Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

«Ψήνουν» επιστροφή σε εθνικό νόμισμα οι Γερμανοί - Β.Σόιμπλε: «Κούρεμα χρέους της Ελλάδας μόνο με έξοδο από το ευρώ»

«Ενα κούρεμα χρέους θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας», τόνισε την Τετάρτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συμπληρώνοντας πως «για συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη».
 
Μιλώντας σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «η Αθήνα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα μόνο αν εκπληρώσει τους κανόνες που προβλέπονται σε αυτό», προτρέποντας τους δανειστές να συνεχίσουν τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. Ακόμη, επανέλαβε ότι «το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, κάτι που μόνο αν επιστρέψουν σε εθνικό νόμισμα θα την αποκτήσουν».
 
«Η πίεση προς την Αθήνα για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η χώρα να γίνει ανταγωνιστική. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει εντός του ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 
Την ίδια στιγμή ένας εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, σε συνέντευξή του ζήτησε «να βρεθεί ένας τρόπος η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ, αλλά να παραμείνει στην ΕΕ».
 
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, το συντομότερο δυνατό, να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη αλλά να τη βοηθήσουμε να βγει από την Ευρωζώνη» είπε ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, μιλώντας στην εφημερίδα Heilbronner Stimme. 
 
Στην αγγλική έκδοσή της, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει ότι ο Γερμανός πολιτικός εκτίμησε ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα το καταστήσει «παράνομο» σε ότι αφορά τις λοιπές δανειοδότριες χώρες, αφού οι συμβάσεις που έχουν εγκριθεί από τα Κοινβούλιά τους προβλέπουν και την δανειακή συμμετοχή του ΔΝΤ!
 
Στο περιοδικό PRONEWS που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη έρευνα στην πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μιλούν δεκάδες πολιτικοί, οικονομολόγοι και στελέχη επιχειρήσεων και παρατίθενται οι απόψεις για έξοδο ή παραμονή στην ζώνη του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: