Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Ο Γερμανικός Τύπος ζητά την παραίτηση Σόιμπλε και η ΝΔ και ο Ελληνικός του Τσίπρα και της κυβέρνησης!

Die Welt: Αυτή τη φορά, κατ’ εξαίρεσιν, δεν έφεραν την ευθύνη οι Έλληνες για τη μη επίτευξη συμφωνίας.
Süddeutsche Zeitung: Ένας λαός θυσία στον προεκλογικό αγώνα – “Όχι” Σόιμπλε για λόγους εσωτερικής πολιτικής.
Τageszeitung: Να παραιτηθεί ο Σόιμπλε.
«Το θέατρο Τσίπρα κοστίζει πολύ στους Έλληνες. Καιρός να πέσει η αυλαία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για τα αποτελέσματα του Eurogroup. Υποχωρητικότητα απέναντι στους δανειστές καταλογίζει η Φώφη Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι δεν τήρησε την εθνική γραμμή για το χρέος. Αυτή είναι η γραμμή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά το Eurogroup.Από κοντά και τα πρωτοσέλιδα των Νέων, o ET, η Ελευθερια του Τύπου, το Πρώτο Θέμα, η iefimerida κλπ

Την επίμονη στάση του Σόιμπλε κατά μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σχολιάζει ο γερμανικός τύπος:
Για μια φορά ακόμα η Ελλάδα αγωνιά, γράφει η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung, σε σχόλιο με τίτλο «50 χρόνια δουλείας». «Αυτή τη φορά η αγωνία δεν οφείλεται σε Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αλλά στον Γερμανό Β. Σόιμπλε. Εκείνος στέκεται εμπόδιο σε μια συμφωνία στο Eurogroup. Η αρνητική του στάση εγκυμονεί, ωστόσο, κινδύνους γιατί χωρίς ελαφρύνσεις το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και χωρίς το Ταμείο ο Β. Σόιμπλε δεν προτίθεται πια να βοηθήσει την Ελλάδα. (…) Ο γόρδιος δεσμός δεν είναι εύκολο να λυθεί. Και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί διέξοδος τις επόμενες εβδομάδες» επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου.
Και προσθέτει: «Ο Β. Σόιμπλε έστησε παγίδα στους δανειστές, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία. Το τίμημα το πληρώνουν για μια ακόμα φορά οι Έλληνες, που θα βιώσουν στο πετσί τους τα νέα μέτρα λιτότητας. Σε περίπτωση που είχε επιβληθεί σε Γερμανούς ένα τόσο καταστροφικό πρόγραμμα, ο Β. Σόιμπλε δεν θα ήταν πια υπουργός. Όμως, η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Για να κερδίσει την εύνοια του ΔΝΤ, το Eurogroup θέλει να πιέσει την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι θα πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Στην πράξη αυτό σημαίνει 50 χρόνια δουλείας. Η κρίση που ξεκίνησε το 2010 θα βασανίζει ακόμα πολλές γενιές Ελλήνων. Και όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή ο Σόιμπλε είναι υπουργός Οικονομικών. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να παραιτηθεί».
Σε σχόλιό της με τίτλο «Ένας λαός θυσία στον προεκλογικό αγώνα – “Όχι” Σόιμπλε για λόγους εσωτερικής πολιτικής» η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι «τα σπασμένα τα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Ένας ολόκληρος λαός έχει γίνει θύμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα».
«Ο αριθμός των υποστηρικτών μιας ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα αυξάνεται, αφότου η Αθήνα επικύρωσε ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο. Ωστόσο κάποιος δεν θέλει ακόμη να πάει μαζί τους» γράφει στην ιστοσελίδα της η Welt σε άρθρο με τίτλο «Μόνο ένας αντιστέκεται στην ελάφρυνση χρέους», στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επίμονη και πάγια θέση του γερμανού υπουργού Οικονομικών κατά μιας άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παρά το γενικότερο θετικό κλίμα στην Ελλάδα και διεθνώς υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου.
«Η πίεση προς τον Β. Σόιμπλε να εγκρίνει άμεσα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αυξάνεται. Μετά τον υπ. Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που ζήτησε σαφείς δεσμεύσεις προς την Ελλάδα, και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της Ελλάδας» σημειώνει η Welt.
«Αυτή τη φορά δεν έφεραν την ευθύνη οι Έλληνες» αναφέρει χαρακτηριστικά η Welt. «Το γιατί δεν έγινε τελικά συμφωνία μπορεί κανείς μόνο να το εικάσει» αναφέρει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας, που καταλήγει πως «ίσως όμως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε επέμεινε μέχρι τέλους στη σκληρή γραμμή του».
«Ο Εμανουέλ Μακρόν το θέλει, ο Γκάμπριελ το θέλει: η Αθήνα πρέπει να ανακουφιστεί. Μόνο ο Σόιμπλε επιμένει», έγραφε χαρακτηριστικά χτες η Tageszeitung.
Με ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια υποδέχονται και δύο άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, η γαλλική Le Monde και η ισπανική El Pais, τη απροθυμία του Eurogroup να λάβει μία σαφή συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Προφανώς η ΝΔ, ελλείψει στρατηγικής, βολεύεται με την αδιαλλαξία Σόιμπλε και πανηγυρίζει, μιλώντας για ναυάγιο. Άλλωστε, ως γνωστόν, η ελάφρυνση του χρέους δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες της παράταξης. Η δική της αντίληψη επικεντρώνεται στο ότι για την ανάπτυξη αρκούν οι απολύσεις και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: