερε.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του πράγματι βοήθησε τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς να εγκαταλείψει τη χώρα του και να καταφύγει στη Ρωσία αφού ανατράπηκε εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεων και των ταραχών στο Κίεβο. «Θα το πω ανοικτά — ζήτησε να απομακρυνθεί, να μεταφερθεί οδικώς στη Ρωσία. Και το κάναμε», ανέφερε ο Πούτιν, διευκρινίζοντας πως αρχικά, ο Γιανουκόβιτς είχε καταφύγει στην Κριμαία, όταν η χερσόνησος ήταν ακόμη τμήμα της ουκρανικής επικράτειας.

Αναλύοντας την κρίση στην Ουκρανία, ο Πούτιν αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο έχει ειλικρινή πρόθεση να επιδιώξει μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης —παρά την εκεχειρία που έχει μεν τεθεί σε ισχύ στην ανατολική Ουκρανία από την 5η Σεπτεμβρίου, αλλά παραβιάζεται καθημερινά— και κατηγόρησε τη φιλοδυτική ουκρανική κυβέρνηση για τη χρήση βίας εναντίον των ρωσόφωνων.

«Δεν βλέπουμε μια επιθυμία από πλευράς των εταίρων μας στο Κίεβο... να επιλύσουν το πρόβλημα με τις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας διαμέσου μιας πολιτικής διαδικασίας, μέσω συνομιλιών. Βλέπουμε πάντοτε το ίδιο πράγμα με διαφορετικές εκδηλώσεις: την καταστολή διά της βίας», είπε.

Χαρακτηρίζοντας σφάλμα τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη Ρωσία, ο Πούτιν τόνισε πως η χώρα του δεν «θα προσποιηθεί κάτι, δεν θα προσβληθεί, δεν θα ζητήσει από κανέναν τίποτε. Η Ρωσία είναι αυτάρκης». Ακόμη ο πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι η απειλή παραβίασης των διεθνών συνθηκών για τον έλεγχο των όπλων μεγεθύνεται και κάλεσε να υπάρξουν συνομιλίες ώστε να καθοριστούν εκ νέου οι αποδεκτοί όροι για τη χρήση βίας.

Ο Πούτιν είπε στην ομιλία του πως δεν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ απειλούν τη Ρωσία, πρόσθεσε όμως κατά την άποψή του, η πολιτική που ασκεί η Ουάσινγκτον πλήττει τη χώρα του. «Δεν νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μας απειλούν. Νομίζω ότι οι πολιτικές της κυβερνώσας ελίτ είναι εσφαλμένες. Είμαι πεπεισμένος ότι αντίκεινται στα συμφέροντά μας και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», επισήμανε.

Έκανε αναφορές στην υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στη Ρωσία —το ΑΕΠ της οποίας φτάνει το 1 τρισεκ. δολάρια—, παρά την πτώση του ρουβλίου-22% από την αρχή της χρονιάς λόγω της επίθεσης των δυτικών στη ρωσική οικονομια, όπως και στην τιμή του πετρελαίου, του βασικού ρωσικού εξαγωγικού προϊόντος.

Όταν δέχθηκε ερωτήσεις μετά την ομιλία του, είπε πως η Ρωσία δεν θα σπαταλήσει τα αποθέματά της σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα άσκοπα απλώς και μόνο για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι δεν αναμένει οι ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο από τη χώρα του, καθώς δεν έχουν στην πραγματικότητα εναλλακτική λύση, όπως τόνισε. «Φαντάζεστε πως αυτό θα γίνει διότι το επιθυμούν οι εταίροι μας στην Ευρώπη; Δύσκολα θα μπορούσα να το φανταστώ προσωπικά», είπε ο Πούτιν απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνησή του θα δώσει την έμφαση τα επόμενα χρόνια στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στη ρωσική οικονομία.

Εδώ πρέπει να σημειωθούν δύο πράγματα. Η πτώση του ρουβλίου αντισταθμίστηκε με την διακοπή όλων των ευρωπαϊκών εξαγωγών όπότε δεν υπάρχει πλέον αρνητικό ισοζύγιο, και με την ανεύρεση νέων αγορών οι οποίες συναλάσσονται με το δικό τους νόμισμα και ΟΧΙ το δολάριο, όπως στην περίπτωση της Αργεντινής. Όσο για τους Ρώσους τουρίστες, βρήκαν προορισμούς φθηνούς χωρίς ευρώ όπως την Τουρκία, αλλά και τον εσωτερικό τουρισμό στο "διαστημικό" πλέον Σότσι και στο Κράσνονταρ, τα οποία φέτος γέμισαν κυριολεκτικά από τουρίστες.

Η δεύτερη παράμετρος είναι το πετρέλαιο. Είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις τιμές του πετρελαίου ελπίζοντας ότι θα θίξουν την ρωσική οικονομία και θα επιβραδύνουν τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό των ρωσικών ΕΔ (τα χρόνια που έρχονται θα παραδοθούν σε μεγάλες ποσότητες οπλικά συστήματα ιδιαίτερης ισχύος, που θα αυξήσουν κατακόρυφα το επίπεδο των ρωσικών ΕΔ), όμως έχουν να αντιμετωπίσουν μια χώρα με ελάχιστο χρέος, μηδενικά ελλείμματα, και προπάντων 600 δισ. δολάρια "κουμπαρά" που σημάινει ότι θα πρέπει να κρατήσουν χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο για πολλά χρόνια, και αυτό θα χτυπήσει την ήδη καταρρεόυσα οικονομία των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα που η οικονομία της ζει ακόμα περισσότερο από το πετρέλαιο. Το σχιστολιθικό πετρέλαιο για το οποίο περηφανέυεται έχει κόστος παραγωγής 85 δολάρια το βαρέλι, και την ίδια στιγμή η τιμή πώλησης έχει πέσει ακόμα χαμηλότερα. Είναι μπούμεραγκ η χειραγώγηση των τιμών σε μια χώρα που οι πολίτες της έμαθαν να υπερκαταναλώνουν, αντιθετα με τους Ρώσους που ζουν πιο συμβατικά.

Όπως δήλωσε κι ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν πριν μερικές μέρες "οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν ξανά" γιατί απλούστατα δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς οι Αμερικανοί, υπάρχει ένα αδηφάγο χρέος 17 τρισεκατομμυρίων δολαριων που περιμένει και ολοένα περισσότερες χώρες που έχουν αρχίσει να σκέπτονται την απεξάρτηση από το δολάριο και το "φέσωμα" από την Ουάσιγκτον που τυπώνει αφειδώς χαρτί.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: