Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Αντικατάσταση πηγής κοβαλτίου του Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα"

ΑΘΗΝΑ 28-09-16
Ανοιχτή Επιστολή

ΘΕΜΑ: ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΗΓΗΣ ΚΟΒΑΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
  1. Οι πηγές κοβαλτίου παγκοσμίως οφείλουν να αντικαθίστανται κάθε 5 χρόνια. Η πηγή του συγκεκριμένου μηχανήματος από το 1998 δεν έχει αντικατασταθεί ποτέ, δηλαδή εδώ και 18 χρόνια παρότι η αντικατάσταση έχει ζητηθεί από το 2004!!!
Αυτό δημιουργεί τεράστια ταλαιπωρία για τους ασθενείς λόγω του υπερβολικά μεγάλου χρόνου της θεραπείας.( Οι ραδιενεργές πηγές χάνουν συνεχώς ισχύ με την πάροδο του χρόνου με αποτέλεσμα την αύξηση των χρόνων θεραπείας). Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι με τους σημερινούς τεράστιους χρόνους θεραπείας ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να μείνει ακίνητος, καθηλωμένος σε ένα σκληρό μεταλλικό κρεββάτι και με την μάσκα ακινητοποίησης για μια ολόκληρη ώρα.

  1. Κατά την διαδικασία αλλαγής της πηγής που γίνεται πάντα με την επιβλεψη της κατασκευάστριας εταιρείας(καναδικός οίκος) γίνεται και αντικατάσταση των συστημάτων προώθησης της πηγής. Αυτό δεν έχει γίνει όμως στο συγκεκριμένο μηχάνημα και αυτός είναι ο λόγος των συνεχών βλαβών. (Το μηχάνημα τους τελευταίους τρεις μήνες έχει λειτουργήσει ελάχιστες μέρες).

Όμως και στην περίπτωση πρόχειρης λύσης που θα επιτρέπει την επαναλειτουργία του μηχανήματος ο κίνδυνος να μην αποσυρθεί η ραδιενεργός πηγή μετά την προγραμματισμένη ολοκλήρωση της θεραπείας είναι πλέον μεγάλος και στην απευκταία περίπτωση που αυτό συμβεί θα έχει ως συνέπεια την υπερβολική ακτινοβόληση του /της ασθενούς που υποβάλλεται σε θεραπεία εκείνη την στιγμή. Επίσης την ακτινοβόληση ενός ατόμου από το προσωπικό το οποίο θα πρέπει να μπει στον χώρο του μηχανήματος ενώ το μηχάνημα θα ακτινοβολεί (σε αυτές τις ενέργειες δεν υπάρχει δυνατότητα προστασίας) για να αποσύρει χειροκίνητα την πηγήΜπορεί κάποιος να αναλογιστεί την βαρύτητα στην απευκταία αυτή περίπτωση.


Το κόστος για την αντικατάσταση της πηγής Κοβαλτίου είναι περίπου 300.000€. Αλήθεια πόσο κοστίζει η υγεία και η ζωή ενός καρκινοπαθούς;
Η συνεχής ταλαιπωρία τους;
Η θεραπεία της οποίας η διάρκεια πρέπει να είναι 20 λεπτά κρατάει μία ώρα και πλέον με συνέπεια την καθήλωσή του ασθενούς σ΄ αυτές τις συνθήκες.
Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν. Ας το κάνουν.



Με τιμή

Γρηγόρης Λεοντόπουλος
Αντιπρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ.

Γ.Γραμματέας Π.Ο.Ν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: