Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Eurogroup: Επιβεβαιώθηκε η εμπλοκή με το ΔΝΤ – Πέρασε του Σόιμπλε! Δίνουν δόση, αλλά οχι χρέος

Αμήχανοι, άβουλοι και αναποφάσιστοι! Επιβεβαιώθηκε ότι την Ευρώπη και το ΔΝΤ τους χωρίζει χάος. Δεν υπάρχει καμια σύγκλιση και η συμμετοχή του Ταμείου παραμένει στον αέρα και δύσκολα θα υπάρξει κάτι ουσιαστικο το επόμενο χρονικό διάστημα και μεχρι τις γερμανικές εκλογές. Μεχρι τότε το πιο πιθανό είναι ότι το ΔΝΤ θα παραμένει στον προθάλαμο της εξόδου και το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα παραμένει σε εκκρεμότητα μεχρι το τέλος του προγράμματος, όπως ακριβώς θέλουν οι Γερμανοί.
Κλέιδωσε η χρηματοδότηση της δόσης, αλλά όχι τα πρωτογενή 3,5% μέχρι το 2022! Από την άλλη ήταν το πιο “φιλικό” προς ην Ελλάδα Eurogroup από την αρχή της κρίσης, το μοναδικό όπου ΔΕΝ υπήτξε καμία παρατήρηση αλλά μονον έπαινοι και αναγνώριση της δουλειάς της ελληνικής κυβέρνησης. Η πορεία της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από τη γενικότεη πορεία της ευρωζώνης μετά το τέλος των γερμανικών εκλογών το Νοέμβριο…
«Κάναμε τεράστια πρόοδο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και η συμφωνία βρέθηκε μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών. Εγινε πολύ σημαντική προσπάθεια από την Αθήνα για τα prior actions και η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να προχωρήσει αυτή τη δουλειά ώστε να δοθεί η δόση πριν το καλοκαίρι», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ!
«Στο θέμα του χρέους είχαμε πει ότι όταν υπάρξει συμφωνία στην αξιολόγηση θα δούμε το θέμα του χρέους. Είχαμε μια πρώτη συζήτηση σε βάθος για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους εξετάζοντας λύσεις και περιορισμούς, αλλά σε αυτή τη φάση δεν φτάσαμε σε συνολική συμφωνία».
Τόνισε πως θα συνεχιστεί η συζήτηση τις τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι το επόμενο Eurogroup.
Οπως είπε τo Eurogroup ξεκαθάρισε ότι μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι χρειάζεται αλλά υπάρχουν δυο περιορισμοί: ότι πρέπει να είναι εντός του πλαισίου που συμφωνήσαμε το Μάιο του 2016 και ότι η τελική απόφαση για το τι χρειάζεται θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος.
Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι είναι εντυπωσιασμένο από την προσπάθεια των Ελληνων, ότι είναι έτοιμο να πάει στο Δ.Σ. για ένα πρόγραμμα αλλά περιμένει να δει το θέμα του χρέους, σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Πρέπει να κλείσουμε το κενό και αυτό θα μας φέρει σε μια πιο θετική ολοκλήρωση στο επόμενο Eurogroup.
Μοσκοβισί: Καλύφθηκαν 115 προαπαιτούμενα
Δεν φτάσαμε σε συμφωνία αλλά έγινε σημαντική πρόοδος. Σε ότι αφορά τη συμφωνία κυβέρνησης θεσμών έγιναν σημαντικές κινήσεις, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Δεν χρειάστηκαν όλες νομοθέτηση αλλά 140 μέτρα έπρεπε να ληφθούν καλύπτοντας όλο το εύρος της οικονομίας. Ενημέρωσα το Eurogroup ότι τα 104 από τα 140 μέτρα μπορούν να θεωρηθούν «τελειωμένα». Ακόμα και σήμερα έγινε πρόοδος και φτάσαμε στις 115 ολοκληρωμένες δράσεις.
Όλα τα δημοσιονομικά μέτρα φτάνουν το 4% του ΑΕΠ με σκληρές επιλογές σε ότι αφορά τις συντάξεις, συμπλήρωσε.
Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα πούμε ότι η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Σε ότι αφορά το χρέος έγινε συζήτηση και μιλήσαμε με περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν φτάσαμε σε συμφωνία αλλά έγινε πρόοδος και πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε στις 15 Ιουνίου. Η προσπάθεια που έγινε δεν θα πάει χαμένη. Υπάρχει καλή βάση για το επόμενο ραντεβού και η Κομίσιον παραμένει έτοιμη να βοηθήσει.
Ρέγκλιγνκ: Δεν υπάρχει πολύς χρόνος
Εγινε πρόοδος και είναι καλό ότι υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα για το πακέτο πολιτικής, σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM. Φτάσαμε στο σημείο να συμφωνούν όλοι οι θεσμό γι’ αυτό παρότι πήρε λίγο χρόνο.
Υπάρχει χρόνος να δουλέψουμε για το θέμα της δόσης αλλά όχι πολύς γιατί έρχονται οι λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο.
Η Ελλάδα πήρε ήδη μια αναδιάρθρωση χρέους το 2012 και τώρα δουλεύουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: