Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Η σύνθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ

Γράφει και σβήνει τα ονόματα των νέων υπουργών ο κ. Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να δώσει το πολιτικό στίγμα του νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο να εκφράζει την σημαντική νίκη στην εκλογική αναμέτρηση, αλλά ταυτόχρονα και να διατηρεί τις νέες ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας ορκίζεται πρωθυπουργός απόψε στις 8 το βράδυ κι έως αύριο το απόγευμα, το αργότερο, αναμένεται η ορκωμοσία και της νέας κυβέρνησης.

Θα είναι και πάλι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με κοινοβουλευτική πλειοψηφία 155 εδρών, την οποία ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε συμπαγή «που μπορεί να αβγατίσει» όπως είπε αργά χθες τη νύχτα, μιλώντας με τους δημοσιογράφους στην Κουμουνδούρου.
Η κυβερνητική συνεργασία τόσο με το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ όσο και με το Ποτάμι σ’ αυτή τη φάση δεν διαφαίνεται να προχωράει όπως προκύπτει και από τη συνομιλία που είχε ο κ. Τσίπρας με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά, η οποία του είπε ότι το κόμμα της θα ασκήσει «δημιουργική αντιπολίτευση», λέγοντας ότι σ’ αυτή τη φάση οι συνθήκες για συνεργασία δεν είναι ώριμες, αν και, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετική η άποψη που διατυπώνει ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διεργασιών χώρο της κεντροαεριστεράς. Το φλέρτ πάντως με τις πολιτικές δυνάμεις που προέρχονται από την πρώην ΔΗΜΑΡ καταδεικνύει και το θερμό συγχαρητήριο τηλεφώνημα του κ. Φώτη Κουβέλη προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Γεγονός είναι πάντως ότι σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα έχει ως βασικό της κορμό τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αν και οι διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς θα παραμένουν ανοιχτές και αναμένεται να είναι ραγδαίες το προσεχές διάστημα, κάτι που θα εκφραστεί και στις συναινέσεις, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Τσίρπας στην ψήφιση των νέων προαπαιτούμενων του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, αν και υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Θα ζητήσω στήριξη και από τα υπόλοιπα κόμματα», είπε ο ίδιος χθες το βράδυ στους δημοσιογράφους στην Κουμουνδούρου, προσθέτοντας ότι «στις σκέψεις μου είναι να συσταθεί ένα εθνικό συμβούλιο για ευρωπαϊκά θέματα, στο οποίο θα μετέχουν και εκπρόσωποι των κομμάτων».
Το πνεύμα αυτό των ευρύτερων συναινέσεων αναμένεται να αποτυπωθεί και στον, άμεσο, σχηματισμό της κυβέρνησης όπου κεντρικό ρόλο αναμένεται να διατηρήσουν υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν προέρχονταν από τον στενό κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ: Οι κ.κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Σπίρτζης και Δημήτρης Μάρδας θα διατηρήσουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα χαρτοφυλάκιά τους (Εργασίας, Υποδομών και αναπληρωτής Οικονομικών), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει ήδη πρόταση και προς τον κ. Γιάννη Μουζάλα να κρατήσει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής που ήδη διαχειρίζεται ως υπηρεσιακός υπουργός της κυβέρνησης Θάνου.
Οι κ.κ. Νίκος Κοτζιάς και Χριστόφος Βερναρδάκης θα παραμείνουν, με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, στα υπουργεία Εξωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αντίστοιχα, ενώ η κυρία Όλγα Γεροβασίλη θα διατηρήσει τη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου.
Η ομάδα του Μαξίμου με τους κ.κ. Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη θα παραμείνεις τη θέση της, ενώ κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο θα πάρει και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, τον οποίον οι τελευταίες πληροφορίες τον έφεραν να επανέρχεται στη θέση του υπουργού Οικονομικών με αλλαγές όμως, που θα δώσουν τις αρμοδιότητες της εφαρμογής του Μνημονίου στον νυν υπηρεσιακό υπουργό κ. Γιώργο Χουλιαράκη. Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τα φορολογικά, αναμένεται να παραμείνει και ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης.
Αμετακίνητοι θεωρούνται και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας για θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς κ. Παναγιώτης Νικολούδης.
Για την προεδρία της Βουλής προορίζεται ο κ. Νίκος Βούτσης, αν και ακούσθηκε και το όνομα του κ. Γιάννη Δραγασάκη, ενώ στην περίπτωση αυτή το υπουργείο Εσωτερικών είναι πιθανό να αναλάβει ο κ. Πάνος Σκουρλέτης.
Από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ. ο κ. Πάνος Καμμένος θα διατηρήσει το υπουργείο Άμυνας, ενώ εντός κυβέρνησης αναμένεται να βρίσκονται ακόμη ο οι κ.κ. Τέρνες Κουίκ, “Ελενα Κουντουρά, και Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά.
“Ολο το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει κλειδώσει το αργότερο έως αύριο το πρωί και η ορκωμοσία θα γίνει αμέσως μετά, καθώς την Τετάρτη ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα μετάσχει στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: