Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

«Με γεμάτη τη βαλίτσα» επέστρεψε στην Αθήνα ο Νίκος Κοτζιάς


Ο υπουργός Εξωτερικών επέστρεψε στην Αθήνα ολοκληρώνοντας έναν μαραθώνιο επαφών στην Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό
Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ:

Με γεμάτη τη βαλίτσα από εποικοδομητικές επαφές και συναντήσεις επέστρεψε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ολοκληρώνοντας έναν μαραθώνιο επαφών στην Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Πολυάριθμες ήταν οι διμερείς και τριμερείς επαφές με ομολόγους του, αλλά και η συμμετοχή του σε συζητήσεις και εκδηλώσεις Υψηλού Επιπέδου, καθώς και σε Υπουργικές Συναντήσεις διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.
Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς πραγματοποίησε συναντήσεις με τους ομολόγους του της Κορέας, της Βολιβίας, της Λιβύης, του Κατάρ, του Ιράκ, της πΓΔΜ και του Κοσσόβου, ενώ συμμετείχε στην πρώτη τριμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Παλαιστίνης, καθώς και στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά και στην τετραμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Ρουμανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά.
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε,επίσης,συναντήσεις με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ 'Αιντε, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Ιγιάντ Αμεέν Μαντανί, και με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓ ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.
Ο κ. Κοτζιάς συμμετείχε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς και στο Διατλαντικό δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ, είχε συναντήσεις και με εκπροσώπους της Παμμακεδονικής Ένωσης, της κυπριακής Ομογένειας και των σημαντικότερων αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων.
Τις θέσεις της Ελλάδας για μείζονα περιφερειακά ζητήματα παρουσίασε, επίσης, στη δεξαμενή σκέψης «Council on Foreign Relations», στο πλαίσιο ομιλίας του και σχετικής συζήτησης που ακολούθησε, ενώ παρακάθισε στο Υπουργικό Δείπνο για τη Μέση Ανατολή, το οποίο διοργάνωσε το «International Peace Institute».
Κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών συνόδευσε, τέλος, τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιτεν,τον Πρόεδρο του Ιράν,Χασάν Ρουχανί και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ,Μπαν Κι-μουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: