Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Με λογικές τιμές τα οριστικά παραχωρητήρια εργατικών κατοικιών

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2016 11:52
Από την πρόσφατη επίσκεψη στελεχών του υπουργείου Εργασίας στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης
 Να καταλήξει σε έναν ενιαίο τρόπο υπολογισμού της τιμής μονάδας παραχώρησης στους δικαιούχους εργατικών κατοικιών οι οποίοι δεν έχουν ακόμα παραλάβει τα οριστικά παραχωρητήρια στοχεύει η επιτροπή που έχει συσταθεί με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, σε συνεργασία με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό, Ράνια Αντωνοπούλου και τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη.
Η κυβέρνηση θέλει με αυτή της την πρωτοβουλία να δρομολογήσει τη λύση ενός πολύπλοκου και σύνθετου προβλήματος που αφορά σε 153 οικισμούς πανελλαδικά και περίπου 12.500 κατοικίες που δημιουργήθηκαν από το μακρινό 1978 μέχρι πρόσφατα.
Η επιτροπή ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο την επίπονη προσπάθεια συλλογής των απαιτούμενων στοιχείων και της ταυτόχρονης επεξεργασίας τους, ενώ προχωρά ήδη ο διαγωνισμός για την ανάθεση μελέτης που θα υποδεικνύει μέτρα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση τυχόν πολεοδομικών προβλημάτων σε αυτές τις κατοικίες. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα πρέπει να επιτευχθεί χωρίς επιβάρυνση των οικιστών.
Η ίδια επιτροπή ασχολείται παράλληλα με τον προσδιορισμό νέας τιμής παραχώρησης στους δικαιούχους αυτών των 153 οικισμών. Η πολυπλοκότητα αυτής της διαδικασίας έγκειται στο γεγονός ότι τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρξαν τουλάχιστο 7 διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού της τιμής, με διάφορες υπουργικές αποφάσεις, με κοστολογήσεις που κατέληγαν σε διαφορετικούς τρόπους για κάθε οικισμό και υπό διαφορετικές συνθήκες, ενώ πολλές από αυτές είχαν κοστολογηθεί πριν την καθιέρωση το ΦΠΑ ή και του ευρώ και προφανέστατα σε ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον.
Στόχος της επιτροπής, όπως βεβαιώνει στην «ΕτΔ» ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας για θέματα ακίνητης περιουσίας, Μάριος Μουζάλας, είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού της τιμής παραχώρησης που θα προκύψει να είναι απαλλαγμένος από τη μετακύλιση του κόστους στον οικιστή.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν φέρει καμία ευθύνη ο οικιστής για διαδικασίες που χειρίστηκαν προηγούμενες κυβερνήσεις και εξαιτίας των οποίων υπήρξαν καθυστερήσεις δύο και τριών ετών και επειδή – για παράδειγμα - δεν είχαν προβλεφθεί ρήτρες καθυστέρησης ανέβασαν το κόστος μέχρι και 40%.
Ο κ. Μουζάλας τονίζει χαρακτηριστικά ότι «σκοπεύουμε να δώσουμε τα οριστικά παραχωρητήρια των σπιτιών με μία πραγματική κοστολόγηση, σε συνδυασμό με τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί γενικότερα, ώστε ο οικιστής να έχει στη συνέχεια τη δυνατότητα να το αποπληρώσει».
Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω διαδικασίες κινούνται παράλληλα, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την έκδοση των παραχωρητηρίων. Η επιτροπή θα καταλήξει στην υποβολή επεξεργασμένης πρότασης για τη νέα τιμή παραχώρησης στο υπουργείο Εργασίας μέχρι τα τέλη του έτους, ώστε να ξεκινήσει αμέσως μετά η διαδικασία για τα οριστικά παραχωρητήρια και να σταματήσει η πληρωμή των προσωρινών (αφορά 12.500 συμβόλαια σε όλη την Ελλάδα).
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
Ο Μάριος Μουζάλας και στελέχη του υπουργείου βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα με τους κατοίκους, να καταγράψουν τις απόψεις τους για το θέμα πριν την εφαρμογή των αποφάσεων της κυβέρνησης και να αφουγκραστούν το άγχος και την απόλυτα δικαιολογημένη δυσπιστία τους σε υποσχέσεις.
«Επιζητούμε τον διάλογο και τη συνεργασία με τον κόσμο», λέει χαρακτηριστικά, «θέλουμε αυτές οι διαδικασίες να γίνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Ο κόσμος είναι αντικειμενικά δύσπιστος γιατί εδώ και 30 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις ταλαιπωρείται με υποσχέσεις και βρέθηκε σε καθεστώς ομηρίας. Βούλησή μας είναι μετά από αυτές τις εξελίξεις να μπορεί να πάρει το σπίτι του και να μπορεί να το πληρώσει με την αξιοπρέπεια που του αρμόζει. Κάτι τέτοιο είναι άλλωστε καθήκον μας ως αριστερή κυβέρνηση», επισημαίνει με νόημα.
Σε κάθε περίπτωση, η επαφή με τους πολίτες και η ενεργοποίησή τους ώστε να καταστούν μοχλός που θα βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων, αποτελεί καίρια κυβερνητική πρακτική προκειμένου να διαμορφωθεί στεγαστική πολιτική για τους εργαζόμενους, που σήμερα λείπει. Η λύση του συγκεκριμένου θέματος, υπό το πρίσμα των σημερινών δεδομένων, θα ενταχθεί στο γενικότερο στεγαστικό σχεδιασμό.
Πρόκειται περαιτέρω για την τακτοποίηση μιας εκκρεμότητας με την οποία – αν οι οικιστές πάρουν τα σπίτια τους σε λογική τιμή – θα αυξήσει και τα έσοδα του ΟΑΕΔ, που θα μπορούν στη συνέχεια να επιστραφούν στους εργαζόμενους μέσω των προγραμμάτων του οργανισμού. Ο ΟΑΕΔ άλλωστε έχει την ευθύνη για την υλοποίηση των αποφάσεων της επιτροπής και η διοίκησή του μελετάει ταυτόχρονα, πέρα από την τιμή παραχώρησης, τρόπους αποπληρωμής που θα ωφελήσουν επιπλέον τους οικιστές.
Ο κ. Μουζάλας και οι συνεργάτες του στις ανά την επικράτεια επαφές και συναντήσεις τους επισημαίνουν ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη, κατά περίσταση μπορεί να αποδειχθεί και συγκρουσιακή, ενώ αποφεύγουν να δεσμεύονται ή να προδικάζουν το ύψος της τιμής παραχώρησης που τελικά θα αποφασιστεί.
Στο πλαίσιο δε της επίσκεψής τους στη Λάρισα, συναντήθηκαν με τους δημάρχους Λάρισας και Τυρνάβου, διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας.
Μενέλαος Κατσαμπέλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: