Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Εμφάνιση elliniki simaia 2.jpg
Από την Υμνολογία
Το Απολυτίκιον του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον, και του απ΄ αιώνος Μυστηρίου η φανέρωσις· ο Υιός του Θεού, Υιός της Παρθένου γίνεται, και Γαβριήλ την χάριν ευαγγελίζεται.
Διό και ημείς συν αυτώ, τη Θεοτόκο βοήσωμεν·
Χαίρε Κεχαριτωμένη, Ο Κύριος μετά σου.!

                   
Μετάφραση στα Νεοελληνικά (Α.Δ.-Ε.Ε.)
Σήμερα γιορτάζουμε το σημαντικότερο γεγονός της σωτηρίας μας και τη φανέρωση του μυστηρίου που ήταν κρυμμένο από αιώνες, και που είναι αυτό· ο Υιός του Θεού, γίνεται Υιός της Παρθένου και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ φέρνει το χαρμόσυνο άγγελμα της μεγάλης αυτής ευεργεσίας. Γι΄ αυτό και εμείς μαζύ του ως φωνάξουμε στη Θεοτόκο· Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος είναι μαζί σου.!
                   
Ο Χριστός μας την ημέρα του Ευαγγελισμού κατέβηκε από τον ουρανό και τοποθετήθηκε μέσα στην αγνή και άσπιλη γαστέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Πλατυτέρας των Ουρανών.
Σύμφωνα με τους Θεοφόρους Πατέρες της Εκκλησίας, η Παναγία μας αξιώθηκε να δεχθή μέσα της Τον Άρτο της ζωής, το πυρ της Θεότητος χωρίς να καή, τον ίδιο Τον Ιησού Χριστό και αυτό διότι είχε προηγηθεί η ένωση του νου Της με τον Θεό.
Στα άδυτα του ναού ευρισκόμενη η Παναγία, με την αδιάλειπτη προσευχή, με την νηστεία, με την αγνότητα των λογισμών και των επιθυμιών του σώματος, όπως και την «φλύαρη» σιωπή με την οποία η καρδιά ομιλεί στον Θεό, πέτυχε την κάθαρση του νου της και την ένωσή του με τον Θεό.
Σ΄αυτήν την κατάσταση την βρήκε στην Ναζαρέτ « Άγγελος Πρωτοστάτης ουρανόθεν πεμφθείς » και της φανέρωσε το μεγάλο μυστήριο της βουλής του Θεού, το « σεσιγημένον » μέσα στους αιώνες.
Έτσι η Κεχαριτωμένη αξιώθηκε να ενώση « τον Θεό σαρκί ».
Να δώση την αγνή ανθρώπινη φύση της στον ίδιο Τον Δημιουργό και Κτίστη Της.
Να δεχθή μέσα της Τον Θεό· να Τον κυοφορήση επί εννέα μήνες και να γίνη η κατά Σάρκα Μητέρα Του.
Αδελφοί μου!
Καλούμεθα λοιπόν και εμείς να ζήσουμε, κατά το μέτρο που ο Θεός χορηγεί στον καθένα από εμάς, τον προσωπικό μας Επαναευαγγελισμό συμμετέχοντας στον Ευχαριστιακό Ευαγγελισμό της Μίας Αγίας μας Ελλαδικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία είναι « Σώμα Χριστού » καθ΄ ότι οι ανεκλάλητοι στεναγμοί της καρδιάς μας έχουν πολλά να πουν στον Κύριό μας και Θεό μας.
Ας είναι η χάρις της Μεγάλης Μάννας στο προσκεφάλι όλων σας.
Με πατρική Αγάπη.
Ο Ιδρυτής και πρόεδρος του Καθιδρύματος
Παν/τατος Γέροντας Χριστοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: