Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ο A.ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ.ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ



Thoureios
Κυπαρισσία 1-6-2017
Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων των ομάδων εργασίας, που έχουν συγκροτηθεί, για την καταγραφή υποβολή προτάσεων και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Εργασίας και για τους οικισμούς του τέως ΟΕΚ, σε συνέχεια των ενημερώσεων που γίνεται στους δικαιούχους οικιστές σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε χθες επίσκεψη στην Κυπαρισσία με επικεφαλής τον Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας κ Ανδρέα Νεφελούδη και τα μέλη των Ομάδων εργασίας του Υπουργείου, κ Μουζάλα Μάριο (Αρχ. Μηχανικό), Αντωνάκο Πέτρο (Πολ. Μηχανική) και Αθανασόπουλο Περικλή (Μηχ. Μηχανικό).

Το κλιμάκιο του υπουργείου επισκέφτηκε τον οικισμό του τ. ΟΕΚ και διαπίστωσε τα υπάρχοντα προβλήματα των κατοικιών, των κοινοχρήστων χώρων, των εγκαταλειμμένων κτιρίων και αφού ενημερώθηκε από τους κατοίκους, τον πρόεδρο των οικοδόμων και δικαιούχο κ. Μπάμπη Καραμπεσίνη και από την εκπρόσωπο των οικιστών κ. Κατερίνα Τσιγγάνου (Αρχ. Μηχανικό), μετέβη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης για να ενημερώσει τους κατοίκους και να συζητήσει μαζί τους.
Στο εργατικό κέντρο παρόντες στην ενημέρωση ήταν εκτός από τον Γ.Γ. Κ. Ανδρέα Νεφελούδη με το κλιμάκιο και ο νυν Αναπλ. Υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας κ. Γ. Κατρούγκαλος όπως και η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Γιώτα Κοζομπόλη.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Νεφελούδης ανακοίνωσε ότι έχει πλέον εκδοθεί Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ B 474 - 17.02.2017)η οποία ορίζει το τελικό τίμημα των 304,41€ το οποίο καλούνται να  πληρώσουν οι δικαιούχου ανα τετραγωνικό μέτρο κατοικίας, έναντι 450€  (446€), πόσο που είχαν ανακοινώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Το ανωτέρω ποσό προέκυψε από εμπεριστατωμένη έρευνα της ανωτέρω ομάδας εργασίας αφού μελέτησε εξονυχιστικά τους φακέλους των εργολαβιών στους 157 οικισμούς στη χώρα, στους οποίους εκκρεμεί η απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας (οριστικά παραχωρητήρια) απο τους δικαιούχους οικιστές.
Ο Γ.Γ. ανάφερε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν φορτώσει στους δικαιούχους να πληρώσουν τις υπερκοστολογήσεις των έργων που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανα στο τριπλάσιο της αρχικής αξίας.
Η κ. Νεφελούδης αναφερόμενος στο ιστορικό του οικισμού του τ. ΟΕΚ της Κυπαρισσίας, είπε ότι η κατασκευή του ξεκίνησε το 1994 και αφού αποπερατώθηκε το 2001 αν και έχουν παρέλθει 17 ολόκληρα έτη, οι δικαιούχοι οικιστές κρατούνται σε Ομηρία και δεν έχουν ακόμα στα χέρια τους τίτλους ιδιοκτησίας (Οριστικά Παραχωρητήρια).
Ο κ. Νεφελούδης μιλώντας στους παρευρισκόμενους σημείωσε ότι η μέση τιμή κτήσης για τις εργατικές κατοικίες του πρώην ΟΕΚ στην επικράτεια ανέρχονταν στα 735€ ανά τ.μ. ενώ στον οικισμό της Κυπαρισσίας η τιμή αυτή είχε προσδιοριστεί στα 446€ ανά τ.μ..
Η τιμή αυτή, όπως ανακοίνωσε ο κ. Νεφελούδης διαμορφώνεται πανελλαδικά για όλους τους ιδιοκτήτες εργατικών κατοικιών στα 304,41€ ανά τ.μ. και η περίοδος αποπληρωμής από 240 δόσεις αυξάνεται σε 360 δόσεις. Παράλληλα, έδωσε και ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι «ένα σπίτι 100 τ.μ. θα κόστιζε, με τις παλιές τιμές, 73.500€, ενώ τώρα κοστίζει 30.000€. Αν συνυπολογιστούν και οι διευκολύνσεις, η τιμή θα είναι χαμηλότερη. Περιέγραψε το μέχρι σήμερα καθεστώς αναφέροντας πως από το 1954 και μετά ο τέως ΟΕΚ είχε κάνει 52.000 κατοικίες από τις οποίες οι 32.000 είναι σε εκκρεμότητα με τον ΟΑΕΔ, και ο τέως ΟΕΚ να έχει εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια μόνο τα 41 από τα συνολικά 450 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Νεφελούδης αναφέρθηκε και στην  υπουργική απόφαση (ΦΕΚ B 1403 - 25.04.2017) που έχει εκδοθεί και αφορά τις ευνοϊκές ρυθμίσειςοι οποίες  ρίχνουν ακόμα χαμηλότερα το τελικό κοστολόγιογια την αποπληρωμή του ποσού όπως:
  • Οι δόσεις αυξάνονται απο 240 σε 360 
  • Αν κάποιος δεν έχει πληρώσει τίποτα η δόση δεν θα ξεπερνά το ποσό των 87 €, ενω αν έχει πληρώσει κανονικά δεν θα ξεπερνά το ποσό των 50€.
  •  Στους πολύτεκνους προβλέπεται μείωση της τάξεως του 50%
  •  Οσοι έχουν πληρώσει επιπλέον ποσά με βάση το παλαιό καθεστώς θα γίνει επιστροφή των χρημάτων. 
  • Προβλέπεται 20% για όλους τους εν ενεργεία συνταξιούχους, 
  • Τα 304,41 ευρώ ανά τ.μ. μειώνεται σε 240 ευρώ το τ.μ. για τις οικογένειες προστάτες ΑΜΕΑ και τις μονογονεϊκές οικογένειες. 
  • Για τους ανέργους έχει προβλεφθεί 3ετής περίοδος χάριτος, 
  • Οσοι δικαιούχοι αποπληρώσουν το 60% της οφειλής σε 5 χρόνια ή το 80% της οφειλής σε 10 χρόνια χαρίζεται το υπόλοιπο της οφειλής. 

Τέλος ο κ. Νεφελούδης ανέφερε οτι η επιτροπή ερευνά τα στοιχεία των δανείων  που είχαν δοθεί απο τον τ. ΟΕΚ ωστε να προβεί το Υπουργείο σε  ρύθμιση που θα ολοκληρωθεί στο επόμενο τρίμηνο για 75.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.
Παίρνοντας τον λόγο το μέλος του κλιμακίου κ. Μουζάλας, τόνισε ότι τα ανωτέρω είναι πλέον Υπουργικές Αποφάσεις και ευρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης, αφού οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έχουν είδη ξεκινήσει και εργάζονται, ενώ ο κ. Νεφελούδης πρόσθεσε  ότι σε ένα μήνα περίπου θα σταλούν επιστολές σε όλους τους δικαιούχους της επικράτειας με την αναγκαία ενημέρωση.
Για κάποια ζητήματα που τέθηκαν από τους δικαιούχους και αφορούν βασικές κακοτεχνίες του οικισμού, ο κ. Νεφελούδης είπε ότι θα αντιμετωπιστούν από τον ΟΑΕΔ, ενώ ζητήματα που αφορούν τόσο την συντήρηση των κοινοχρήστων χώρων και του φωτισμού του οικισμού, την ευθύνη την έχει ο Δήμος Τριφυλίας, όσο για τον οδοφωτισμό και τον κόμβο στο προσβάσιμο επαρχιακό δρόμο την ευθύνη την έχει η Περιφέρεια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δούν τόσο τις ρυθμίσεις αποπληρωμής όσο και την διαμόρφωση της τελικής τιμής απο τα παρακάτω ΦΕΚ.

 ΦΕΚ B 474 - 17.02.2017
 ΦΕΚ B 1403 - 25.04.2017


Δεν υπάρχουν σχόλια: