Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Ο λόγος που ο Ερντογαν έστησε το πραξικόπημα

AdTech Ad
  Πριν ακόμη περάσουν 24 ώρες οι σκοποί του Ερντογαν γίνονται διάφανοι Πριν ακόμη περάσουν 24 ώρες οι σκοποί του Ερντογαν γίνονται διάφανοι
Οι τελευταίοι μήνες δεν ήταν οι καλύτεροι για τον Ταγίπ Ερντογάν. Μετά από μερικά χρόνια όπου όλα έδειχναν, ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, είχε πάρει ένα δρόμο χωρίς γυρισμό, με τις επιθέσεις, λεκτικές ή πρακτικές σε γείτονες και μη, ο Ερντογαν έστω και αργά είχε αρχίσει να καταλαβαίνει ότι τα πράγματα είχαν αρχίσει να γίνονται δύσκολα.
Η αντιπαράθεση με την Ρωσία ιδίως, με την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου, που οδήγησε τις σχέσεις των δυο χωρών στα άκρα, είχε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Οι Ρώσοι τουρίστες από την αρχή του καλοκαιριού είχαν μειωθεί στο ελάχιστο. Επιπλέον παρά την βοήθεια που όπως λέγεται στους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, η πρόσφατη έκρηξη στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, βύθισε ακόμη πιο βαθιά την Τουρκία, στον μοναχικό της δρόμο. Έτσι τις τελευταίες δυο βδομάδες ο Ερντογάν υποχρεώθηκε σε δυο, οδυνηρές αναδιπλώσεις. Η πρώτη ήταν με το Ισραήλ, παρά την οξεία ρητορική των τελευταίων ετών. Η δεύτερη αναδίπλωση ήταν ακόμη πιο οδυνηρή. Υποχρεώθηκε να πάει ο ίδιος προσωπικά στον Πούτιν και να ζητήσει συγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικοιύ αεροπλάνου. Για ένα ηγέτη της νοοτροπίας του Ερντογαν, αυτό το τελευταίο ήταν ιδιαίτερα εξευτελιστικό. Και για τον τρόπο που σκέφτεται, είναι σαφές ότι ένας ηγέτης που "μικραίνει", εξ ορισμού κινδυνεύει. Έτσι μια γιγαντιαία "πράξη" ήταν απαραίτητη για να ανορθώσει το προφίλ του. Το αποτυχημένο και από καιρό αναμενόμενο αφελές πραξικόπημα απετέλεσε την ιδανική ευκαιρία.
Το πρωί κιόλας σήμερα μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, προχώρησε στην πιο βαθιά αναδιάταξη του στρατεύματος και του δικαστικού σώματος, με χιλιάδες αποστρατεύσεις ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών και παύσεις δικαστικών λειτουργών. ;Έτσι ο Ερντογαν γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στο εσωτερικό της Τουρκίας, με μια μεθόδευση που θυμίζει Γ΄Ράιχ, τις Νύχτες των Κρυστάλων κλπ. Όπως λένε η Ιστορία διδάσκει.
Αλλά αυτό δεν αρκεί. Τα καθεστώτα αυτού του τύπου χρειάζονται κι έναν βασικό εχθρό, για να στρέψει τις μάζες των οπαδών του προς τα εκεί. Έτσι έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα προς τον Πρόεδρο Ομπάμα, ζητώντας την έκδοση του κάποτε μέντορα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Και από την ανάγνωση και μόνο της ομιλίας του μπροστά στους οπαδούς του στην Κωνσταντινούπολη, μπορεί κανείς να καταλάβει, ότι η κρίση για την Τουρκία τώρα αρχίζει, παίρνοντας και μια μορφή που θα καθορίσει και το τέλος της. 
Μιλώντας ενώπιον οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «τα άτομα στην Πενσιλβάνια (σ.σ.: ο Γκιουλέν, δηλαδή, και οι συν αυτώ) πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι με τις ΗΠΑ, αλλά περιμένουμε αυτοί οι εταίροι να μας επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτό το αίτημά μας. Αδέρφια μου, απευθύνω έκκληση στις ΗΠΑ. Κάθε φορά που μας ζητήσατε τρομοκράτη, τον εκδώσαμε. Τώρα τα άτομα αυτά εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία για εμάς και περιλαμβάνονται στη λίστα των τρομοκρατών. Σας ζητάμε να μας τον παραδώσετε».
Συνέχισε, δε, λέγοντας: «Ευχαριστώ τον θεό που αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος δεν ευοδώθηκε, όπως κάποιοι επιθυμούσαν. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ανώτερη οντότητα και αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να ανησυχείτε: έχουμε την υποστήριξη του θεού, κανένας δεν μπορεί να μας σταθεί εμπόδιο, κανένας εχθρός».
Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για τα θύματα της απόπειρας πραξικοπήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς υπήρξαν μάρτυρες από αυτές τις επιχειρήσεις. Εύχομαι να αναπαυτεί η ψυχή τους. Και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι σε όλους να έχουν τη συμπόνια του θεού. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω το δικαστικό σώμα γιατί σε όλη την επικράτεια της χώρας, ανεξαρτήτως βαθμίδας και αξιώματος, στήριξαν, συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και ζήτησαν τη σύλληψη αυτών των ατόμων».
Επιτιθέμενος, δε, στους πραξικοπηματίες, τόνισε ότι «αυτό που συνέβη ήταν πράξη αυτών που δεν μπορούσαν να χωνέψουν την ανάπτυξη της Τουρκίας, αλλά ο Θεός ήταν με το μέρος μας. Ευτυχώς, από την πρώτη στιγμή, ως έθνος, υπήρξε κινητοποίηση όλων των πολιτών, όλου του λαού. Αλλά δεν πρέπει να εφησυχαστούμε. Ολη την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Να συνεχίσουμε αυτές τις διαδηλώσεις», είπε ο κ. Ερντογάν.
Για να συνεχίσει με μια «περίεργη» παραίνεση προς τους Τούρκους πολίτες: «Σήμερα, μη στείλετε τα παιδιά σας στο σχολείο, δεν υπάρχει λόγος»...
Το πλήθος ζητούσε θανατικές ποινές
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μπροστά από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί φώναζε στον Ερντογάν ότι θέλει να επιβληθεί θανατική ποινή στους πραξικοπηματίες, με τον Τούρκο Πρόεδρο να απαντά ότι «αυτά τα αιτήματα μπορούν να συζητηθούν στο κοινοβούλιο».
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι η χώρα μπορεί να επαναφέρει τη θανατική ποινή, η οποία καταργήθηκε πλήρως το 2004 υπό τη διοίκηση του Ερντογάν.
Κατά τη διάρκεια πάντως της ομιλίας του ο Ερντογάν, όπως συνηθίζει, έκανε μακρές παύσεις για να ακουστεί το πλήθος. «Ο στρατός είναι δικός μας, όχι αυτής της παράλληλης δομής. Είμαι ο επικεφαλής διοικητής», τόνιζε ο Ερντογάν υποσχόμενος ότι θα «εκκαθαρίσει» τους υποστηρικτές του πραξικοπήματος και από το στρατό και από την κυβέρνηση.
Στη συνέχεια ο Ερντογάν επανέφερε το ζήτημα του Γκιουλέν, λέγοντας πως μόλις αυτό το «κεφάλι του τρόμου» φύγει από την εξορία, η Τουρκία μπορεί να έχει πραγματική αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: