Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Η ΔΕΗ σε πλήρη απαξίωση.

Νέα ΔΕΗ, Γιώργος ΣταθάκηςΚατέρρευσε η μετοχή της ΔΕΗ, κέρδισαν οι μέτοχοι...

  Συντάκτης: Βασίλης Γεώργας
 Η νέα ΔΕΗ μπορεί να είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας με ενεργητικό αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ και τζίρο 6 δισ. ευρώ, αλλά έχει χρηματιστηριακή αξία μόλις 545 εκατ. ευρώ |
Η ΔΕΗ κατέρρευσε έως και 54% χθες στο Χρηματιστήριο, αλλά οι μέτοχοί της τελικά βγήκαν κερδισμένοι. Το ερώτημα, όμως, παραμένει: ποια είναι η δίκαιη τιμή της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας, που έχει πλέον μόλις μισό δισεκατομμύριο κεφαλαιοποίηση;

Χθες, πρώτη ημέρα της ταυτόχρονης διαπραγμάτευσης των εταιρειών που από μία έγιναν δύο, δεν ζημιώθηκε κανείς από τους παλαιούς μετόχους εφόσον φυσικά δεν ρευστοποίησαν τις θέσεις τους.
Αντίθετα, έχοντας στο ένα χέρι μία μετοχή της ΔΕΗ και στο άλλο μία μετοχή του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος αποσχίστηκε από τη μητρική και μετοχοποιήθηκε, το ελληνικό Δημόσιο και οι ιδιώτες επενδυτές κατέγραψαν σημαντικά κέρδη κατά 20% σε σχέση με την αξία που είχε ο ενιαίος όμιλος της ΔΕΗ μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη.
Η εικόνα κατάρρευσης της ΔΕΗ που έκλεισε με πτώση 40,99% στα 2,26 ευρώ ήταν ένα «παράδοξο» που προκλήθηκε από τον τρόπο μετοχοποίησης της θυγατρικής της.
Ο ΑΔΜΗΕ εισήλθε στο Χρηματιστήριο με τιμή εισαγωγής 2,17 ευρώ, τα οποία όμως δεν αφαιρέθηκαν από την αξία της ΔΕΗ (3,88 ευρώ την Πέμπτη) ώστε να επιστραφούν στους μετόχους ως κεφάλαιο.
Διατηρήθηκαν στην τιμή της ΔΕΗ και ανατέθηκε στην αγορά να διαμορφώσει ελεύθερα την αξία της (αποδυναμωμένης πλέον) Επιχείρησης.
Στο τέλος της ημέρας η μετοχή του ΑΔΜΗΕ έκλεισε με άνοδο 10,85% στα 2,35 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή αξία της νέας εταιρείας να διαμορφώνεται στα 545 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ έκλεισε με πτώση 40,99% στα 2,26 ευρώ και χρηματιστηριακή αξία 524,3 εκατ. ευρώ. Μέχρι την Πέμπτη η ενιαία μετοχή της ΔΕΗ είχε αξία 888,5 εκατ. ευρώ.
Χθες η αθροιστική αξία των δύο εταιρειών έφτασε το 1,069 δισ. ευρώ αναδεικνύοντας ακόμη ένα παράδοξο: μία μόνο θυγατρική της ΔΕΗ (η πιο ασφαλής λόγω της διασφαλισμένης κερδοφορίας της ως διαχειρίστριας του συστήματος μεταφοράς) να έχει μεγαλύτερη αξία από τη μητρική, η οποία διαθέτει πάγια και έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αδυνατίζει...

Η ΔΕΗ μπορεί να είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας με ενεργητικό αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ και τζίρο 6 δισ. ευρώ, αλλά είναι εταιρεία που έχει μπει σε μια περίοδο κατά την οποία θα χάνει το ένα περιουσιακό στοιχείο μετά το άλλο.
Εχασε τον ΑΔΜΗΕ που της απέφερε κέρδη άνω των 35 εκατ. ευρώ, θα χάσει τουλάχιστον το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ώς το 2018 και θα παραδώσει σε ιδιώτες ανταγωνιστές περίπου το 50% των σημερινών εσόδων της στη λιανική ώς το τέλος του 2019.
Είναι προφανές ότι σε λίγο καιρό θα μιλάμε για τη μισή από τη σημερινή ΔΕΗ με μεγάλα ερωτήματα για το πώς θα διαχειριστεί τις πολύ ψηλές υποχρεώσεις της (σ.σ. ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ) και τον τεράστιο όγκο των ανεξόφλητων οφειλών από τους καταναλωτές, που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Ακόμη και έτσι, πάντως, η ΔΕΗ είναι μια τεράστια σε μέγεθος επιχείρηση, η αξία της οποίας όπως διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο δείχνει να βρίσκεται σε απόκλιση σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία της λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί η

Δεν υπάρχουν σχόλια: