Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Τι είναι το GC10 που «στήνει» ο Κοτζιάς στη Νέα Υόρκη – Πώς ενώνει τους αρχαίους πολιτισμούς

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη 71η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η φετινή Γενική Συνέλευση επικεντρώνεται σε δύο βασικά ζητήματα: κεντρικό θέμα είναι η οικουμενική συνεργασία για την επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενώ θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής και σειρά στρογγυλών τραπεζών για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η συνεργασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων κυριάρχησαν και στην πρόσφατη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.
Το μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική διπλωματία και στη Νέα Υόρκη, στο σημαντικότερο ετήσιο διπλωματικό γεγονός παγκοσμίως, είναι αυτό που με συνέπεια και συνέχεια «χτίζει» και στέλνει προς κάθε κατεύθυνση η ηγεσία του Υπουργείο Εξωτερικών σε όλες της τις δράσεις:
α) Ελλάδα – φάρος σταθερότητας, μέσα στην αστάθεια.
β) Ελλάδα – γέφυρα συνεργασίας, μεταξύ εθνών, πολιτισμών, θρησκειών.
γ) Ελλάδα – υπερασπιστής διεθνούς δικαίου, με σταθερή πολιτική αρχών και αξιών.
Είναι το μήνυμα μίας χώρας που υπερβαίνει τη δική της κρίση, ανακάμπτει στο ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα και αναδεικνύεται σε παράγοντα που εκπέμπει θετικά κύματα σταθερότητας προς όλες τις πλευρές του τριγώνου αστάθειας Ουκρανία – Λιβύη – Μέση Ανατολή.
Στο πλαίσιο αυτό, απολύτως ενδεικτικό του μηνύματος που εκπέμπει με συνέπεια η «ενεργητική και πολυδιάστατη» ελληνική εξωτερική πολιτική είναι και το πυκνό πρόγραμμα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
Η πραγματοποίηση τριμερών συναντήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου με Αίγυπτο και Παλαιστίνη.
Η δεύτερη μέσα στο 2016 τετραμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών ΕΕ της νοτιοανατολικής Ευρώπης, δηλαδή μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας.
Η συνάντηση του κ. Κοτζιά με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Συνάντηση τόσο με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ. Espen Barth Eide, όσο και με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γ.Γ. ΟΗΕ κ. Matthew Nimetz.
Σειρά διμερών επαφών με ξένους ομόλογούς του, όπως της Κίνας, της Βολιβίας, του Ιράκ, της Λιβύης, της Δημοκρατίας της Κορέας, του Κατάρ και του Κοσόβου.
Ο κ. Κοτζιάς συνοδεύει τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη «Διαχείριση των Προσφυγικών και Μεταναστευτικών Μετακινήσεων Μεγάλης Κλίμακας» καθώς και στην εκδήλωση της «Ατζέντας 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα παρευρεθεί, επίσης, στη συνάντηση των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διατλαντική συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς σε δεξίωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, κ. Steinmeier, για την επίσημη έναρξη εκστρατείας εκλογής Γερμανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. το 2019-2020.
Στο πρόγραμμα του κ. Υπουργού περιλαμβάνεται επίσης ομιλία του στην περίφημη δεξαμενή σκέψης «Council of Foreign Relations» και σειρά επαφών με ομογενειακές και εβραϊκές οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στην ατζέντα των επαφών του κ. Κοτζιά με τους ομολόγους από την Κίνα, τη Βολιβία και το Ιράκ, αναμένεται να βρεθεί και η ιδέα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών για τη σύσταση του λεγόμενου GC10, ενός Οργανισμού που θα συγκεντρώσει τα κράτη με τους δέκα αρχαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο.
Η ιδέα παίρνει σάρκα και οστά μετά και την πρόσφατη ένθερμη υποστήριξή της από το Πεκίνο.
Στο GC10 θα συμμετάσχουν η Κίνα, η Ινδία, η παλαιά Μεσοποταμία που είναι το Ιράκ σήμερα, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Μεξικό και η Βολιβία.
Η «ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» πραγματώνεται κάθε μέρα, σε όλα τα επίπεδα ελληνικού ενδιαφέροντος, με συνεχείς και προσεκτικά μελετημένες πρωτοβουλίες.
Υπενθυμίζουμε μερικούς μόνο σταθμούς από τη διπλωματική ατζέντα του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά μέσα στο 2016:
Τριμερείς Ελλάδας-Κύπρου με Ιορδανία και Λίβανο στις Βρυξέλλες.
Αλλεπάλληλες συμμετοχές σε Συμβούλια Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και στα προεδρεύοντα κράτη-μέλη.
Επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, στο Κάιρο, στο Μπακού. Διοργάνωση πρώτης Τετραμερούς Ελλάδας – Βουλγαρίας – Αλβανίας – πΓΔΜ για τη διασυνοριακή συνεργασία στη Θεσσαλονίκη.
Πραγματοποίηση πρώτης άτυπης τετραμερούς Ελλάδας – Κροατίας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας στη Σόφια.
Επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα.
Επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό. Συμμετοχή στην 11η Σύνοδο Κορυφής χωρών Ευρώπης – Ασίας στο Ουλάν Μπατόρ. Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας στη Σόφια. Ομιλία στους πρέσβεις της πΓΔΜ στα Σκόπια.
Ανεπίσημο tête-à-tête με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στην Κρήτη. Διοργάνωση Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη Ρόδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: