Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Απρόβλεπτες οι διαστάσεις της κόντρας κυβέρνησης-Ντάισενλμπλουμ

Δεν λέει την αλήθεια ο επικεφαλής του Eurogroup σύμφωνα με την κυβέρνηση

Της Ελένης Καλογεροπούλου 
Μια κόντρα με απρόβλεπτες διαστάσεις και συνέπειες εξελίσσεται ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τον Γέρουν Νταινσελμπλουμ. Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση αφήνουν να εννοηθεί ότι ο επικεφαλής του Eurogroup δεν λέει την αλήθεια ή πιο απλά λέει ψέματα στις επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις του σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση και τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος σε αυτή .

Η αντιπαράθεση αυτή προέκυψε μετά τις δηλώσεις του Γέρουν Ντάισελμπλουμ σύμφωνα με τις οποίες ήταν αυτός που ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα την αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να προχωρήσουν πιο ομαλά οι συνομιλίες.
Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν άμεση και έντονη « Ο κ. Ντάισελμπλουμ ουδέποτε ανέφερε στον Πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη ανέφεραν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου .Αυτό προκύπτει και από τη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση. Αν είχε συμβεί αυτό άλλωστε, ο Πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να του απαντήσει. Ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως Υπουργός Οικονομικών και Υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Οι στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις.»
Στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν ακόμα ότι « δεν είμαστε αποικία για να υπακούμε σε εντολές» και ερμήνευαν τα λεγόμενα του επικεφαλής του Eurogroup ως αντίδραση στα όσα είπε στην συνέντευξη του ο Αλέξης Τσίπρας για τον ρόλο που έπαιξε ο Γέρουν Νταινσελμπλουμ στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου .
 Υπάρχουν λάθη που γίνονται και είναι εγκληματικά, υπάρχουν λάθη που γίνονται κάτω από την πίεση των γεγονότων και λάθη που γίνονται επειδή σε παραπλανούν είπε ο πρωθυπουργός. Στις 20 Φλεβάρη έθεσα το ζήτημα αυτό-της ρευστότητας- και πήρα την δέσμευση ότι με την συμφωνία θα αποκατασταθεί. Το λάθος είναι ότι πειστήκαμε με μία προφορική δέσμευση και δεν ζητήσαμε γραπτή» .«Κάναμε λάθη γιατί μας παραπλάνησαν, όπως συνέβη στις 18 του Φλεβάρη, όταν η ΕΚΤ πήρε μια απόφαση που δεν στέκει ηθικά και πολιτικά. Με την απόφαση εκείνη, αποκλείστηκε η δυνατότητα των συστημικών τραπεζών να αναχρηματοδοτούν την Γενική Κυβέρνηση. Όταν θέσαμε εγώ στον κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup το θέμα αυτό, πήραμε την δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό. Το λάθος μας ήταν ότι πήραμε προφορική δέσμευση και όχι γραπτή» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες οι δηλώσεις αυτές εκνεύρισαν ιδιαίτερα τον Μάριο Ντράγκι και τον Γέρουν Νταισελμπλουμ με τον τελευταίο να αντιδρά προσπαθώντας να δημιουργήσει πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: