Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Κατάθεση ψυχής στον άγνωστο-βασανισμένο Έλληνα

Κατάθεση ψυχής στον άγνωστο-βασανισμένο ΈλληναΈνα ξεχωριστό αφιέρωμα στον άγνωστο πολίτη, εκείνον που υποφέρει και συνεχίζει να στηρίζει την πατρίδα του, θα παρουσιάσει ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ποιητής και τραγουδοποιός Νίκος Καλογερόπουλος που θα βρεθεί για δύο και μόνο παραστάσεις -σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή- στο «Τετράστιχο livetheater» στον Πύργο. Η ξεχωριστή παράσταση με τίτλο «Ο κανένας και ο καθένας» είναι αφιερωμένη σε όλους εκείνους που συνεχίζουν να δίνουν την μάχη τους με την σκληρή καθημερινότητα, σε εκείνους που λύγισαν από το βάρος των μέτρων και έχασαν το χαμόγελο τους, αλλά συνεχίζουν να προχωρούν και επιλέγουν να κάνουν το επόμενο τους βήμα.
Ο Νίκος Καλογερόπουλος μίλησε στην «Πρώτη» για όλα όσα των συγκλονίζουν αλλά και για τα μηνύματα τα οποία θέλει να περάσει μέσα από το συγκεκριμένο έργο.
Ερ. Μετά από αρκετά χρόνια θα βρεθείτε και πάλι στην πόλη του Πύργου, «φιλοξενούμενος» στον ζεστό χώρο του «Τετράστιχο livetheater» προκειμένου να παρουσιάσετε την νέα σας δουλειά «Ο κανένας και ο καθένας». Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ξεχωριστό αυτό αφιέρωμα στον άγνωστο πολίτη;
Απ. Μέχρι τώρα κάναμε αφιερώματα στον άγνωστο στρατιώτη που έπεφτε για την πατρίδα, την τιμή των όπλων... Τον άγνωστο πολίτη, τον είχαμε ξεχάσει γιατί τον είχαν αναλάβει οι πολιτικοί. Ο άγνωστος πολίτης τώρα υποφέρει πονάει, χάνει τα όνειρα του, τους κόπους μίας ζωής. Εμένα με συγκλονίζει που τόσες χιλιάδες έλληνες πατριώτες έχουν αυτοκτονήσει. Ζούμε στην χώρα του ήλιου, με τις θάλασσες μας και φτάσαμε να χάσουμε το χαμόγελο μας, να χάνουμε τα πάντα γύρω μας. Σε αυτούς τους πολίτες είναι αφιερωμένο το έργο. Όλοι οι διάλογοι που γίνονται στην παράσταση είναι διάλογοι που υπάρχουν καθημερινά σε κάθε Ελληνική οικογένεια.
Ερ. Σε καιρούς οικονομικής κρίσης ο «άγνωστος πολίτης» έχει ήδη καταθέσει την περιουσία του, στους δανειστές όχι όμως και την αξιοπρέπεια και τα όνειρα του. Έχουμε βιώσει έξι χρόνια μνημονίου. Πιστεύεται ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν αρχίσει να καταθέτουν στους δανειστές σταδιακά και τα όνειρα τους;
Απ. Δυστυχώς τους Έλληνες πολίτες η αξιοπρέπεια είναι που τους οδηγεί στην αυτοκτονία. Προκειμένου να αποφύγουν την ταπείνωση, την δυστυχία και την πίκρα, πάνε και «φουντάρουν». Αυτός βέβαια δεν είναι ο τρόπος για να λύσεις τα προβλήματα σου, αλλά δυστυχώς δεν «κουνιόμαστε» για να ανατρέψουμε όλο αυτό. Κάτι γίνεται. Ίσως είναι αλήθεια αυτό το οποίο λένε, ότι μας ψεκάζουν.
Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος του ανθρώπου. Όταν ξεκινά ο φόβος, σταματάνε τα όνειρα. Όταν διαμαρτύρεται το στομάχι σου, δεν μπορεί να λειτουργήσει το πνεύμα σου. Όταν ζεις στην ανασφάλεια δεν γίνεται να κάνεις σχέδια για το μέλλον. Όταν βλέπεις τα παιδιά να φεύγουν –και έχω ένα τραγούδι το Ελληνάκι- δεν μπορείς να χαμογελάς, να ελπίζεις. Δεν είναι συγκλονιστικό να βλέπεις τα νιάτα αυτού του τόπου, παιδιά με μόρφωση, επιστήμονες να φεύγουν για να πλαισιώσεις τις οικονομίες και τα κράτη της υπόλοιπης Ευρώπης. Μεγαλώνεις τα παιδιά σου, τα σπουδάζεις, με κόπους και θυσίες και τελικά αντί να μείνουν στην πατρίδα, να προκόψουν, να πάνε καλά και αυτά αλλά και η πατρίδα, αναγκάζονται να φύγουν. Αυτό με λιώνει εμένα.
Ερ. Φέτος έχετε επιλέξει το καλοκαίρι να το περάσετε στην Πελοπόννησο σε ένα μεγάλο tour μαζί με τους συνεργάτες – φίλους σας. Θα θέλατε να μας πείτε ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας σας;
Απ. Το συγκεκριμένο έργο το ανέβασα στην αρχή στην Αθήνα. Ήρθαν από όλη την Ελλάδα άνθρωποι, το είδαν και με κάλεσαν να παίξω. Άνθρωποι από τον Έβρο έως την Κρήτη. Επέλεξα φέτος, την Πελοπόννησο που με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Ακόμα και εκεί που άλλοι δεν πάνε να παρουσιάσουν την δουλειά τους, εγώ θα πάω, γιατί έχω πράγματα να πω. Μέσα από την παράσταση καταθέτω την ψυχή μου, την άποψη μου, την πρόταση μου και θέλω όλοι να ακούσουν τι έχω να πω. Η επόμενη παράσταση είναι στο Άργος στις 29 Μάη και στην συνέχεια θα γυρίσουμε την Πελοπόννησο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: