Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Νορβηγία: Έκθεση ισχυρίζεται ότι το πετρέλαιο του ISIS περνά στην Τουρκία

Νορβηγία: Έκθεση ισχυρίζεται ότι το πετρέλαιο του ISIS περνά στην Τουρκία«Φωτιά» έχουν πάρει τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, που μεταδίδουν ότι οι καταγγελίες της Μόσχας για λαθρεμπόριο πετρελαίου του ISIS από Τούρκους επιβεβαιώνονται και από ανεξάρτητη έρευνα από τη Νορβηγία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, έρευνα που διενεργήθηκε από ανεξάρτητη εταιρία μετά από αίτημα της Νορβηγικής κυβέρνησης έδειξε ότι το Ισλαμικό Χαλιφάτο κάνει λαθρεμπόριο πετρελαίου με την Τουρκία. Το πετρέλαιο αυτό πωλείται στη συνέχεια στη μαύρη αγορά σε χαμηλότερες τιμές.


Η έκθεση διέρρευσε από την νορβηγική εφημερίδα Klassekampen και δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή.

«Μεγάλες ποσότητες πετρελαίου μεταφέρονται κρυφά στην Τουρκία από περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές. Το πετρέλαιο μεταφέρεται μετά με τάνκερ δια μέσω γνωστών δρόμων λαθρεμπορίου και πωλείται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, από 25 έως 45 δολάρια το βαρέλι» αναφέρει η σχετική έκθεση.

Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου δωροδοκούν διεφθαρμένους Τούρκους συνοριοφύλακες, οι οποίοι στο παρελθόν βοηθούσαν τον Σαντάμ Χουσείν να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις. «Τώρα, βοηθούν την τρομοκρατική οργάνωση να εξάγει πετρέλαιο και να εισάγει χρήματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Μόσχα έχει πολλές φορές κατηγορήσει την Τουρκία ότι επιτρέπει το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μέλη της οικογένειάς του ότι κάνουν παράνομο εμπόριο πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: