Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Πολύ ακριβά θα πληρώσει την κόντρα με τον Ιβάν Σαββίδη ο Μητσοτάκης - Ποιος μεσολάβησε, αλλά δεν...

Ιβάν Σαββίδης και Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣε «μπούμερανγκ» για τον Κυρ. Μητσοτάκη κινδυνεύει να εξελιχθεί -μακροπρόθεσμα- η αντιπαράθεσή του με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Όταν μάλιστα αυτή διανθίστηκε με αδέξιους χειρισμούς και ελαφρώς απερίσκεπτες ενέργειες. Η επιλογή του να μετατρέψει σταδιακά σε προσωπική «βεντέτα» μια διαφωνία που ξεκίνησε από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες έχει προκαλέσει, όπως είναι φυσικό, απορίες και ερωτηματικά στην κοινή γνώμη.

Παράλληλα έχει τροφοδοτήσει σενάρια και εικασίες ως προς τα πραγματικά κίνητρα και τα βαθύτερα αίτια της κόντρας. Ενδεχομένως, όμως, οι «παρενέργειες» να μην περιοριστούν στο επίπεδο των εντυπώσεων αλλά να διευρυνθούν και να είναι επώδυνες για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Κι αυτό διότι ο κ. Σαββίδης δεν είναι ένας απλός επιχειρηματίας, είναι επίσης ιδιοκτήτης μιας ισχυρής ποδοσφαιρικής ομάδας με ένθερμους (σκληροπυρηνικούς) οπαδούς. Επιπλέον, λόγω καταγωγής αλλά και προσφοράς έχει ισχυρή αναφορά και επιρροή σε μια μεγάλη κοινωνική ομάδα. Κατά συνέπεια, σε δεδομένη χρονική στιγμή (εκλογές) ο κ. Μητσοτάκης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βρεθεί αντιμέτωπος με όλους αυτούς.
Πληροφορίες που φθάνουν τις τελευταίες ημέρες στα κεντρικά γραφεία, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι, αντίθετα ενισχύουν τους φόβους που εκφράζουν αρκετά στελέχη της παράταξης. Η άνευ λόγου και αιτίας ανάμειξη του κ. Μητσοτάκη στα ενδότερα του ποδοσφαίρου, σε βαθμό να πάρει θέση για τη διαιτησία στον τελικό κυπέλλου, έχει προκαλέσει την οργή των φίλων (οπαδών) του ΠΑΟΚ. Αφού, ως μη όφειλε, απεφάνθη ότι η νίκη της ομάδας της Θεσσαλονίκης επιτεύχθηκε με ανορθόδοξο τρόπο, με την εύνοια της διαιτησίας. Ακολούθησε ένας ορυμαγδός ανακοινώσεων από τους Συνδέσμους Οργανωμένων Φιλάθλων του ΠΑΟΚ, που μόνο που δεν του ζητούσαν να μην ανέβει ποτέ ξανά προς τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Γαλάζιοι βουλευτές εξέφραζαν την έκπληξή τους για την εμπλοκή του κ. Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο ζήτημα, την ίδια στιγμή που πληροφορίες έκαναν λόγο για κινήσεις με στόχο τη δημόσια αποδοκιμασία του. 
Το κλίμα που τείνει να διαμορφωθεί στη Βόρεια Ελλάδα έχει προκαλέσει αμηχανία αλλά και ανησυχία στα ηγετικά κλιμάκια της παράταξης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια από τις πολλές αναφορές του τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στα 17 του είχε παρακολουθήσει αγώνα ποδοσφαίρου στην «Τούμπα» (έδρα του ΠΑΟΚ). Κι ακόμη ότι αγαπάει ιδιαιτέρως τη Μακεδονία, όπου στο παρελθόν ο παππούς του είχε πολεμήσει ως επικεφαλής εθελοντών από την Κρήτη. Βουλευτές που εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Μακεδονία ευρύτερα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι αν το πολεμικό κλίμα με τον Ιβάν Σαββίδη διατηρηθεί για καιρό ακόμη, το κόστος για τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι βαρύ στις επόμενες εκλογές. Σε δηλώσεις του ο Θ. Καράογλου, ένας από τους βουλευτές που αγνόησαν την επίσημη γραμμή στην ψηφοφορία για τη ΣΕΚΑΠ, απηύθυνε έκκληση να πέσουν οι τόνοι. Προξένησε ωστόσο ζωηρή έκπληξη το γεγονός ότι επιχείρησε να τηρήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο εμπλεκομένων. Ανέφερε μεν ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο κ. Σαββίδης για τον κ. Μητσοτάκη ήταν λανθασμένες, επισήμανε όμως ότι ο ομογενής επιχειρηματίας έχει επενδύσει πολλά χρήματα στη Βόρεια Ελλάδα. 
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι από έναν βουλευτή εκδηλώθηκε πρόθεση να αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία, αλλά… έμεινε στα χαρτιά, καθώς με νωπό ακόμη το κλίμα της τελευταίας σύγκρουσης καμιά από τις δύο πλευρές δεν έδειξε ανάλογη διάθεση. Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Γ. Βλάχος παρατήρησε ότι η παράταξη πρέπει να τάσσεται ενάντια στη διαπλοκή συνολικά και να μη δίνει την εντύπωση ότι αντιπαρατίθεται με έναν μόνο επιχειρηματία.\
ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: