Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ Κ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ



Αθήνα, 14 Ιουλίου 2016
 Για μια φορά ακόμα,
ο γίγαντας της δημοσιογραφίας – το κόσμημα – που χρόνια τώρα πρωτοστατεί στη μάχη κατά των συμφερόντων κ. Παπαχρήστος Γιώργος της γνωστής εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» μου έκανε την τιμή να ασχοληθεί μαζί μου.

Στα χθεσινά ΝΕΑ στην πάντα αντικειμενική στήλη του και με το γνωστό σοβαρό ύφος, για προφανείς λόγους, φιλοξένησε ένα απόσπασμα από την ομιλία μου σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με θέμα: «Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός, η απαξίωση του λιγνίτη και το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας».
Το απόσπασμα που επέλεξε να αναδημιοσιεύσει σχολιάζοντάς το στο τέλος με τη φράση: «Κάνει αυτά τα «απίστευτα» όπως τα χαρακτηρίζει η  ΠΦΑ (πρώτη φορά αριστερά) κυβέρνηση εις βάρος της ΔΕΗ; Δακρύζω ρε φίλε, δακρύζω !...», θα το παραθέσω παρακάτω.
Όμως επειδή στην ομιλία μου είπα και μια σειρά άλλα, τα οποία εντελώς τυχαία ο άνθρωπος (μην φανταστείτε τίποτα άλλο … προς Θεού!) πάνω στη φούρια της δουλειάς δεν πρόλαβε να τα διαβάσει ώστε να γράψει και για αυτά, λέω σήμερα να του τα επαναλάβω γιατί είμαι σίγουρος ότι ως αντικειμενικός και έντιμος δημοσιογράφος που είναι θα γράψει και για αυτά και φυσικά… για αυτά και αν θα δακρύσει…

ΑΠΟΣΠΑΣΠΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ Ο Κ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ
«Επειδή δεν θέλω και δεν έχω το δικαίωμα να είμαι άδικος, οφείλω μεν να διευκρινίσω ότι την κύρια ευθύνη για το κατάντημα της ΔΕΗ την έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (γιατί η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ δεν έφτασε σ’ αυτό το χάλι μέσα σε ένα χρόνο), όμως μερίδιο ευθύνης, και μάλιστα σημαντικό, σημαντικότατο, έχει και η σημερινή κυβέρνηση γιατί δεν έχει σταματήσει και επιτρέπει να συνεχίζονται μια σειρά από απαράδεκτα σκάνδαλα.
Και προσθέτω ότι αν υλοποιήσει και τα όσα απίστευτα για αριστερή κυβέρνηση υπέγραψε στο 3ο Μνημόνιο, όπως ότι ως το 2020 αναγκαστικά!! Και όχι λόγω ανταγωνισμού η ΔΕΗ πρέπει να έχει χάσει το 50% του μεριδίου της στη λιανική αγορά και ότι δεν θα μπορεί να παράγει ή να εισάγει πάνω από το 50% της ενέργειας που παράγεται ή εισάγεται στη χώρα μας!! Τότε πλέον θα έχει αυτή την κύρια ευθύνη γιατί στα χέρια της και με τη συμμετοχή της θα σκάσει η ΔΕΗ»……
Κάνει αυτά τα «απίστευτα» όπως τα χαρακτηρίζει η  ΠΦΑ (πρώτη φορά αριστερά) κυβέρνηση εις βάρος της ΔΕΗ; Δακρύζω ρε φίλε, δακρύζω !...»
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ
(Ή ΤΟΥ ΞΕΦΥΓΕ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ) ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ

«ΤΙΜΕΣ ΑΠΕ
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ!!
ΝΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Για να καταλάβετε γιατί είπα ότι είναι 100 φορές άδικο και απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην περιοχή σας, κλείνω την τοποθέτησή μου στεκόμενος στις προκλητικά απαράδεκτες (που ισοδυναμούν με γδάρσιμο των καταναλωτών) τιμές των ΑΠΕ.


Κυρίες και κύριοι,
ανοίγω μια μικρή παρένθεση για να αναδείξω δύο ερωτήματα.
Αυτό που συμβαίνει με την «αλόγιστη» είσοδο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας δεν το πληρώνει μόνο, ο λιγνίτης, η ΔΕΗ και κατ’ επέκταση η περιοχή σας επειδή κάποιες ώρες τον εκτοπίζουν λόγω προπορείας και υπερβολικά μεγάλης εγκατεστημένης ισχύος.
Αυτό που συμβαίνει στον τομέα των ΑΠΕ με τις εξωφρενικά και ληστρικά εγγυημένες τιμές απόδοσης για να αμείβονται οι κάτοχοι τους ακόμα και σήμερα με 314 € τη MW!! δηλαδή 8 φορές πάνω από την ΟΤΣ!! πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα το πληρώνουν οι δύσμοιροι οι καταναλωτές.

Κυρίες και κύριοι,
για λογαριασμό αυτών των κυρίων (για να φουσκώσουν ακόμα πιο πολύ τους ήδη παχυλούς λογαριασμούς τους) οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ το τέλος ΑΠΕ (που το μετονόμασαν σε ΕΤΜΕΑΡ για να κρύψουν σε ποιους πάνε τα λεφτά) το πήγαν 0,30 €/MWh τον Ιούνιο του 2010 στις 27,46 €/MWh τον Γενάρη του 2015 αυξάνοντας το κατά 9.133%!!

Στην εμπορική χρήση το ανέβασαν 10.433%. Να για ποιους πληρώνουν οι έμποροι φίλε Βασίλη Κορκίδη.
Πιο συγκεκριμένα και για να δούμε ποιών (όχι το σάντουιτς που πήραν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ – από τους οποίους έκλεψαν πάνω από 3,5 δισ. τα τελευταία πέντε χρόνια από τους μισθούς τους - και το οποίο δεν κοστίζει σ’ όλο τον όμιλο πάνω από 25 εκ. € αλλά το χαβιάρι, τον καπνιστό σολωμό και τον αστακό) πληρώνουν οι καταναλωτές σας λέω πως μόνο πέρσι άμεσα μέσω των λογαριασμών πλήρωσαν για τους κύριους αυτούς 956 εκ. €!!
Συνολικά οι καταναλωτές κατέθεσαν στους κυρίους αυτούς, επαναλαμβάνω άμεσα, τα τελευταία 3 χρόνια 2,2 δισ. €!!

Τα χρήματα που εισπράττουν βέβαια είναι ακόμα πιο πολλά και από πολλές πηγές που πάλι όλοι εμείς τα πληρώνουμε και που αγγίζουν τα 2 δισ. ετησίως!

Με βάση αυτά και με αυτό κλείνω.

 Κυρίες και κύριοι,
Κύριοι της Νομαρχιακής και Δημοτικής αυτοδιοίκησης τίθονται δύο ερωτήματα τα οποία κατά την ταπεινή μου άποψη όλοι μαζί επιτακτικά πρέπει να τα θέσουμε στην πολιτική ηγεσία.
Από την απάντησή της σ’ αυτά τα ερωτήματα θα κριθεί ως ένα βαθμό και λέω ως ένα βαθμό γιατί πρέπει να δούμε τι θα κάνει με τα όσα υπέγραψε στο 3ο μνημόνιο το μέλλον της ΔΕΗ, του λιγνίτη και της Δυτικής Μακεδονίας.

Με βάση τα όσα είπα, τα ερωτήματα που κατά την άποψή μου πρέπει να τεθούν είναι:

·           Τι είναι πιο δίκαιο και ηθικό;

Να εξακολουθούν να κερδοσκοπούν 10.000 ιδιοκτήτες Φ/Β και αιολικών πάρκων που για χατίρι τους το τέλος ΑΠΕ (σημερινό ΕΤΜΕΑΡ) αυξήθηκε κατά 9.133 στην οικιακή κατανάλωση πηγαίνοντας από 0,30 €/MWh τον Ιούνιο του 2010 στα 27,46 €/MWh τον Ιανουάριο του 2015 και κατά 10,433% για την εμπορική πηγαίνοντας από 0,30 στα 31,30 €/MWh
ή
να κλείσουν ορυχεία και σταθμοί με ότι αυτό συνεπάγεται;

·           Τι είναι πιο δίκαιο και ηθικό;
Να εξακολουθούν κάποιοι να έχουν IRR 32% και να κερδίζουν 40.000 ευρώ το χρόνο με Φ/Β 100 KW ή και άκουσον άκουσον 330.000 ευρώ το χρόνο με Φ/Β 1 MW
ή
να βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες λιγνιτωρύχοι και ολόκληρες περιοχές να αφανιστούν;»


Υ.Γ. Γιώργο τι λες, να στείλω καμιά δωδεκάδα χαρτομάντηλα, ή μπα;


Νίκος Φωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: