Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν στο πλευρό της Γερμανίας για το προσφυγικό

Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν στο πλευρό της Γερμανίας για το προσφυγικόΒερολίνο, Γερμανία
Στα σύνορα Γερμανίας - Αυστρίας βρέθηκαν την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ προκειμένου να επισκεφθούν το κέντρο υποδοχής προσφύγων του Ρόζενχαϊμ.
Εν όψει της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 22 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για ανακατανομή 120.000 επιπλέον προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία στα κράτη μέλη της Ευρώπης, ο Τόμας Ντε Μεζιέρ εξέφρασε σε δηλώσεις του την ελπίδα ότι η νέα αυτή συνάντηση θα οδηγήσει σε συμφωνία.

«Παλεύουμε στις Βρυξέλλες για την κατανομή των προσφύγων εντός Ευρώπης. Σε αυτό η Γερμανία έχει τον επίτροπο Αβραμόπουλο στο πλευρό της», δήλωσε ο Τόμας Ντε Μεζιέρ, ενώ ανέφερε ότι η Γερμανία έχει υποβάλει αίτημα για οικονομική βοήθεια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) εκτιμώντας ότι θα ικανοποιηθεί.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό που γίνεται εδώ δεν λύνει το πρόβλημα, ότι η λύση του προβλήματος πρέπει να γίνει στις χώρες καταγωγής, στις χώρες transit, στα προσφυγικά κέντρα. Αλλά αυτό που γίνεται εδώ είναι καλή υπηρεσία για την Γερμανία», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση, αλλά δεν έχει επιβαρυνθεί πέρα από τις δυνατότητές της.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από την πλευρά του, αναφερόμενος στο Ρόζενχαϊμ, έκανε λόγο για «κέντρο - πρότυπο» και για ένα καλό παράδειγμα «του πώς ένα οργανωμένο σύστημα μπορεί να δεχτεί αυτούς τους ανθρώπους», ενώ σημείωσε ότι η Γερμανία και ο γερμανικός λαός τον τελευταίο μήνα επέδειξαν αλληλεγγύη και ανοιχτό πνεύμα, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρόκειται για πολύ δύσκολο έργο και αξίζει μεγάλης στήριξης. Η Γερμανία δεν είναι μόνη της. Η παρουσία μου εδώ σήμερα είναι ένα μήνυμα προς τον γερμανικό λαό και την γερμανική κυβέρνηση. Και θέλω να πω στον κ. υπουργό και καλό μου φίλο ότι το αίτημά του ακούγεται στις Βρυξέλλες.

» Οτιδήποτε χρειαστείτε, θα το έχετε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό σας, δίπλα στην Γερμανία. Και η οικονομική στήριξη, όπως θα ζητηθεί, θα δοθεί», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης και τόνισε ότι η ΕΕ βρίσκεται «στο πλευρό του γερμανικού λαού, στο πλευρό αυτών των ανθρώπων που υποφέρουν υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, που έχουν υποστεί επικίνδυνο ταξίδι, για να έρθουν στην ήπειρό μας, στην ένωσή μας».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προειδοποίησε ότι τους επόμενους μήνες μπορεί η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω, εν όψει και των καιρικών συνθηκών. «Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά και από την αρχή αυτή η Επιτροπή έχει αναδείξει σε προτεραιότητά της την δημιουργία ενός συστήματος μετανάστευσης και έχουμε αποφασίσει μια κοινή ατζέντα μετανάστευσης», πρόσθεσε, για να επισημάνει ότι πρέπει να πειστούν και άλλα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν.

«Θα το ξαναπροσπαθήσουμε την επόμενη εβδομάδα ώστε να πείσουμε και τους τελευταίους, οι οποίοι δεν ήταν πρόθυμοι, και να τους πούμε ότι σήμερα πρέπει να δηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας, να συνεργαστούμε στο πνεύμα της ενότητας και να εργαστούμε αλληλέγγυα για να αποδείξουμε ότι η Ένωση είναι παρούσα, αποφασισμένη και ενωμένη», συνέχισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα πειστούν τα κράτη που εμφανίζονται σήμερα απρόθυμα, εξήγησε ότι για αυτόν ακριβώς το λόγο επισκέπτεται διάφορες χώρες, καθώς νωρίτερα σε συνομιλία με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Σάντορ Πιντέρ και Πέτερ Σιγιάρτο, στη Βουδαπέστη υπογράμμισε ότι η Κομισιόν ή δεν συμφωνεί με τα μέσα που χρησιμοποιεί η Ουγγαρία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Είναι σωστό, πρέπει να εργαστούμε πραγματικά σκληρά, αλλά είμαι σίγουρος ότι τελικά το πνεύμα της ενότητας και οι ευρωπαϊκές αξίες θα επικρατήσουν», κατέληξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: