Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ν.ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΟΣ ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΝΟΥΜΕ

13.4.2016            
Τώρα που καταλάγιασε μια ακόμα επίθεση παραπληροφόρησης
των αφεντικών της χώρας και των ενεργούμενών τους
που κάθε μέρα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν σε εκατομμύρια σπίτια
και να παραπληροφορούν ακόμα περισσότερους συνανθρώπους μας
όχι απλά αποκρύπτοντας την αλήθεια αλλά δολοφονώντας την.


Θα επιχειρήσω κι εγώ, όπως θα έκανε ο κάθε άνθρωπος, με αυτή την ανακοίνωση
που δυστυχώς μια και δεν έχουμε τις ίδιες δυνατότητες,
δεν θα πάει παρά μονάχα στα λίγες εκατοντάδες mail που έχω στον υπολογιστή μου,
να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από την εικόνα που έφτιαξαν 6 μέρες τώρα
σ’ ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας
ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με διόρισε στο ΔΣ της ΔΕΗ.
Αυτό είπαν και έγραψαν πολλά παπαγαλάκια της κίτρινης δημοσιογραφίας.
Αυτό πιθανά να πίστεψε πολύς κόσμος.


Συναδέλφισσες, φοι
Είναι πολλά χρόνια τώρα που χιλιάδες συνδικαλιστές, πολιτικοί αλλά και απλοί πολίτες βρίσκονται στο στόχαστρο των αφεντικών της χώρας.
Ένας απ’ αυτούς (και το λέω με σεμνότητα και ρίγος μπροστά στα όσα έχουν υποστεί κάποιοι άλλοι) είμαι και εγώ.
Όσον με αφορά, το λόγο οι περισσότεροι από εσάς τον γνωρίζετε.

Συναδέλφισσες, φοι
Δεν θα έγραφα αυτή την ανακοίνωση εάν μια σειρά Μέσα Μαζικής «Ενημέρωσης» αλλά και αρκετοί «δημοκράτες» πολιτικοί δεν έφταναν στην αθλιότητα να επιχειρούν να εμφανίσουν την τροπολογία που ήρε την μεροληπτική αντιμετώπιση της ΔΕΗ έναντι όλων των άλλων ΔΕΚΟ αλλά ακόμη και των ίδιων των θυγατρικών εταιρειών της ΔΕΗ ως διορισμό.
Το έκαναν από άγνοια;
Όχι βέβαια.

Ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται για διορισμό αλλά για την εξάλειψη μιας αδικίας και άνισης μεταχείρισης που δίνει τη δυνατότητα (όπως γίνεται σε όλες τις ΔΕΚΟ) και σε μένα και στον έτερο εκπρόσωπο των εργαζομένων να ξαναβάλουμε υποψηφιότητα και να κριθούμε από εσάς.
Με λίγα λόγια εσείς είστε αυτοί που θα αποφασίσουν αν θα ξαναείμαστε στο ΔΣ της επιχείρησης με την ψήφο σας και όχι κάποιος Υπουργός γιατί τότε ναι θα μιλάγαμε για διορισμό.
Με βάση αυτά που είναι η αδιαμφισβήτητη αλήθεια θέλω να θέσω τα εξής ερωτήματα στους πολιτικούς που καταψήφισαν την τροπολογία αλλά και προς τους ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής «Ενημέρωσης» που παραπληροφορούν :

Εκλεκτοί κύριοι
Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στη δημοκρατία που υπηρετείτε είναι μόνο δικό σας προνόμιο;
Το δικαίωμα του να είσαι υποψήφιος ισοδυναμεί με διορισμό;
Το δικαίωμα να εκλέγονται πρέπει να είναι προνόμιο μόνο για τους σφουγγοκωλάριους και τους αυλικούς σας;

Συναδέλφισσες, φοι
Επειδή δεν περιμένω να απαντήσουν (γιατί δεν μπορούν), επιτρέψτε μου να θυμίσω ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι της διαστρέβλωσης της αλήθειας και της λύσσας τους για μια τροπολογία (που αν υπηρετούσαν τη δημοκρατία) κανονικά θα έπρεπε να την υπερψηφίσουν όλοι.

Προς τούτο ξαναδημοσιοποιώ:
α) Άρθρο στην εφημερίδα των συντακτών με ημερομηνία 12.1.2015 για το όργιο, για το πάρτυ δισ. € (!!) που έχει στηθεί σε βάρος των καταναλωτών στον χώρο των Φ/Β.
β) Την τοποθέτηση μου στο 37ο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ την ψήφιση της τροπολογίας που με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο ξεσκεπάζω τους εκλεκτούς κυρίους που (με την ανοχή της πολιτείας δεκαετίες τώρα) γδέρνουν τους καταναλωτές και την επιχείρηση.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Τις επόμενες ημέρες και αφού πρώτα κουβεντιάσω με όλους τους συντρόφους και φίλους μου από όλους τους χώρους που αυτά τα δύσκολα χρόνια βαδίσαμε μαζί,
αφού πρώτα κουβεντιάσω με τη γραμματεία του ψηφοδελτίου με το οποίο κατεβήκαμε στις τελευταίες εκλογές στη ΓΕΝΟΠ,
αφού πρώτα πάρω τη γνώμη όσων περισσότερων απ’ εσάς θα πάρω την τελική απόφαση αν θα είμαι (και εγώ) υποψήφιος.
Λέω και εγώ γιατί στο ψηφοδέλτιο μας χωράει η επιθυμία και το δικαίωμα του κάθε συντρόφου μου, του κάθε συναδέλφου και συναγωνιστή μου επί ίσοις όροις να διεκδικήσει την εκλογή του.
                                                         

Υ.Γ. Για τους κ.κ. βουλευτές που καταψήφισαν την τροπολογία, θέλω να ρωτήσω, για την αφαίμαξη της ΔΕΗ και των καταναλωτών από τα δεκάδες σκάνδαλα συγκεκριμένων κυρίων όλα αυτά τα χρόνια, κατέθεσαν μια επερώτηση;                                                                                              Αθήνα, 12/1/2016    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
                                                                       Προς: Εφημερίδα των Συντακτών


«Κουρέψτε» τα Φωτοβολταϊκά  και αφήστε τις συντάξεις.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ «ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ» 300-700 ΕΚ. ΕΥΡΩ  ΕΤΗΣΙΩΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ .

     Αξιότιμε Κύριε Διευθυντά

  Ισχυρίζομαι ότι, αντί νέας μείωσης συντάξεων (επικουρικών και κύριων), αντί αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, αντί άδικων και αντιαναπτυξιακών νέων φόρων, αντί ΦΠΑ στην εκπαίδευση ή ειδικό φόρο σε είδη λαϊκής κατανάλωσης (κρασί κλπ), αντί επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, υπάρχουν εύκολα και δίκαια ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ από χώρο σπατάλης και αθέμιτου πλουτισμού, που όμως δεν αξιοποιούνται.
  Επιλέγω να αναφερθώ ενδεικτικά στο δικό μου χώρο, της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου το συνολικό κόστος για τα νοικοκυριά και τις Επιχειρήσεις έχει φουσκώσει υπερβολικά τα τελευταία χρόνια, και ένας από τους λόγους είναι το «πάρτυ» που έχει γίνει με τα Φωτοβολταϊκά:                               
   Οι τιμές, με τις οποίες πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτ. Πάρκα που συνδέθηκαν έως τον Μάρτιο 2013, είναι προκλητικά υψηλές (οι υψηλότερες παγκοσμίως!), δημιουργώντας υπέρμετρο πλουτισμό σε λίγους προνομιούχους για τα επόμενα 20 χρόνια,  και επιβαρύνοντας σημαντικά το κόστος της ηλ. ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις Επιχειρήσεις, μέσω κυρίως του τέλους ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι για ένα Φ/Β πάρκο ισχύος 100 kw που συνδέθηκε στο Δίκτυο αρχές του 2013 η  τιμή ήταν 39 λεπτά του € ανά παραγόμενη kwh, όταν στην Κύπρο η αντίστοιχη τιμή ήταν μόλις 9 λεπτά (μετά από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό), στην Τουρκία 17 λεπτά και στις Γαλλία- Γερμανία κάτω από 16 , παρά την χαμηλή παραγωγή λόγω πολύ μικρότερης ηλιοφάνειας! (Για σύγκριση, υπενθυμίζω ότι η αντίστοιχη τιμή από συμβατικές πηγές ή εισαγωγές είναι 3 ως 5 λεπτά του €).
          Για να δοθούν αυτές οι εξωφρενικές τιμές στα Φ/Β στην Ελλάδα, αυξήθηκε το τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) μέσα σε 5 χρόνια κατά 9.133% όσον αφορά την οικιακή χρήση!!! (πηγαίνοντας από 0,30 €/mwh τον Ιούνιο του 2010 στα 27,46 €/mwh τον Ιανουάριο του 2015) και 10.433% στην εμπορική!!! (από 0,30 € /mwh πήγε στα 31,30 €/mwh), ενώ οι συνολικές πληρωμές σε παραγωγούς ΑΠΕ προσεγγίζουν τα 2 δις € ετησίως, εκ των οποίων το 1,3 δις για Φ/Β!
          Η προηγούμενη κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) είναι αλήθεια ότι βλέποντας τα υπέρογκα κέρδη  και πιεσμένη από τα πράγματα επέβαλε κατ’ αρχήν από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2014, έκτακτη εισφορά περίπου 30% στις εισπράξεις (τζίρο) των παραγωγών και «δεσμεύθηκε» ότι με τη λήξη της έκτακτης εισφοράς θα μειώσει τις τιμές. Στη συνέχεια όμως με το Ν.4254/30-3-2014 και ενώ η έκτακτη εισφορά καταργήθηκε, οι εγγυημένες τιμές δεν μειώθηκαν παρά ελάχιστα και μάλιστα μόνο αυτών που συνδέθηκαν από το γ΄ τρίμηνο του 2011 και μετά. Έτσι παρέμειναν απίστευτα υψηλές αποδόσεις.
  Ένα σύντομο παράδειγμα: Φ/Β 100 KW που συνδέθηκε έως 31/3/2013. Επένδυση 110.000 €, συν 20.000 για σύνδεση στο Δίκτυο. Παραγωγή 155.000 ΚWH ετησίως, εγγυημένη τιμή 28,5  λεπτά του €/KWH, σύνολο εισπράξεων 44.175 € ετησίως, σύνολο εξόδων μέγιστο 3.000 €, άρα μικτά κέρδη (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) 41.175 € ετησίως. Απόδοση επενδυμένων  κεφαλαίων IRR 32% για το πρώτο έτος!! (ενώ στη συνέχεια αυξάνει, επειδή μειώνονται τα επενδυμένα κεφάλαια λόγω ετήσιας απόσβεσης!).
  Δεν είναι δυνατόν κάποιος με 130.000 «επένδυση» χωρίς ρίσκο (με γερμανικά ή κινεζικά μηχανήματα χωρίς προστιθεμένη αξία στη χώρα μας, με σχεδόν μηδενικές θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία) να κερδίζει εγγυημένα 41.175 ευρώ ετησίως (4 ετήσιους μισθούς δημοσίου υπαλλήλου!) για 20 χρόνια σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας (σαν κατάθεση σε Τράπεζα με επιτόκιο άνω του 32%!). Όσοι μάλιστα είχαν δάνεια, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων που διέθεσαν ήταν ακόμα υψηλότερη, κάνοντας απόσβεση των ιδίων κεφαλαίων σε λιγότερο από 2-3 χρόνια!
   Ειδικά για τα επαγγελματικά Φ/Β (όλα, πλην των μικρών στις στέγες), οι πληρωμές που έγιναν το 2014 (και γίνονται κάθε χρόνο) ήταν 1042 εκ. ευρώ, με μέση τιμή 31,4 λεπτά  του ευρώ ανά παραγόμενη KWh (ή 314 ευρώ ανά MWh), όταν η αντίστοιχη τιμή παραγωγής από συμβατικές πηγές και εισαγωγές είναι 3- 5 λεπτά!
   Η μέση τιμή ενέργειας από όλα τα επαγγελματικά ΦΒ (και κυρίως από τα μεγαλύτερα όπου τα κέρδη είναι πλέον σκανδαλώδη) μπορεί και πρέπει να πέσει άμεσα κοντά στην τιμή των 10 λεπτών ανά KWh, ή να επιβληθεί αντίστοιχη  ειδική εισφορά, εξοικονομώντας έως 700  εκατ ευρώ ετησίως που σήμερα καταλήγουν στις τσέπες ολίγων! Αφορά μόνο 13.000 φωτοβολταϊκά   που τα κατέχουν λιγότεροι από 10.000 ιδιοκτήτες, ένα κλειστό πλέον club προνομιούχων! Δεν αφορά τα 40.000 μικρά ΦΒ στέγης. Αφορά βεβαίως και όλη την κοινωνία, που πληρώνει τον υπέρογκο και παράλογο λογαριασμό. Στην περίπτωση μεγάλης μείωσης της τιμής ανά kwh ή μεγάλης ειδικής εισφοράς, ίσως χρειασθεί να υπάρξει  προσωρινή μέριμνα μόνο για όσους έχουν δυσμενή δάνεια (πχ παράταση  εξόφλησης), ενώ μια εισφορά πχ 30% επι του τζίρου δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα ούτε σε αυτούς, όπως ήδη είχε γίνει παλαιότερα.
  Υπάρχει και το παρακάτω σημαντικό επιχείρημα που δικαιολογεί  την προτεινόμενη μείωση τιμών ή επιβολή μόνιμης ειδικής εισφοράς:  Η  ΥΑ19598/2010 (ΦΕΚ 1630/11.10.10 σελ 25751) που καθόρισε τον προγραμματισμό αύξησης της ισχύος των Φ/Β, προγραμμάτιζε όριο τα 1500MW ως το 2014 και τα 2200 MW ως το 2020. Λόγω όμως των υπέρμετρων κινήτρων, τα Φ/Β έφθασαν το 2014 στα 2596 MW! (Εμποδίζοντας και στη συνέχεια την κατασκευή Φ/Β με χαμηλές τιμές της παραγόμενης ηλ. ενέργειας!). Και μόνον εκ του λόγου αυτού δικαιολογείται μείωση τιμών, ώστε τα 2596 MW να επιβαρύνουν την κοινωνία όσο θα την επιβάρυναν τα 1500 MW.
Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια «κουρεύτηκαν» άγρια και συνεχίζουν να κουρεύονται με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης οι θεωρούμενοι ως «εγγυημένοι» μισθοί και συντάξεις.  Γιατί δεν μπορεί να γίνει το ίδιο για τις εγγυημένες αποδόσεις των επαγγελματικών Φ/Β, που μάλιστα είναι και εξωφρενικές και σε βάρος όλων των άλλων, την ίδια ώρα που ο λαός μας δοκιμάζεται σκληρά και εκατομμύρια συνανθρώπων μας σπρώχνονται στο περιθώριο;

   Συμπέρασμα:  Μπορούν άμεσα να βρεθούν ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ τουλάχιστον 300-700 εκ. ευρώ ετησίως, επιβάλλοντας έκτακτη ειδική εισφορά 30 ως 60% επί των εισπράξεων των επαγγελματικών Φωτοβολταϊκών, κλιμακωτά κατά το μέγεθος. (Όχι επί των μικρών Φ/Β στέγης).Έτσι θα μειωθεί και η εξωφρενική εγγυημένη απόδοση κεφαλαίων (32% για το α έτος στο παράδειγμα, που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στη συνέχεια!).  Θυμίζω ότι οι επίσης εγγυημένες αποδόσεις στο ηλεκτρικό Δίκτυο Μεταφοράς και Διανομής είναι μόλις 8,5% και θεωρούνται ελκυστικές, ενώ στις τραπεζικές καταθέσεις οι αποδόσεις είναι σχεδόν μηδενικές, στα ομόλογα και ακίνητα ήταν διψήφια αρνητικές (-60% για τα ακίνητα στην πενταετία), στις δε μετοχές των Τραπεζών -99% στην πενταετία!
Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως «ισοδύναμο» μέτρο αντί άλλων αδίκων που εφαρμόσθηκαν ή προγραμματίζονται, ή για κοινωνική πολιτική σε μια χειμαζόμενη από την κρίση κοινωνία, ή για δημόσιες επενδύσεις, ή ως συμμετοχή της χώρας στο ΕΣΠΑ.
  Εναλλακτικά, αντί ειδικής εισφοράς, θα μπορούσε να υπάρξει ισόποση σημαντική μείωση των εγγυημένων τιμών και του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, και επομένως του κόστους ηλ. Ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις Επιχειρήσεις.

 
 

                                                                             Με εκτίμηση



                                                                         Νίκος Φωτόπουλος
                                                                         Μέλος ΔΣ ΔΕΗ ΑΕ
                                                                                   Εκπρόσωπος των εργαζομένων


 ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΟ 37Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
6.4.2016

Συνάδελφε Πρόεδρε,
Συνάδελφε Γραμματέα,
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Δε σας κρύβω ότι τώρα, τούτη δω τη στιγμή είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί βρίσκομαι στο βήμα του  37ου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Ενός πραγματικά μεγάλου, ενός ιστορικού και ταξικού συνδικάτου του οποίου είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος επί επτά χρόνια.
Όταν πήρα την πρόσκληση, γνωρίζοντας ότι σε μια ολιγόλεπτη ομιλία δεν μπορεί κανείς να σταθεί σ’ όλα τα θέματα, προβληματιζόμουν για ποιο από τα δεκάδες μεγάλα και σοβαρά ζητήματα να μιλήσω.
Να μιλήσω για τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης;
Για το ασφαλιστικό;
Για την πορεία της επιχείρησης;
Ειλικρινά προβληματιζόμουν…

Όμως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης(την προηγούμενη Τρίτη), απολύτως συνειδητά επιλέγω, στο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου, να σταθώ στην πορεία της επιχείρησης του ελληνικού λαού στην οποία έχουμε την τιμή να εργαζόμαστε.
Επιλέγω να σταθώ σ’ αυτό το θέμα γιατί ως εκπρόσωπός σας στο ΔΣ της επιχείρησης συγκαταλέγομαι σ’ αυτούς που πρώτοι έχουν χρέος να κτυπήσουν το κουδούνι του κινδύνου και να σας πουν ότι η επιχείρηση δεν πάει καθόλου καλά.
Και το θέμα δεν είναι απλά να το γνωρίζουμε για να μην αιφνιδιαστούμε από τις όποιες εξελίξεις.


Το θέμα είναι να δούμε γιατί δεν πάει καλά και
κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσει αυτή η καθοδική και διαλυτική πορεία.

Επιχειρώντας τώρα να εντοπίσω και να αναδείξω τους λόγους που η επιχείρηση δεν πάει καλά, γιατί αυτή είναι η ουσία, αν μου ζητούσε κανείς να αποδώσω με μια φράση το γιατί δεν πάει καλά, θα έλεγα
<<Δεν πάει καλά γιατί η πολιτεία (δεκαετίες τώρα) συμπεριφέρεται στη ΔΕΗ σα να είναι η υπηρέτρια των ιδιωτών>>
ή εναλλακτικά αυτής της φράσης θα έλεγα
<<Στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το παιχνίδι (που μόνο παιχνίδι δεν είναι γιατί το πληρώνουν οι καταναλωτές) είναι στημένο σε βάρος της ΔΕΗ, είναι σικέ, ο διαιτητής και οι επόπτες είναι πληρωμένοι>>.

Ας γίνω όμως πιο συγκεκριμένος.
Την προηγούμενη Τρίτη η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι το 2015 έκλεισε με ζημίες της τάξης των 42,6 εκ. ευρώ προ φόρων έναντι 223,3 εκ. ευρώ κέρδη το 2014.
Σημειώνω ότι τα χρέη από ανεξόφλητους λογαριασμούς έφτασαν τα 2,7 δις. € και όχι 2,3 δις. €, γιατί πάνω σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και άλλα 365 εκ. € που είναι σε διακανονισμό.
Συνάδελφοι, δεν ανέφερα τα οικονομικά αποτελέσματα των δύο ετών για να κάνουμε σύγκριση.
Τα ανέφερα γιατί θέλω να τονίσω ότι δεν πρέπει να μας ξεγελάσει η εικόνα κερδοφορίας το 2014.

Είναι πολλά χρόνια τώρα που η επιχείρηση παραπαίει και επισημαίνω ιδιαίτερα σ’ αυτούς με την επιλεκτική όραση που διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο,
ότι
εάν η επιχείρηση δεν είχε εξοικονομήσει από το κλέψιμο των μισθών μας τα τελευταία χρόνια πάνω από 3,5 δις ευρώ,
σήμερα που μιλάμε δεν θα υπήρχε.

Θα είχε καταρρεύσει προ πολλού.

Ναι κύριε Υπουργέ
Ναι συνάδελφοι
Έτσι είναι.

Εάν υπάρχει ακόμα η ΔΕΗ αυτό οφείλεται στο κλέψιμο των μισθών μας αλλά και σε μια σειρά άδικες αυξήσεις που πλήρωσαν οι καταναλωτές.
Και κάνω λόγο για άδικες αυξήσεις γατί αυτές δεν αποφασίστηκαν για να ενισχυθεί η ΔΕΗ, ούτε το προϊόν τους παρέμεινε στη ΔΕΗ.
Οι αυξήσεις αυτές (για παράδειγμα 28% τη διετία 2012-2013 στα οικιακά τιμολόγια) επιβλήθηκαν για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες της ΔΕΗ από την αφαίμαξη των ιδιωτών.
Στην ουσία επιβλήθηκαν για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τροφοδότηση του πάρτυ που έχουν στήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού εδώ και 17 χρόνια!


ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΔΕΗ
ΣΕ ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ

Και για όποιον πει ότι οι φράσεις που χρησιμοποίησα
ότι δηλαδή γίνεται πάρτυ σε βάρος της επιχείρησης και
ότι το παιχνίδι στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι σικέ και
ότι δεν υπάρχει ίχνος ανταγωνισμού, θέλω να ρωτήσω:
  • Είδατε εσείς ποτέ όλα αυτά τα χρόνια να υπάρχει ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός;
  • Είδατε το παιχνίδι να παίζεται «επί ίσοιςόροις»;

ü  Είναι ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός το να εμποδίζεται η ΔΕΗ να αναπτυχθεί για να φτιάξουν  εργοστάσια οι ιδιώτες;
Σε ποια άλλη χώρα γίνονται αυτά;
ü  Είναι ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός να αναγκάζεται η ΔΕΗ να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια ακόμα και τους ανταγωνιστές της και μάλιστα φτηνότερα απ’ ότι της κοστίζει, δηλαδή επί ζημία και στη συνεχεία να αγοράζει την δική τους παραγόμενη ενέργεια ακριβότερα;

ü  Είναι ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός να αφήνονται ελεύθεροι και ανεξέλεγκτοι μια σειρά τυχάρπαστοι και τυχοδιώκτες αεριτζήδες
χωρίς ίχνος επένδυσης
χωρίς τη δημιουργία μιας θέσης εργασίας
χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο
να της αρπάζουν ( γιατί περί αρπαγής πρόκειται) χωρίς ανταγωνισμό τους κερδοφόρους πελάτες;
Για όποιον δεν κατάλαβε αναφέρομαι στους κ.κ. της ENERGA και της HELLASPOWER.

Ø Είναι αποτέλεσμα ελευθέρου και υγιούς ανταγωνισμού αυτό το οποίο έχει συμβεί σε βάρος της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ
     που ενώ η επιχείρηση ήταν η πρώτη εταιρεία στην ΕΕ που εγκατέστησε αιολικό πάρκο (1982), σήμερα από τα 2100 εγκατεστημένα MW κατέχει μόνο τα 90;;

Ø Είναι αποτέλεσμα ελευθέρου και υγιούς ανταγωνισμού αυτό το οποίο συμβαίνει και στο χώρο των φωτοβολταικών  πάρκων που ενώ η ΔΕΗ και πάλι όπως στα αιολικά, ήταν από τις πρώτες εταιρείες σ’ όλη την Ευρώπη που εγκατέστησε Φωτοβολταικοσταθμό (1983) σήμερα από τα 2700 εγκατεστημένα MW  δεν έχει ούτε 1 MW;
     Είναι ή δεν είναι έγκλημα αυτό;

Ø Τι σόι ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός είναι αυτός που αντί να πουλά η ΔΕΗ που είναι φθηνότερη πουλούν οι ιδιώτες παρ’ότι είναι ακριβότεροι;

Ø Τι σόι επενδυτές είναι αυτοί που αρνούνται να πάρουν το παραμικρό ρίσκο;

«ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ» ΧΩΡΙΣ ΡΙΣΚΟ

Εγώ ξέρω ότι όταν κάνεις μια επένδυση παίρνεις κι ένα ρίσκο.
Αλήθεια τι είδους ρίσκο έχουν πάρει μια σειρά εκλεκτοί κύριοι που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας,
κάτοχοι μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο Φ.Α.,
που ενώ δε χρειαζόμαστε τις μονάδες τους, δουλέψουν δε δουλέψουν, πότε μέσω της εφεύρεσης των ΑΔΙ πότε μέσω του ΜΑΜΚ, αμείβονται πλουσιοπάροχα;
Αυτό είναι ανταγωνισμός;
Να κάθεσαι και να σε πληρώνουν;
ΌΧΙ! Αυτό αλλιώς λέγεται.  Αυτό λέγεται μονά ζυγά δικά μας…
και στην υγειά του κορόιδου!!!

Συνάδελφοι ,
Αυτά και πολλά άλλα συμβαίνουν σε βάρος της ΔΕΗ στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (και όχι μόνο)
και γι’ αυτό
παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις ρεύματος αλλά και την τεραστία μείωση των μισθών μας , η επιχείρηση καταρρέει.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Η Επιχείρηση καταρρέει και επαναλαμβάνω αν δεν είχε εξοικονομήσει πάνω από 3,5 δις. από τη λεηλασία και  το κλέψιμο των μισθών μας τα τελευταία πέντε χρόνια, σήμερα που μιλάμε η ΔΕΗ θα είχε καταρρεύσει ήδη.
Και για όποιον απορεί πως φτάσαμε ως εδώ, του λέω:

ü Πώς να μην φτάσει σε αυτό το κατάντημα η Επιχείρηση όταν ξεδιάντροπα και ξετσίπωτα οι κ.κ. Θωμαδάκης και Κουτζούκος, χωρίς να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα, μας ανάγκασαν να δωρίσουμε 109 εκ. € στον κ. Μυτιληναίο;

ü Πώς να μη φτάσουμε ως εδώ όταν μας αναγκάζουν να του δίνουμε το ρεύμα με τουλάχιστον 25€ ζημιά ανά MWh και μετά τη ΓΣΜ στις 28/2/2014 με ζημιά 12,5 € ανά MWh;
Τους  ρωτώ:

Αν ήταν δική τους Επιχείρηση θα το επέτρεπαν;
Όχι βέβαια.
Εδώ όμως ας είναι καλά τα κορόιδα οι καταναλωτές.



Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΗΤΑΝ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ

Τέλος και εδώ θέλω να σταθώ
Πώς να μη φτάσει η επιχείρηση ως εδώ όταν το ποσοστό κάλυψης της ζήτησης όσον αφορά την παραγωγή
που πριν λίγα χρόνια ήταν στο 100%
σήμερα που μιλάμε έπεσε στο διασυνδεδεμένο στο 55,2%;
Κατά τα άλλα για να δικαιολογήσουν τις παρανομίες τους και τις αρπαχτές τους σε βάρος της ΔΕΗ ξεδιάντροπα ακόμα κάνουν λόγο για το ότι δεν άνοιξε η αγορά….

Μα για ποια αγορά μιλάνε ότι δεν άνοιξε;

Μήπως αυτή που οι ιδιώτες κατέχουν 7 μονάδες παραγωγής που παράγουν περισσότερα MW (2574) από τις μονάδες της ΔΕΗ και
που χωρίς κανένα ρίσκο, καθήμενοι σταυροπόδι, με διάφορες κομπίνες κάθε φορά,
πότε με τις αλχημείες υπολογισμού της ΟΤΣ,
πότε με το μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους (με ή χωρίς 10%) και
πότε με τα ΑΔΙ που πριν 2 χρόνια τα αύξησαν (και όσον αφορά τις μονάδες Φ.Α. τα διπλασίασαν),
ανενόχλητοι συνεχίζουν, να φουσκώνουν του ήδη παχυλούς λογαριασμούς τους σε βάρος του κορόιδου;
ή
Μήπως αυτή των ΑΠΕ που όπως ήδη είπα τα άρπαξαν όλα και αυτό που έκαναν μόνο με τη λέξη έγκλημα μπορεί να περιγραφεί;
ή
Μήπως με τη φράση «δεν άνοιξε η αγορά» εννοούν τον τομέα της εμπορίας;
Και εάν εννοούν αυτό (που δεν εννοούν μόνο αυτό) ποιος ευθύνεται γι αυτό;
Επαναλαμβάνω:
Ποιος επέτρεψε σε μια χούφτα αεριτζήδες την ENERGA και την HELLAS POWER,
που χωρίς να βάλουν μία,
χωρίς να δημιουργήσουν μια θέση εργασίας,
χωρίς να πάρουν κανένα απολύτως ρίσκο και
χωρίς η ΔΕΗ να μπορεί να τους ανταγωνιστεί (γιατί της απαγόρευσαν να το κάνει), να της αρπάξουν κατ’ αρχήν 201.000 κερδοφόρους πελάτες μέσα σε δύο χρόνια, προκαλώντας της έτσι τεράστια ζημιά;

Κυρίως όμως,
ποιος ευθύνεται για το κανόνι που βάρεσαν και το φέσι που έβαλαν στη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ, το ΔΕΔΔΗΕ και το ΛΑΓΗΕ αφού πρώτα κονόμησαν;
Μήπως οι καταναλωτές;


Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΕΚΤΟΠΙΖΕΤΑΙ

Επανέρχομαι στην πτώση του ποσοστού της ΔΕΗ όσον αφορά την κάλυψη της ζήτησης.
Ανέφερα ήδη ότι το ποσοστό της ΔΕΗ το 2015 έπεσε στο 55,2% .
Αν δε συνάδελφοι δει κανείς το που πήγε η συμμετοχή του λιγνίτη που είναι η βάση της κερδοφορίας της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια θα ανατριχιάσει γι αυτά που έρχονται.
Σας λέω λοιπόν κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι η συμμετοχή του λιγνίτη είναι σε ιστορικά χαμηλά.
Είναι στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και εάν δεν κάνουμε κάτι, να μην εκπλαγεί κανείς σας για τα όσα οδυνηρά θα έρθουν.
Πιο συγκεκριμένα η παραγωγή λιγνίτη από 30,5 TWH το 2009 έπεσε στις 19,4 TWH το 2015 και
φέτος αναμένεται να πέσει κάτω από τις 17!!!

Εδώ λοιπόν όπως είπα θέλω να σταθούμε
γιατί θέλω να αναδείξουμε το τεράστιο,
το τρομακτικό έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος της ΔΕΗ
από τη συνειδητή έλλειψη του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού και στον αντίποδα την αλόγιστη για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα, είσοδο των ΑΠΕ.
Όσοι αγαπητοί συνάδελφοι επιχειρούν να εξηγήσουν τον εκτοπισμό του λιγνίτη μόνο με την τεράστια πτώση της τιμής του πετρελαίου και συνακόλουθα της τιμής του Φ.Α.
ή με την καταστροφή των μονάδων 3 και 4 της Πτολεμαίδας,
εάν το κάνουν από άγνοια και όχι συνειδητά, τους λέω ότι
οι λιγνίτες εκτοπίζονται πλέον (κάτι που κάποιοι επισημαίναμε χρόνια τώρα)
από το γεγονός του ότι εντελώς άναρχα (χωρίς να νοιάζει την πολιτεία ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος), η χώρα έχει κατακλυσθεί από εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Αυτό σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης και
με την μεροληπτική μεταχείριση του Φ.Α. έναντι του λιγνίτη
όπου δεν υπολογίζεται στο μεταβλητό κόστος με το οποίο δίνονται οι προσφορές στο POOL ο ΕΦΚ είναι οι αιτίες για το ότι η βάση παραγωγής της ΔΕΗ έφτασε σ’ αυτό το σημείο.

Με βάση αυτά εκείνο που έχω να πω είναι ότι
εάν αυτό το ιδιαιτέρως ανησυχητικό γεγονός δεν το δούμε σοβαρά και εάν δεν ξεκαθαρίσουμε ότι πάνω από τα κέρδη των ιδιωτών
(που σημειωτέον οι συνολικές πληρωμές στους παραγωγούς ΑΠΕ προσεγγίζουν τα 2 δις ετησίως εκ των οποίων το 1,3 δις για τα Φ/Β)
προηγείται η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και οι φτηνές τιμές στον καταναλωτή,
τότε οι μέρες που θα έρθουν για τη ΔΕΗ, τους λιγνιτικούς σταθμούς, τα ορυχεία και κυρίως τους εργαζόμενους και τις πολύπαθες περιοχές των Νομών Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας θα είναι εφιαλτικές.

Κλείνω αυτή την ενότητα θέτοντας τα εξής ερωτήματα τα οποία πρώτα οφείλει να τα απαντήσει η πολιτεία.

·         Τι είναι ποιο δίκαιο και ηθικό;

Να εξακολουθούν
να κερδοσκοπούν 10.000 ιδιοκτήτες Φ/Β και αιολικών πάρκων που για χατίρι τους το τέλος ΑΠΕ (σημερινό ΕΤΜΕΑΡ) αυξήθηκε κατά 9.133 στην οικιακή κατανάλωση πηγαίνοντας από 0,30 €/ΜWh τον Ιούνιο του 2010 στα 27,46 €/ ΜWh τον Ιανουάριο του 2015 και κατά 10,433% για την εμπορική πηγαίνοντας από 0,30 στα 31,30€/ ΜWh
ή
να κλείσουν ορυχεία και σταθμοί με ότι αυτό συνεπάγεται;


·         Τι είναι ποιο δίκαιο και ηθικό;

Να εξακολουθούν κάποιοι να έχουν IRR 32% και να κερδίζουν 40.000 ευρώ το χρόνο με Φ/Β 100 ΚW ή και άκουσον άκουσον 330.000 ευρώ το χρόνο με Φ/Β 1ΜW
ή
να βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες λιγνιτορύχοι και ολόκληρες περιοχές να αφανιστούν;
Αυτά είναι που πρέπει να απαντήσει η πολιτεία και να ξεκαθαρίσει στην κλίμακα
-          Ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού
-          Φτηνές τιμές στον καταναλωτή
-          Προστασία του περιβάλλοντος
-          Θέσεις εργασίας

Τι πάει πρώτο, τι δεύτερο, τι τρίτο και σε τι ποσοστό το καθένα;

Κατά την ταπεινή μου άποψη αντί να χτυπάμε τον λιγνίτη που είναι ο μαύρος χρυσός της χώρας μας,
που προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και
παρέχει ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού,
καλύτερο θα ήταν να τρέξουμε όλοι μαζί και
να πετύχουμε για είκοσι χρόνια τουλάχιστον την εξαίρεση υπολογισμού του κόστους CO2 που σημειωτέον φέτος ήταν σχετικά χαμηλό (και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα – φανταστείτε του χρόνου τι θα γίνει που υπάρχει ανοδική τάση του ανα/ton) όπως γίνεται σε μια σειρά άλλες χώρες τις βαλκανική, από τις οποίες εισάγουμε ενέργεια λόγω χαμηλού κόστους.

Κλείνω λέγοντας πως
Θα μπορούσα να προσθέσω πολλά για το πώς έφτασε η Επιχείρηση ως εδώ.
Όπως για παράδειγμα ότι πληρώνει στους παραγωγούς ΑΠΕ ακόμα και το ποσό του ΕΤΜΕΑΡ που αντιστοιχεί στους ανείσπρακτους λογαριασμούς!!!
Ειλικρινά θα μου χρειάζονταν ώρες για να μιλήσω για όλα.
Σταματάω εδώ τον μακρύ κατάλογο των βρώμικων και ύπουλων χτυπημάτων. Σταματώ  εδώ τον κατάλογο των απίστευτων σκανδάλων και θα σταθώ στο τι πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε η Επιχείρηση να έχει αύριο και μέλλον.

Αν θέλουμε να έχει μέλλον και αύριο η ΔΕΗ
πρέπει να σταθμίσουμε πολύ καλά το τι θα κάνουμε.
Τι στόχους θα βάλουμε.

Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Κατά την άποψη μου
Επειδή η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό
και ως αγαθό πρέπει να είναι πάντα σε προσιτές τιμές για να μπορεί να την απολαμβάνει και ο πιο φτωχός καταναλωτής ,

ο στόχος που πρέπει να βάλουμε
δεν πρέπει να είναι απλά η καθιέρωση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού γιατί μέσα σ’ αυτό το σύστημα που δουλεύει για τους λίγους και εκλεκτούς , αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, ή στην καλύτερη περίπτωση είναι πάρα πολύ δύσκολο,
ο στόχος που πρέπει να βάλουμε πρέπει να είναι
η επιστροφή του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά στα χέρια του Δημοσίου.

Τότε και μόνο τότε η ηλεκτρική ενέργεια θα μπορεί να είναι σε προσιτές τιμές.
Όταν δεν υπεισέρχεται η λογική του κέρδους
όταν δεν υπόκειται κάτω απ’ αυτή τη λογική.

Συνάδελφοι
Ο ιδιώτης στον όποιο τομέα δραστηριοποιείται, δεν δραστηριοποιείται για την ψυχή της μάνας του.
Ο λόγος που κινητοποιείται, είναι ένας και μόνο ένας.

Το κέρδος και μόνο το κέρδος .
Αυτός είναι ο Θεός του.
Αυτό είναι το κίνητρο του.
Κ αυτό το κέρδος δεν θα βγει  από πουθενά αλλού παρά απ΄ τις πλάτες των καταναλωτών.

Άλλωστε ο κ. Νεράντζης πριν από 8 χρόνια το είχε πει κυνικά:
Χαρακτηριστικά είχε πει ότι: «πρέπει να σηκώσουμε την κουρτίνα των τιμολογίων για να περάσουν από κάτω οι ιδιώτες»

Αυτό έγινε
Γι’ αυτό και τα χρέη προς τη ΔΕΗ (και εξαιτίας βέβαια της λεηλασίας των μισθών, των συντάξεων και της ανεργίας) έφτασαν εκεί που έφτασαν.
ü  Εάν λοιπόν δεν θέλουμε να διαλύσει η επιχείρηση του Ελληνικού λαού και για να ακριβολογώ ότι απέμεινε, απ’ αυτή,
ü  Εάν θέλουμε να υπάρχει,
ü  Εάν θέλουμε να έχει αύριο και μαζί μ΄ αυτή και εμείς,
ü  Εάν θέλουμε οι φτωχοί συνάνθρωποι μας να μπορούν να απολαμβάνουν το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας,
ü  Εάν θέλουμε να συνεχίσει να συνεισφέρει στην ελληνική κοινωνία,

έχουμε χρέος τιμώντας
όλους όσους αγωνίστηκαν για να στηθεί αυτός ο κολοσσός
όλους όσοι αφιέρωσαν τη ζωή τους αλλά και στο ψωμί που τρώμε
πρώτοι να  αγωνιστούμε να μην ξεπουληθεί η τελευταία μεγάλη επιχείρηση του Ελληνικού λαού.

Κατά την ταπεινή μου άποψη ,
Ο αγώνας μας θα πρέπει να έχει ως στόχο την επιστροφή του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά στα χέρια του Δημοσίου.
Και επειδή δεν ζω σ’ άλλο πλανήτη
Και αντιλαμβάνομαι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό είναι πολύ δύσκολο χωρίς ποτέ να παραιτηθούμε από το στόχο μας μέχρι τότε με ότι όπλα έχουμε να ξεσκεπάζουμε και να αποκαλύπτουμε τα σκάνδαλα τους.

Με λίγα λόγια 
Να τους ταράξουμε στην νομιμότητα και φυσικά να μην τους αφήσουμε να την διαλύσουν και να την ξεπουλήσουν.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος αξιοποιώντας όλα τα μέσα και όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή του το συνδικαλιστικό κίνημα
Ø  με καταλήψεις
Ø  με απεργίες
Ø  με συλλαλητήρια
Ø  με μηνύσεις
Ø  με προσφυγές

να μπει μπροστά και να συμβάλει καθοριστικά στο χτίσιμο ενός μεγάλου λαϊκού μπλοκ που
ως στόχο πρέπει να έχει την ακύρωση των μνημονίων και όσα αυτά προβλέπουν όχι μόνο για την ενέργεια αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα για το λαό μας.
Και επειδή δεν αρκεί αυτό (μαζί με την κατάργηση των μνημονίων) την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα βάζει τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους πάνω από τις ανάγκες των αγορών
Με τη στάση μας
είμαι σίγουρος ότι όλοι θα τιμήσουμε το ψωμί που τρώμε

Ο αγώνας μας δεν είναι για την προάσπιση προνομίων.
Ο αγώνας μας είναι για την προάσπιση του Δημοσίου συμφέροντος . Και γι’ αυτό τίποτα και κανείς δεν πρόκειται να μας φοβίσει τίποτα και κανείς δεν πρόκειται να μας σταματήσει.

Τέλος, κλείνοντας την τοποθέτησή μου, πριν κατέβω από το βήμα, έχω ένα χρέος.
Το χρέος του να αναγνωρίσω και να χειροκροτήσω τον κόπο, την προσπάθεια και το αποτέλεσμα της δουλειάς όλων όσων έτρεξαν και κόπιασαν για την υπογραφή της ΣΣΕ.
Τους συγχαίρω όλους.
Όλα τα μέλη του Δ.Σ.

Ιδιαίτερα δε, θέλω να συγχαρώ ονομαστικά τόσο τον πρώην Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Σταμάτη Ρέλια, το Γραμματέα της ΓΕΝΟΠ, Αντώνη Καρρά, αλλά και τον νυν Πρόεδρο, Γιώργο Αδαμίδη για την κατάκτηση της παροχής του τροφείου που τόσο λυσσαλέα πολεμήθηκε από μια σειρά κυρίους που όλα αυτά τα χρόνια εκπροσωπώντας συμφέροντα κατάπιναν την κάμηλο και διύλιζαν τον κώνωπα.


Οφείλω δε να πω και να του το αναγνωρίσω ότι την πληροφορία ότι υπάρχει η παροχή του τροφείου και την ιδέα να τη διεκδικήσουμε την έφερε ο Γιώργος Αδαμίδης.

Καλό αγώνα συνάδελφοι.
Για την επιχείρηση του ελληνικού λαού.
Για το συμφέρον των εργαζομένων.
Για το συμφέρον των καταναλωτών.




Φωτόπουλος Νίκος
  Εκπρόσωπος των εργαζομένων
                                                         στο Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια: