Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Χαμός στα διεθνή ΜΜΕ μετά τις δηλώσεις Βαρουφάκη: «Η Ελλάδα απέρριψε την τρόικα!»

Χαμός στα διεθνή ΜΜΕ μετά τις δηλώσεις Βαρουφάκη: «Η Ελλάδα απέρριψε την τρόικα!»«Σύγκρουση στην Αθήνα: Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δείχνει την πόρτα στην τρόικα» είναι ο τίτλος του Spiegel για το αποτέλεσμα των συναντήσεων του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα.
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση αλλάζει στάση προς τη σκληρή αναμέτρηση και ότι δεν δέχεται να συνεργαστεί με την τρόικα, απορρίπτοντας την πολιτική λιτότητας. Ο βρετανικός Guardian αναμετέδωσε σχόλιο της ανταποκρίτριάς του στην Αθήνα, Ελένα Σμιθ:

«Η επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα τελείωσε με μία απίστευτη αντιπαράθεση, όταν ο Βαρουφάκης τον πάγωσε με τη δήλωση για την τρόικα. Ο Ολλανδός έμοιαζε εξοργισμένος, ενώ έσκυψε εμπρός και ψιθύρισε κάτι στο αυτί του Βαρουφάκη στο οποίο ο Έλληνας υπουργός δεν απάντησε. Ένας υπάλληλος του υπουργείο Οικονομικών που στεκόταν πίσω μου μονολόγησε «Ω, Θεέ μου». Άλλος είπε «αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η ώρα να μαζέψω τις βαλίτσες μου». Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μπορούσε σχεδόν να νιώσεις την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.»
Η ανταποκρίτρια της El Pais στην Αθήνα γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της έναντι των δανειστών, επικαλούμενη τις δηλώσεις Βαρουφάκη ότι δεν αναγνωρίζει ως συνομιλητή την τρόικα.
Η πορτογαλική Jornal do Noticias, αναφέρει ότι η Αθήνα απορρίπτει την τρόικα ως συνομιλήτρια, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην ένταση που επικρατούσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και του πρόεδρου του Eurogroup.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιάννης Βαρουφάκης: ποια η σχέση του με τον Σόρος
Ποια φέρεται να είναι η σχέση του Γιάννη Βαρουφάκη, με τον γνωστό επενδυτή και κερδοσκόπο των αγορών Τζορτζ Σόρος;
Πριν λίγο καιρό, ο δημοφιλής οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης δημοσίευσε στη στήλη του ένα αποχαιρετιστήριο κείμενο με το οποίο ενημέρωσε τους φίλους του ότι εγκατέλειψε το ελληνικό Πανεπιστήμιο και μετακόμισε στις ΗΠΑ.
Στο συγκεκριμένο κείμενο, δεν αναφέρει με τι θα ασχολείται στις ΗΠΑ ούτε αν θα εργάζεται κάπου. Μερικές πηγές αναφέρουν, ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης φέρεται ότι θα απασχοληθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο στο Seattle σε αντικείμενο που αφορά τις επενδυτικές δραστηριότητες του ιδρύματος George Soros, επενδυτή των αγορών με ιδιαίτερο ρόλο στην κουβέντα περί ελληνικής χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάτι τέτοιο είναι ήδη γνωστό στους ακαδημαϊκούς κύκλους καθώς ήταν ο λόγος της εκπαιδευτικής άδειας που έλαβε ο Γιάννης Βαρουφάκης. Αναμφισβήτητα, δεν θεωρείται «κακό» να δουλεύει κανείς για τον George Soros, παρότι ο ρόλος του στην ελληνική χρεοκοπία ήταν αμφιλεγόμενος.