Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Στις 22/09/2017 στον ΟΗΕ ο Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι το νέο όνομα των Σκοπίων θα είναι «erga omnes»

Ορισμένοι στην εγχώρια δημοσιογραφία και πολιτική ή είναι εντελώς αδιάβαστοι ή φτηνοί προπαγανδιστές και ψευδολόγοι.
Αναφέρθηκε σαφέστατα ο Νίκος Κοτζιάς, στις δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι η Ελλάδα θα διαπραγματευτεί μια ονομασία με τα Σκόπια που το γειτονικό κρατίδιο θα την έχει για όλες τις χρήσεις (erga omnes), θα είναι δηλαδή η νέα του συνταγματική ονομασία.Δεν θα είναι δηλαδή όπως σήμερα, που το κρατίδιο έχει υποτίθεται για διεθνή χρήση την ονομασία ΠΓΔΜ και παράλληλα κάνει «πειρατική» καριέρα ως «Μακεδονία».
Το όποιο όνομα συμφωνηθεί με την Ελλάδα θα είναι και το μοναδικό όνομα του πολυεθνικού κρατιδίου. Δεν θα είναι ποτέ ξανά «Μακεδονία», όπως είναι σήμερα, με μόνο εμάς στην πραγματικότητα να τους αποκαλούμε ΠΓΔΜ.
«Στο ονοματολογικό, η Κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μία σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έξω από το Μαξίμου.
Βγήκαν λοιπόν διάφοροι και άρχισαν να λένε ότι τώρα ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο «erga omnes».
Πρόκειται για σαχλαμάρες. Ο Νίκος Κοτζιάς επανειλημμένως έχει τονίσει ότι το όνομα που θα συμφωνηθεί -εάν συμφωνηθεί- θα είναι για όλες τις χρήσεις. Δεν θα είναι ένα όνομα που θα ικανοποιεί μόνο εμάς και αυτοί θα συνεχίσουν να συστήνονται ως «Μακεδονία».
Ο Νίκος Κοτζιάς -για όσους έχουν ασθενή μνήμη ή υποφέρουν από καθολική αμνησία- αναφέρθηκε στο «erga omnes» και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου 2017

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που είναι ό,τι πιο δεσμευτικό προς τη διεθνή κοινότητα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:
«Η Ελλάδα διατηρεί μια φιλική προσέγγιση ως προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
»Η ελληνική πρωτοβουλία σχεδιασμού και εφαρμογής διμερών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχει ενισχύσει τις σχέσεις μας, διευκολύνοντας τις προσπάθειες αντιμετώπισης πιο ευαίσθητων ζητημάτων, όπως το ανοιχτό θέμα του ονόματος της γειτονικής μας χώρας.
»Συναφώς, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για την επίτευξη μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό ζήτημα. Η θέση μας είναι σαφής: ένα αμοιβαία αποδεκτό όνομα, ergao mnes».
Ότι κάποιοι είναι αδιάβαστοι δεν τους δικαιολογεί να δημοσιογραφούν ανεύθυνα. Όσοι δεν κάνουν μικροπολιτική πάνω στα εθνικά μας θέματα είναι τουλάχιστον απαράδεκτοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: