Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

«Στον "καρκίνο" που λέγεται ΚΕΕΛΠΝΟ έχει γίνει διασπάθιση δημόσιου χρήματος 15-20 δισ.»

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ χρησιμοποιήθηκε για πολιτικούς λόγους» υποστήριξε στην εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας η Φωτεινή Σκοπούλη που είχε διατελέσει την περίοδο 2012-2013 υφυπουργός Υγείας.
Ένταση αλλά και αλληλοκατηγορίες χθες στην εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας από την δεύτερη, κατά σειρά, εξέταση της Φωτεινής Σκοπούλη που είχε διατελέσει την περίοδο 2012-2013 υφυπουργός Υγείας.

Η κ. Σκοπούλη, αρχικά, απαντώντας σε ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα υποστήριξε ότι «στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχει γίνει διασπάθιση δημόσιου χρήματος 15-20 δισεκατομμυρίων, με αποτέλεσμα η διαφθορά να είναι ένα από τα βασικά στοιχεία στην διαχείριση του οργανισμού». Επίσης, τόνισε ότι «η διαφθορά δεν είναι μόνο ένα οικονομικό ζήτημα, αλλά γεννιέται από την πολιτική». Πιο συγκεκριμένα, κατά την μάρτυρα, «το ΚΕΕΛΠΝΟ χρησιμοποιήθηκε για πολιτικούς λόγους, καθώς οι εκάστοτε υπουργοί σε συνδυασμό με μία μερίδα των δημοσιογράφων (και των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης), αλλά και υψηλών αξιωματούχων του ΚΕΕΛΠΝΟ εξυπηρετούσαν ιδιοτελή συμφέροντα έναντι του δημόσιου συμφέροντος». 
Η Φωτεινή Σκοπούλη, συνεχίζοντας την κατάθεσή της χαρακτήρισε «το ΚΕΕΛΠΝΟ ως καρκίνο του υπουργείου» καθώς όπως είπε «είχε δημιουργηθεί για πολλά χρόνια μία σχέση έντονης εξάρτησης όπου μεσάζοντες έβγαζαν χρήματα, χωρίς να λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να επιβάλλουν το νόμο ώστε να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον». Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφθοράς και σκανδάλου, σύμφωνα πάντα με την κ. Σκοπούλη, ήταν ότι «στο γραφείο προμηθειών του υπουργείου δούλευαν 10 άτομα του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία έπαιρναν αποφάσεις υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, χτίζοντας κατά την μάρτυρα ένα παρακρατικό σύστημα».
Παράλληλα, κατά τη μάρτυρα «ένα άλλο σκοτεινό σημείο ήταν ότι οι αρμόδιοι παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν κοινοποιούσαν τα δημόσια δικαιολογητικά για προμήθειες εκατομμυρίων». Επ΄ αυτού του ζητήματος η κ. Σκοπούλη ανέφερε ότι όταν ζήτησε έλεγχο, προέκυψε παρέμβαση του τότε υπουργού Υγείας, κ. Λυκουρέντζου, η οποία ουσιαστικά πάγωσε την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών. Για να δείξει το μέγεθος της διαφθοράς η μάρτυρας ανέφερε τη διασπάθιση στο ζήτημα των εμβολίων. Πιο συγκεκριμένα, κατά την ίδια ενώ σπαταλήθηκαν 16 εκατομμύρια για την αγορά των εμβολίων δεν αποτυπώθηκε κανένα αποτέλεσμα στην κοινωνία, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν εξυπηρετήθηκε. 
Πέραν τούτων, η κυρία Σκοπούλη παραδέχτηκε, ερωτηθείσα από τον εισηγητή της ΝΔ Νότη Μηταράκη, ότι «η ίδια είχε την πολιτική ευθύνη του ΚΕΕΛΠΝΟ με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, την περίοδο 2012-2013, περίοδο κατά την οποία δεν επισκέφθηκε ούτε μία φορά το ΚΕΕΛΠΝΟ», όπως υποστήριξε και ο κ. Μηταράκης. 
Ο εισηγητής της ΝΔ επίσης κατήγγειλε στην επιτροπή, με έγγραφα που κατέθεσε, ότι στις 23-8-2012 η ίδια η Φωτεινή Σκοπούλη είχε δώσει εντολή απευθείας ανάθεσης στο ΚΕΕΛΠΝΟ ώστε το Κέντρο να αγοράσει από συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία αιματολογικά αντιδραστήρια, εταιρεία, που σύμφωνα με δημοσιεύματα που κατέθεσε ο κ. Μηταράκης είχε χρηματοδοτήσει την επιστημονική έρευνα του συζύγου της κ. Σκοπούλη. 
Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε επίσης ότι στην εξέτασή του ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου δήλωσε ότι υπάρχει δικογραφία (αναφέροντας τον αριθμό της) εις βάρος της κ. Σκοπούλη για την απευθείας ανάθεση. 
Επίσης, κατατέθηκε έγγραφο στην Επιτροπή όπου προέκυπτε ότι την προηγούμενη ημέρα της εντολής της απευθείας ανάθεσης με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά είχαν βρεθεί 20.000 δωρεάν αιματολογικά αντιδραστήρια από χορηγίες. 
Οι ηχογραφημένες συνομιλίες
Οι ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ του γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη και του ΚΕΕΛΝΟ που κατέθεσε στην Εξεταστική για την Υγεία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, στην οποία κατέθεσε για δεύτερη φορά ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου.
Αίσθηση προκάλεσαν οι ενστάσεις που εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γεωργαντάς, λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης για την τηλεοπτική αναμετάδοση των καταθέσεων μη πολιτικών προσώπων στην Εξεταστική καθώς «προσβάλλονται τα ατομικά τους δικαιώματα».
Έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κάλεσαν τον Γ. Γεωργαντά να καταθέσει «ευθέως» και γραπτώς το αίτημά του. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας υπενθύμισε ότι οι μάρτυρες δεν έρχονται ως κατηγορούμενοι και άρα δεν ευσταθεί το ζήτημα που θέτει η ΝΔ καθώς υπέρτερο δικαίωμα είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Παπαχριστόπουλου των ΑΝΕΛ που θύμισε τη σημασία της μετάδοσης των καταθέσεων και στην εξεταστική για τα «θαλασσοδάνεια» σε κόμματα και ΜΜΕ.
Μετά τις αντιδράσεις, ο Γ. Γεωργαντάς έκανε λόγο για «απλό προβληματισμό» ανακαλώντας κατά κάποιο βαθμό το προηγούμενο αίτημά του.
Μετά από αίτημα του μάρτυρα, ο οποίος επικαλέστηκε δυσφορία εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, η συνεδρίαση διακόπηκε λίγο μετά τις 14:30, και η κατάθεση του Θ. Παπαδημητρίου θα συνεχιστεί την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου.
Την ίδια ημέρα αναμένεται να προσέλθει ως μάρτυρας στην Επιτροπή και η πρώην υφυπουργός Υγείας. Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία έχει δηλώσει ότι είναι στη διάθεση της Εξεταστικής.
Ο Θ. Παπαδημητρίου κατά την έναρξη της Εξεταστικής Επιτροπής, δήλωσε ότι το πρωί πήγε στο νοσοκομείο με ισχαιμικό άλγος και τους συνέστησαν εισαγωγή. Για τον λόγο αυτό ζήτησε η εξέτασή του να μην είναι πολύωρη.
Η επιστολή στο ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ
Πριν ξεκινήσει η δεύτερη εξέταση του Θ. Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Αντ. Μπαλωμενάκης, ανακοίνωσε ότι έστειλε επιστολή στο Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητώντας να γνωστοποιηθεί στην Επιτροπή η «τυχόν υπάρχουσα ένσταση της παρούσας διοίκησης εναντίον του προστίμου για τα πλαστά τιμολόγια», κάτι που είχε αναφέρει την Τρίτη ο Θ. Παπαδημητρίου.
Ζήτησε, επίσης, να αποσταλούν στην Επιτροπή τα πρακτικά της πρόσληψης των 23 διορισμένων επί Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας ή αν υπάρχουν οι συμβάσεις έργων τους.
Στην πρώτη του κατάθεση, ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ είπε πως συζητήθηκαν στο Δ.Σ. οι προσλήψεις -δήλωση εκ διαμέτρου αντίθετη με όσα είχε ισχυριστεί η κ. Κρεμαστινού, η οποία ξεκαθάρισε πως δεν πέρασαν ποτέ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής αιτήθηκε επίσης να δοθούν από το ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίσεις για το αν υπάρχει «ειδικό ταμείο που έμπαιναν τα χρήματα από χορηγίες τρίτων φορέων» και αν όντως υπάρχει κάτι τέτοιο, τότε προοικονόμησε πως η Επιτροπή θα ελέγξει τη ροή των χρημάτων που υπήρχαν στο χορηγικό λογαριασμό.
Ενημέρωσε επίσης, ότι προώθησε στη Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Υγείας ερωτήματα για τον τρόπο πρόσληψης και αμοιβών των διορισμένων αλλά και τον τρόπο και τόπο εργασίας τους, ενώ παράλληλα αιτήθηκε να σταλούν στην Επιτροπή τα παρουσιολόγια που αποδεικνύουν ότι οι διορισμένοι έδιναν το «παρών» ή όχι στην εργασία τους.
Στην κατάθεσή του ο Θ. Παπαδημητρίου είπε ότι οι διορισμοί στο Κέντρο γίνονταν με ένα… αλγόριθμο! «Πρώτη φορά ακούω αλγόριθμο διορισμών» σχολίασε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης.
Επίσης, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς ρώτησε για το Cherokee κόστους 35.000 ευρώ ετησίως που είχε ενοικιαστεί με leasing, αλλά και για την μηχανή BMW R 1.200 κυβικών. Για τη μηχανή ο Θ. Παπαδημητρίου είπε ότι ήταν για να κινείται εύκολα στην Αθήνα παρά το ότι ήταν πολύ μεγάλου κυβισμού -μάλιστα ο Αρ. Φωκάς την χαρακτήρισε ως «σκοτώστρα» θυμίζοντας ότι το 2013 προκάλεσε δυστύχημα.
Για τα τζιπ του ΚΕΕΛΠΝΟ ο μάρτυρας υποστήριξε πως χρησιμοποιούνταν για να τραβούν τα τροχόσπιτα για τις ενημερωτικές καμπάνιες σε «δύσβατες περιοχές»!
Ο Αρ. Φωκάς ρώτησε αν το Jeep χρησιμοποιείτο από την κόρη του πρ. διοικητή του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Ευσταθίου αλλά ο Θ. Παπαδημητρίου το διέψευσε.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: