Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Στο επίκεντρο η φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία

Ελλάδα Συνάντηση με αντιπροσωπεία αξιωματούχων της ελβετικής κυβέρνησης, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Υφυπουργός Διεθνών Χρηματοοικονομικών Σχέσεων, Dr Jacques de Watteville, είχαν το μεσημέρι της Τρίτης ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης, με αντικείμενο τη σύναψη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών, για τη φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία, Ελλήνων που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.
 
«Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά στην εθελοντική αποκάλυψη εκ μέρους Ελλήνων πολιτών καταθέσεών τους στο εξωτερικό, με τρόπο που θα αντανακλά τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης αμέσως μετά τη συνάντηση, σημειώνοντας ότι όσο διαρκεί αυτή η νομοθετική διαδικασία, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους της στην Ελβετία, για την ταχύτερη υπογραφή και εφαρμογή στη συνέχεια, της πολιτικής διακήρυξης των δύο χωρών.

«Είμαστε σίγουροι ότι η σημερινή μας συζήτηση ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο μια ήδη πολύ θετική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών.
 
Μήνυμα προς όλους όσοι χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο, είτε έχουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, θέλησε να στείλει ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, σημειώνοντας πως «έχουν πραγματικό συμφέρον», γιατί «έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να αποφύγουν τη φορολόγησή τους».

«Στόχος όλων μας θα είναι να εξυπηρετηθεί το συμφέρον της Ελβετίας, το συμφέρον της Ελλάδας και το συμφέρον των φορολογουμένων- των υπόχρεων να φορολογηθούν στην Ελλάδα. Έχουν και αυτοί συμφέρον, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, να προσαρμοστούν σε αυτό το πρόγραμμα που θα τεθεί σε εφαρμογή, να πιστέψουν ότι είναι προς το συμφέρον τους και ότι, έτσι και αλλιώς, στην αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να αποφύγουν τη φορολόγησή τους», ανέφερε ο κ. Νικολούδης χαρακτηριστικά.
 
«Η Ελβετία έχει επίγνωση στης πολυσύνθετης κατάστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός και θέλει να υποστηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες», σημείωσε από την πλευρά του ο Jacques de Watteville, υπογραμμίζοντας: «Αυτό που πρέπει να βρούμε τώρα είναι ο σωστός τρόπος για να κάνουμε τη μετάβαση από την κατάσταση, που ίσχυε στο παρελθόν προς τη νέα κατάσταση, δηλ. την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Αυτό ήταν και το θέμα της σημερινής μας συνάντησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: