Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Ποιος είναι ο Akin Ozturk, ο κατηγορούμενος για το πραξικόπημα στην Τουρκία Η προϊστορία με το Ισραήλ

Ποιος είναι ο Akin Ozturk, ο κατηγορούμενος για το πραξικόπημα στην Τουρκία – Η προϊστορία με το ΙσραήλΟ Ozturk διετέλεσε στρατιωτικός ακόλουθος του Ισραήλ από το 1990, υπηρετώντας το εβραϊκό κράτος την περίοδο 1996 – 1998
 
Ένα από τα ονόματα που ακούγονται πιο πολύ από την ήμερα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία είναι αυτό του ο Akin Ozturk, του πρώην επικεφαλής της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (περίοδος 2013 – 2015). Ο Ozturk σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές ομολόγησε σήμερα 18/7 τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα, κάτι που διαψεύστηκε ωστόσο αμέσως μετά από τα ξένα πρακτορεία, από το Reuters συγκεκριμένα. 

Ένα από τα ενδιαφέροντα της σταδιοδρομίας του είναι η προϊστορία με τον άλλοτε στενό συνεργάτη της Άγκυρας και «διπλωματικό εχθρό» από το 2010, το Ισραήλ. 

Ο Ozturk διετέλεσε στρατιωτικός ακόλουθος του Ισραήλ από το 1990, υπηρετώντας το εβραϊκό κράτος την περίοδο 1996 – 1998, πριν αφοσιωθεί εξ' ολοκλήρου στον τουρκικό στρατό.

Μετά την άρνηση του Fethullah Gulen (πρώην σύμμχος του Erdogan) ότι αυτός υποκίνησε το πραξικόπημα, ο επόμενος εύκολος «στόχος» του Tayyip Erdogan ήταν ο Akin Ozturk, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν πλήρη κάλυψη στον Τούρκο ιεροκήρυκα, ο οποίος αποκαλείται «τρομοκράτης» από τον Τούρκο Πρόεδρο. 

Από τα παραπάνω γίνεται αμέσως αντιληπτό πως οι Gulen και Ozturk υπήρξαν πολύ στενοί συνεργάτες του Erdogan, ωστόσο τώρα βρίσκονται και οι δύο στο στόχαστρο του «σουλτάνου».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: